Стомлені реаліті ТБ, та ще налаштовані

19 Вересня 2010
11069
19 Вересня 2010
08:39

Стомлені реаліті ТБ, та ще налаштовані

11069
У США реаліті-шоу знову взяли найкращі показники цього літа
Стомлені реаліті ТБ, та ще налаштовані

Як свідчать результати недавнього опитування TiVo, глядачі заявляють, що стомилися від реаліті-шоу, і 40 відсотків респондентів назвали реаліті найнадмірнішим жанром програмування. (Саспенси - програми жахів - учасники дослідження відзначили як найулюбленіший телепродукт.)

 

Але так вважають лише опитані TiVo, а рейтинги свідчать, що беззаперечним фаворитом літнього сезону на ТБ стали не програми жахів.

 

Саме реаліті-проекти знову домінують у рейтингах, особливо серед аудиторії, яку більшість мереж оцінюють як найперспективнішу, а це чоловіки та жінки віком 18-49. З-поміж телепрограм, 15 із 20 найрейтинговіших молодіжних продуктів є реаліті- чи непостановочними шоу.

 

Їхні назви всім добре відомі. Йдеться про такі проекти, як America's Got Talent на NBC, Big Brother на CBS, The Bachelorette на ABC та So You Think You Can Dance на Fox. Кожен із них добре зарекомендував себе і протягом попередніх літніх сезонів.

 

Виходить, те, що глядачі розповідають про свої вподобання, і те, що вони дивляться насправді, - різні речі. «Очевидно, що люди обрали улюблені розважальні реаліті-шоу для літніх телесеансів, і саме їх вони дивляться», - сказав головний директор із досліджень CBS Девід Полтрек.

 

Найбільшим непостановичним телешоу літа, без сумніву, став «кабельний» проект за участю реальних людей специфічного складу - Jersey Shore, що здобув на MTV приголомшливі показники. За результатами останніх тижнів, включно з епізодом, що вийшов в ефір 2 вересня, Jersey Shore подивилися рекордне число глядачів: 4,4 мільйони (аудиторія 18-49).

 

«З надзвичайно молодим профілем та величезною аудиторією Jersey Shore MTV вдалося отримати надходження від реклами за підвищеними тарифами, особливо від клієнтів із числа кінокомпаній», - сказав Бред Адгейт, старший віце-президент із досліджень Horizon Media, яка купує комерційний час для рекламних клієнтів.

 

«Середній вік глядачів цього шоу - 23 з половиною роки, - сказав він. - Це просто вражає. На цьому проекті вони роблять купу грошей».

 

Jersey Shore з його статевими контактами, карикатурами на культуру, кепською мовою та батареями фізичного насильства викликав деякий спротив у рекламодавців. Зокрема, під час першого сезону шоу компанія Domino's Pizza скасувала трансляцію своїх роликів. Тим не менш, один із програмних директорів іншої мережі, який відмовився зазначити своє прізвище в позитивному коментарі на адресу конкуруючого проекту, заявив: «Гадаю, деякі фішки ми можемо насмикати з шоу на кшталт Jersey Shore».

 

Низка найбільших мережевих хітів останнього десятиліття, в тому числі Survivor на CBS, Dancing With the Stars на ABC і American Idol на Fox, розпочиналися з літніх непостановочних серій.

 

Але в останні роки мережі обирали контент, покладаючись на основні проекти літа, такі як Big Brother та America's Got Talent. Вони не намагалися привнести нові реаліті-шоу, які можуть перерости в хіти основного сезону.

 

Очевидно, що шоу повертаються і стають стовідсотковими головними продуктами літа. Як зазначив пан Полтрек, «зростання їх числа вже проявилося в економічних перевагах». Бюджети реаліті-шоу, як правило, в півтора рази менші, ніж у постановочних проектів.

 

«Якщо ви маєте можливість повернути ці шоу в ефір на постійній основі, то нічим не ризикуєте, - каже пан Полтрек. - Поганим реаліті-шоу властиво часом відколювати справді жахливі номери, і вони вмирають дуже швидко. Той факт, що ви отримали передовий продукт, і бачите, що він захоплюватиме вашу аудиторію влітку, є, безумовно, колосальною перевагою».

 

«Єдина проблема в цій стратегії - відсутність гарантій, що проект вистрілить - як у випадку з Jersey Shore чи будь-якою її іншою мережевою версією» - сказав програмний директор.

 

«Тут має місце маленька особливість, адже є випробувані речі, що працюють у літній період, і люди, які грають собі на руку, це усвідомлюють, - сказав програмний директор мережі. - Завдання в тому, щоби просто втримати динаміку аудиторії: це краще, ніж ризикувати втратити її взагалі».

 

Сфера реаліті, яку обходять увагою мережі, за великим рахунком, це те, що зветься докумило - без години «більша за життя» взаємодія учасників та реакція на провокаційні методи. Це певною мірою описує зміст таких хітів кабельного ТБ, як Jersey Shore і Teen Mom на MTV, чи всі комбінації The Real Housewives на телеканалі Bravo.

 

За підсумками цього літа, мережі, можливо, переглянуть наявну тенденцію. «Можна припустити, що Fox потягне продакшн навіть більшої версії, ніж вийшла на MTV», - сказав пан Адгейт.

 

Програмний директор мережі розповів, яким чином ABC адаптував серії шоу TLC під назвою Trading Spaces. Йдеться про людей, які в межах проекту Extreme Makeover: Home Edition здійснюють косметичний ремонт у будинках, що гостро того потребують.

 

«Часто ви дивитеся щось по кабельному телебаченню й уявляєте, яким чином можна зробити нову бомбову версію якогось шоу, - каже програмний директор. - Ми придивляємося до програм на "кабелі", щоби зрозуміти, що саме робитимемо наступного літа».

 

Білл Картер, The New York Times, 13 вересня 2010 року

Переклад Олени Коркодим

Ілюстрація - realitytvworld.wordpress.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Білл Картер, The New York Times
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11069
Читайте також
10.04.2011 14:24
Александр Володарский
, для «Детектор медіа»
7 176
13.03.2011 09:54
Елена Вепринская, Weekly.ua
8 203
20.09.2010 09:38
Олена Коркодим
28 991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду