НЕК вважає рекламу радіо Kiss FM і «Не дай СНІДу шансу» непристойною

15 Вересня 2010
17616
15 Вересня 2010
11:55

НЕК вважає рекламу радіо Kiss FM і «Не дай СНІДу шансу» непристойною

17616
НЕК вважає рекламу радіо Kiss FM і «Не дай СНІДу шансу» непристойною

Члени Національної експертної комісії під час чергового засідання, яке відбулося 14 вересня, розглянули звернення начальника управління у справах захисту прав споживачів в Одеській області щодо відповідності вимогам законодавства зовнішньої реклами радіостанції Kiss FM.

 

На досліджуваній зовнішній рекламі зображено жінку у прозорому одязі, через який видно груди. На думку членів НЕК, ця реклама побудована на використанні сексуальної привабливості жіночого тіла, тому що основна увага споживачів акцентується на зображенні оголених грудей жінки, а подібні зображення можуть викликати у них еротичні почуття і фантазії.

 

Представник радіостанції Kiss FM Ірина Городецька запевнила присутніх, що зображена жінка не є оголеною. «При розробці реклами були в першу чергу взяті до уваги "Критерії віднесення друкованої, аудіовізуальної, електронної та іншої продукції, в тому числі реклами, а також переданих та отриманих по комунікаційних лініях повідомлень та матеріалів до розгляду порнографічної та еротичної продукції", затверджені НЕК. Згідно з цими критеріями, макет не є еротичним, оскільки тут відсутні напівоголені та оголені моделі з демонстрацією лонної ділянки, сідниць, грудних залоз, з оголеними статевими органами тощо», - зазначила пані Городецька. На її думку, ця реклама не може порушувати правила пристойності, тому що в Одесі, особливо в зоні проведення нічних дискотек, такий стиль одягу є прийнятним і звичайним.

 

 

 

 

 

 

Члени НЕК, не дослухавши всіх аргументів представника Kiss FM, більшістю голосів вирішили, цо ця реклама належить до продукції еротичного характеру, порушує етичні і моральні норми, та не може поширюватися на території України.

 

Ще одне питання про зовнішню рекламу національної кампанії з профілактики ВІЛ/СНІДу «Не дай СНІДу шансу» виявилося досить дискусійним. Розглянувши колективне звернення громадян щодо моральності цієї реклами, комісія вирішила, що  зображення з написами: «Зайдеш на каву?», «Подивимось кіно у мене вдома?» порушують етичні норми і нехтують правилами пристойності.

 

Хоча ця реклама не містить інформації, яка порушує закон «Про захист суспільної моралі», та все ж на думку експертів НЕК, основна увага споживача акцентується на зображенні презерватива із написаним на ньому запитанням: «Зайдеш на каву?». «Розміщення цього запитання на зображенні презерватива надає йому неоднозначного змісту, по суті це натяк провокативного характеру. Адже, запрошуючи чоловіка на каву, жінка думає про можливий секс із ним. Реклама містить зображення та інформаційні повідомлення, які стосуються сексуальних потреб людини», - вважають експерти. Тому вони вважають цю рекламу неоднозначною і такою, що пропагує вільні, обмежені лише презервативом, статеві стосунки. Крім того ця реклама розміщена у широкодоступних місцях і здатна обурювати громадян, які виховані на традиційних культурно-духовних цінностях.

 

 

 

 

 

Представник МОЗ повідомила присутніх, що рекламна антиснідівська кампанія проводиться на кошти благодійників. При підготовці кампанії проводилися опитування фокус-груп, працювала спеціальна комісія, яка розглядала слогани та контент. Вона вважає цю рекламу дієвою, представивши як доказ статистичні дані.

 

На думку ж батьків, які й надіслали звернення, ця реклама є непристойною. «Чому моя донька має думати, що запрошення на каву буде автоматично сприйматися як запрошення зайнятися сексом?», - запитала одна з підписантів звернення.

 

У результаті члени НЕК більшістю голосів вирішили, що ця реклама порушує правила пристойності. Про це рішення вони повідомлять Міністерство охорони здоров'я, Держкомітет з питань технічного регулювання та споживчої політики і заявників.

 

 

 

 

А ось щодо зовнішньої реклами студії засмаги Sun Rise, яка розміщена у Дніпропетровську, то голоси членів НЕК розділилися майже порівну. Одні вважали, що ця реклама еротична, інші ні. Аргументом перших був висновок експертів, в якому зазначалося, що ця реклама побудована на використанні  сексуальної привабливості жіночого та чоловічого тіл, що може викликати еротичні почуття і фантазії. Інші, приміром член НЕК Ігор Курус, заявляли, що ця реклама не є непристойною. Все ж більшістю голосів, комісія вирішила, що це зображення еротичного характеру, а значить така зовнішня реклама заборонена. Про це НЕК повідомить управління розвитку споживчого ринку та підприємництва Дніпропетровської облдержадміністрації, управління у справах захисту прав споживачів та керівництво студії засмаги Sun Rise.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17616
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Париж
5031 дн. тому
Да дай им волю, они все запретят. Их самих нужно запретить.
мнение
5035 дн. тому
ну исходя из выводов НЕК, можно предположить, что нужно полностью запретить пляжи, да и вобщем-то многие спортивные соревнования (например - плавание, гимнастику и т.п.), как таковые, по-скольку при виде людей, загорающих на пляже "могут у кого-то возникнуть" какие-то желания эротического характера, а целый ряд спортивной одежды и вовсе смотриться вызывающе. Нет! ну, правда, салон -студия загара просто обязан демонстритровать людей, плотно закутанных в пальто, полушубки и валенки - только так и следует принимать солнечные ванны, и на пляже в том числе....ах, да...когда вы пьете кофе или кофейные напитки в общественных местах, категорически противопоказано сосать их через трубочки, так как у членов НЕК от этого возникают нездоровые ассоциации. Что и говорить - полнейшим преступлением являются детские соки,к которым тоже приложена трубочка и именно через неё детки потребляют соки и молочные како-напитки во многочисленных рекламных роликах... однако же, если реально и справедливо взглянуть на вещи, то когда человеку навязчиво мерещаттся во всем фалические символы в неприситойном исполнении, намеки на секс и тому подобное, то это начинает напоминать навязчивую идею и свидетельствует это, вообще-то, о нездоровой психике и психическом расстройстве. Посему субъекты данные в лице чиновников НЕК должны сидеть не в креслах государственного заведения, а скорее уж находиться в ином госучреждении - -- на излечении. И это еще надо проверить: на сколько данные люди безопасны для общества, ведь, по-большому счету, на лицо все признаки сексуального и психического расстройства, сопровождаемого наваязчивыми идеями или откровенным бредом!
снекс
5035 дн. тому
Начинает создаваться впечатление, что Украина - мусульманская страна. Фотограф может заснять фотомодель так, что она в одежде будет выглядеть эротичнее, чем с оголенной грудью. По поводу рекламы с профилактикой СПИДА - полный бред, что они там нашли? В общем, очередной маразм комиссии.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду