Звіт ТСК з питань Нацради: заяви 5 каналу і ТВі про тиск не відповідають дійсності

24 Вересня 2010
15306
24 Вересня 2010
14:46

Звіт ТСК з питань Нацради: заяви 5 каналу і ТВі про тиск не відповідають дійсності

15306
Звіт ТСК з питань Нацради: заяви 5 каналу і ТВі про тиск не відповідають дійсності

24 вересня 244 народні депутати підтримали постанову № 7169 «Про попередній звіт

Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування законності прийняття рішень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення щодо проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення з використанням відповідних частот у 2005-2010 роках».

 

«Тимчасова слідча комісія встановила, що конкурс на отримання ліцензій від 27 січня було проведено з грубим порушенням закону як з боку посадових осіб Національної ради, так і з боку учасників конкурсу», - сказала доповідач, голова ТСК Інна Богословська

 

За її словами, у ході своєї роботи ТСК встановила, що заяви 5 каналу і телеканалу ТВі про те, що скасування рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 27 січня 2010 року є тиском на свободу слова, не відповідають дійсності. «В той день при проведенні конкурсу мали місце численні порушення, як з боку посадових осіб Національної ради, так і з боку учасників конкурсу, що призвело до недоотримання бюджетом мільйонів гривень ліцензійного збору», - зазначила Богословська.

 

Голова ТСК повідомила, що попередній звіт комісії буде направлений для ознайомлення Парламентській асамблеї Ради Європи. «В цьому документі є багато фактів, які допоможуть членам ПАРЄ скласти повну картину відносно того, що насправді відбувається в Україні, в тому числі навколо 5 каналу і ТВі», - сказала вона.

 

ТСК направила понад 70 запитів в органи державної влади, в тому числі в Генеральну прокуратуру, Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольний комітет, Держкомстат, і отримала відповіді на більшість з них. «Через газету «Голос України» ми зверталися до всіх телеканалів і радіостанцій з проханням повідомити про можливі порушення в роботі Національної ради. На останнє засідання комісії були запрошені члени Нацради і ми отримали відповіді на багато запитань. Матеріали, які ми маємо, свідчать про велику кількість претензій до діяльності цього органу влади», - підкреслила Інна Богословська.

 

У зв'язку з цим, ТСК просить Верховну Раду України звернутися до Генеральної прокуратури з рекомендацією посилити нагляд за дотриманням законності у роботі Національної ради. «Крім того, члени ТСК будуть наполягати на тому, щоб парламент запропонував Національній раді в обов'язковому порядку запрошувати представників ЗМІ на свої засідання. Адже конкурс 27 січня проходив за зачиненими дверима. На нього навіть не були запрошені учасники конкурсу, що, безумовно, вплинуло на його результати. В свою чергу Кабінету Міністрів ми будемо пропонувати разом з громадськістю, професійними організаціями, модернізувати стратегію розвитку медійного простору. В ході роботи ми виявили багато проблем з державними і комунальними ЗМІ. Вони або не виграють конкурси - в результаті є області, де мовлять декілька іноземних ТРК і відсутні українські ЗМІ, або отримавши ліцензії віддають їх в суборенду комерційним мовникам, внаслідок чого в ефірі панує повний безлад», - відзначає Богословська.  

 

За словами доповідача, Нацрада неналежним чином виконує свої функції щодо контролю за виконанням ліцензій, до того ж в ефірі багато еротики, яку Мінкульт називає просвітницьким продуктом.

 

Богословська впевнена, що робота ТСК стане вакцинацією для тих чиновників, які захочуть порушувати закон. Вона назвала дії п'яти членів Нацради, які провели конкурс 27 січня 2010 року, нахабними і свідомим порушенням норм закону. «Ми отримали письмові свідчення одного члена Нацради попереднього скликання, з яких стало відомо, що 27 січня в.о. голови Нацради Андрія Мирошніченко викликали до Секретаріату президента. А коли він повернувся, то есемесками скликав членів Нацради і провів конкурс, який суд заборонив проводити», - розповіла Інна Богословська.

 

Відповідаючи на закид народного депутата від опозиції Ярослава Джоджика (фракція «НУ-НС») про те, що коаіція формуючи новий склад Нацради, не включила туди жодного представника від медійних громадських організацій, Богословська порадила внести зміни до законодавства, які б зобов'язували це робити.

 

За пропозицією заступника голови парламенту Адама Мартинюка з проекту постанови були виключені оціночні судження щодо злочинних дій членів Нацради. «Це прерогатива прокуратури і суду», - сказав він.

 

Нагадаємо, що опозиція відмовилася надати до цієї ТСК своїх кандидатів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15306
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4977 дн. тому
"В ході роботи ми виявили багато проблем з державними і комунальними ЗМІ. Вони або не виграють конкурси - в результаті є області, де мовлять декілька іноземних ТРК і відсутні українські ЗМІ, або отримавши ліцензії віддають їх в суборенду комерційним мовникам, внаслідок чого в ефірі панує повний безлад», - відзначає Богословська." Здається, що це сказано саме про 27 дніпропетровський канал, який ретранслює всеукраїнський Тоніс. 27 канал належить колишньому голові Нацради з питань телебачення і радіомовлення, нинішньому ректору Дніпропетровського університету економіки і права Борису Холоду (очолював Нацраду за Кучми). А сам канал створений на базі і силами вищого учбового закладу. Там в ефірі взагалі, чортзна що. Примром, йде передача Тоніса, або ж х/ф. Раптом він переривається місцевою рекламою, яка триває хвилин 20, не менше, а потім ефір продовжується передачами 27 каналу. Про перервану напівслові прграму Тоніса чи художню стрічку - ніякоїх згадки. Все тупо і глупо. Треба перевати і щось інше пустити - зробили! Дуже просто. Ставлення до глядача як до дебіла, якому все одно що дивитися - лише б картинка кольорова була на екарні і все. А про що - не важливо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду