Студія Довженка дасть притулок приниженим і розореним?

18 Вересня 2010
28109
18 Вересня 2010
12:09

Студія Довженка дасть притулок приниженим і розореним?

28109
Роман Балаян запропонував кіногалузі стратегію «великого переселення»
Студія Довженка дасть притулок приниженим і розореним?

На гектари Національної кіностудії ім. Довженка та в стіни адміністрації президента залетіла революційна ідея відомого кінорежисера Романа Балаяна - перенести на територію студії різні вітчизняні кіноінституції. Створивши таким чином не віртуальну, а реальну модель загального «кінобратства», яке, хоч і не знімає, то бодай не дружить одне проти одного.

 

Саме в поточному - 2010-му - році виповнюється 85 років від того історичного моменту, коли було затверджено план будівництва виробничо-технічної бази «української кінематографії». Тобто київської кінофабрики. Тобто майбутньої Національної кіностудії імені Довженка.

 

Слід зазначити, що більшовики не зволікали. І почали активно зводити будову століття через два роки після появи того плану, вже в 1927-му (проект архітектора-художника В.Рикова).

 

І того ж року відразу запустили кіно - «Ванька і Месник» режисера О.Лундіна.

 

Згодом до роботи на студії підключалися різні режисери. Наприклад, культовий Дзига Вєртов. У той період на нашій студії він зняв перший звуковий документальний фільм. І назва картини навіть сьогодні звучить актуально, метафорично - «Симфонія Донбасу».

 

Одне слово, більшовицька настирність, а також ленінське гасло «найважливіше з мистецтв...» свою справу зробили. Вже 1929-го «заквасили» на київській студії добрий десяток різних картин! (Серед них навіть такий шедевр шедеврович як «Земля» Олександра Довженка.)

 

Нині ж (для порівняння) - наче місток із соціалізму в епоху дикого капіталізму - на цій студії сяк-так домучують одну «фільму». Екранізацію не найкращої української радянської п'єси «Дикий ангел» О.Коломійця (у головній ролі Б.Ступка). Бо студія імені О.Довженка перетворилася на «гектари згадки» про колись значний і формуючий час кінематограф... Перетворилася на тиху заводь, де на схилі своїх літ коротають дні колись маститі майстри: сьогодні їхні студійні кабінети частіше порожні, блищать лише таблички на дверях: «В.Савельєв», «О.Муратов», «В.Гресь»... та інші офіційні особи.

 

«Время ни на миг не остановишь!» Бурхливість промислового кіновиробництва перебралася на приватні фабрики (під Києвом) з випуску «мила» та «муві». Довженківцям же випала почесна й тлінна місія (наче крикливому Горлуму, герою «Володаря перснів» ) - берегти «те», не завжди розуміючи, «що»...

 

При цьому: підтримувати потерті штани а) різними орендами; б) потішними «варягами», скажімо, з фестивалю GOGOGLfest, які утрамбували за десять днів довженківські стежки-доріжки не гірше за асфальтовий каток.

 

Можливо, саме GOGOGLfest В.Троїцького, який дзвінко окупував студійну територію і перетворив її на такий собі аналог театрального «братства перснів», і навіяв членові Європейської кіноакадемії Роману Гургеновичу Балаяну романтичну думку про... Про те, про що він і написав докладно - персонально Г.Герман, заступникові глави адміністрації президента України.

 

До «ДТ» потрапив текст цього листа: «Останні два десятиліття необлаштованість вітчизняної кіногалузі і кіноспільноти України до такої міри знизили творчі ініціативи, що вже давно час кричати: Finita!

 

Молоді кадри нашого кіноінституту, студії імені Олександра Довженка, студії кінохроніки та студії науково-популярних фільмів і анімації давно мріють лише про одне - куди б податися на халтуру, щоб прогодуватися. Це тривожна тенденція. Вона може призвести до остаточного нівелювання творчих дерзань українських кінематографістів, до апатії і, як наслідок, втрати художніх критеріїв у нашій кіноспільноті.

 

У мене виникла ідея, яка, за сприяння держави, можливо, могла б розбудити сонне кіноцарство України. Суть ось у чому... І кіноінститут, і всі вищезгадані студії необхідно перенести на територію кіностудії імені Довженка - вона досить містка і величезна.

 

Що ж до приміщень тих кіноінституцій, то їх можна продати, а на виручені кошти модернізувати їхні ж господарства - на студії Довженка.

 

Є ймовірність, що ці кіноінституції, сконцентровані в одному місці, відчують дружнє плече, конкуренцію, творче взаємозбагачення в розмовах і зустрічах, а також у практичній роботі на різних майданчиках, але все-таки на одній території. Тобто безперервне спілкування, змагальність і попросту творче співжиття не можуть не народити нових задумів, ідей... Адже кожна окремо всі ці українські кіноорганізації приречені. Про це знають усі. І тут давно не виникає жодних запитань.

 

В ідеалі міг би бути великий український кіноконцерн чи щось таке. Ці кіноорганізації могли б перебазуватися на студію Довженка з усіма своїми структурами, апаратурою, іншим скарбом. І хоча б у цьому випадку вони будуть захищені «Національним» статусом студії Довженка.

 

Слід шукати розумні шляхи для юридичного вирішення цього питання, щоб ніхто не був скривджений і ущемлений. Виходячи з гуманітарної мети, переконаний: саме такий крок може дати плоди співтворчості і подальшого перспективного співіснування. Це крок до створення великого кінематографічного братства України».

***

 

Ідея смілива, прекрасна. І ще - трохи тривожна. Чимось скидається на задуми ющенківських культурологів - про створення єдиного кіноконцерну. Витає і привиддя «Арсеналу». Коли на одну територію на Печерську Ющенко надумав звести експонати з усіх музеїв країни, створивши таким чином «Український Лувр».

 

Якщо ідея Романа Гургеновича надихне адміністрацію президента, буде ще одна тема для ЗМІ - «Український Голлівуд» на проспекті Перемоги.

 

Директор кіностудії імені Довженка Ігор Ставчанський знає про революційний намір Балаяна. І ставиться до нього більше з дипломатичною обережністю, ніж із романтичним захопленням.

 

- Ми обговорювали з Романом Гургеновичем цю тему, і я бачу в його ініціативі, швидше, ідеологічну складову, ніж чіткий бізнес-план, - коментує «ДТ» цю ситуацію пан Ставчанський. - Річ у тому, що багато кіноорганізацій, яких розглядали серед можливих «переселенців», - по суті, банкрути... Причому давно. Припустімо, рішенням згори всі ці студії переселяють на нашу територію. Що в результаті? Усі їхні борги лягають на наші плечі. І не виключено, що «під ці борги» хтось надалі зможе сміливо претендувати на студійну територію... Якщо в деталях обговорювати ідею Балаяна, то насамперед потрібно згадані кіноорганізації ліквідувати, не визнавши їхніх боргів. І вже потім інтегрувати їх як окремі сегменти в «рамки» Національної кіностудії. Цей шлях непростий, болісний. Але треба бути реалістами.

 

Якщо ж ідея Балаяна надихне високопоставлених представників влади, то не факт, що збережемо нинішнє, хай хитке, але все-таки благополуччя на кіностудії Довженка... Так, поки що в роботі тільки одна картина. Проте, зрозумійте, це державна студія. І ми великою мірою залежимо від Держкіно. Нині на стадії «доробки» проекти, які запускалися ще при Ганні Чміль. Надалі, сподіваюся, нам дадуть можливість реалізувати багато інших - цікавих - задумів...

***

 

- Сама собою ця ідея може обговорюватися, аналізуватися, проте не уявляю ні «плану дій», ні «програми заходів», які зберегли б те, що маємо, а не зруйнували остаточно, - коментує «ДТ» цю тему Костянтин ШАМІН, директор «Укркінохроніки». - Я людина законослухняна: якщо дійде до «переселення» - отже, доведеться діяти... Поки що більше запитань. Що буде з нашим майном? Чи не стане цей задум приводом остаточно «прикрити» студії нашого напряму? Навіть якщо продати все майно, яке маємо, і купити на нього високотехнологічне обладнання, - чи є гарантія, що воно дійде до нас? Прикладів протилежного ми знаємо вдосталь. І потім... Візьміть до уваги, що споруди «Київнаукфільму», «Укркінохроніки» становлять особливу комерційну цінність, оскільки розміщені у привабливих місцях столиці. Переважно в центрі, в районі метро. Можливо, саме будинки когось зацікавлять насамперед, а зовсім не кіно... Припускаю, що всі ми станемо співіснувати в єдиному «центрі». Але де гарантії, що кіногалузі виділять, скажімо, 200 млн. для повноцінного розвитку й люди отримають роботу? Таких гарантій немає.

***

 

Студія Довженка (сьогодні) - це 17 га землі в центрі Києва. І ще 50 тис. «квадратів» студійних площ. Поселити там можна не тільки «Голлівуд», а й «Боллівуд» із Зітою та Гітою вкупі.

 

Модель «комунальної кіноквартири» - поблизу Шулявської - наскільки романтична, настільки й трагічна. Оскільки житіє в комуналці часто схоже чи то на систематизовану модель пекла Данте, чи то на радянський тераріум однодумців. У кожному разі, останнє слово - за Банковою... Тим більше що нових приміщень завжди бракує.

Скрижалі історії

Ім'ям Олександра Довженка кіностудія стала називатися в 1957-му (тут майстер зняв свої класичні стрічки - «Земля», «Іван», «Щорс»). Радянські 1960-1970-ті в довідниках величаються періодом найбільшого злету київської студії. У цей період вийшли шедеври С.Параджанова, Л.Осики, І.Миколайчука, Л.Бикова. На студії збереглося шість знімальних павільйонів. Один із них (площа 2520 кв.м) - у числі найбільших у Європі.

 

«Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28109
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кино!
4972 дн. тому
А ведь прав Роман Гургенович! Собрать на одной территории, объединить технические возможности маленьких продакшенов и их творческий потенциал, можно вполне приличную студию сделать, даже без гос вливаний. Но, Ставчанскому это не выгодно - деньги за аренду мимо него!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду