Модернізатор з країни антикваріату

10 Вересня 2010
22078
10 Вересня 2010
14:24

Модернізатор з країни антикваріату

22078
В такому нині далекому 1991-му році, наступного дня після промови Джорджа Буша-старшого у Верховній раді УРСР із суперечливою промовою, подався я до Бабиного Яру - це був єдиний шанс дістатися «тіла», протягнути книжку (пам'ятаю, як зараз) «Дивлячись у майбутнє» і попросити автограф у автора.
Модернізатор з країни антикваріату

Буш тиснув руки киянам, а мені не вистачило якихось трьох метрів, щоб дотягтися з книжкою і ручкою...

 

Тоді ледь не вперше в житті я тримав книгу діючого політика не з партійними промовами, а з роздумами й думками про день завтрашній. З того часу політичної мемуаристики довелося начитатися вдосталь, але Тоні Блер зі своєю «Подорожжю» пішов, без сумніву, далі багатьох діючих та колишніх світових лідерів.

 

Цікавий сам стиль написання - легкий, надзвичайно персональний, відчуття таке, що більшу частину Блер і справді писав сам, а не, скажімо, надиктовував комусь. Сам він стверджує в книжці, що не встигав і видавці забрали в нього телефон Блекберрі, щоб не відволікався.

 

Але ж і події впали на його плечі - перемога в 1997-му після вісімнадцяти (!) років консервативного правління, до того ж з найбільшим в історії відривом лейбористів, три перемоги поспіль. А ще - трагічна загибель принцеси Діани в перші місяці молодого прем'єра, і те, як Блер модернізував монархію, наблизивши її до людей і вплинувши на те, аби Королева Єлизавета Друга вперше в історії британської монархії виступила в прямому ефірі телебачення, але водночас не допустивши антимонархічного штурму Бастилії - себто Віндзора...

 

Косово. Одинадцяте вересня. Афганістан. Ірак (окрема тема!). Напади в Лондоні в липні 2005-го року. Мир в Північній Ірландії. А й потім, після відходу з посади, близькосхідне врегулювання.

 

Вторгнення до Іраку, звичайно, було найбільш суперечливим рішенням Блера. Видно, воно йому не дає спокійно жити. В книжці він мучиться тим, що через його рішення загинули люди, сам же він і далі живе.

 

Погодьтесь, важко почути таке він інших політиків, яким довелося ухвалювати рішення про початок бойових дій. Ірак, напевне, буде супроводжувати Блера й далі - в Дубліні днями антивоєнні демонстранти зірвали презентацію його книги з яйцями і парасольками (знайома українському оку картина!).

 

Є якась несправедливість у тому, що два найбільші архітектори «третього шляху», ідеологічні модернізатори в добу після «холодної війни» - Клінтон і Блер -асоціюються в громадському сприйнятті насамперед не з цими заслугами. Коли кажуть Клінтон, то одразу спливає Моніка Левінскі і сигара, а коли Блер - то Ірак і сумнозвісне досьє про зброю масового знищення...

 

Може, це і справедливо, але в цьому не увесь Блер (і Клінтон!). До речі, це дуже харизматичні політики, які, можливо, так і вигравали б вибори за виборами, якби не обставини і обмеження.

 

Але серед найбільших досягнень Тоні Блера -винахід отого самого «третього шляху», модернізація лівої ідеології, концепція «нових лейбористів». Йому вдалося змістити до середини центр тяжіння на лівому фланзі. Може, комунізм у Європі і впав у 1989 році, але ідеологічно догматично-червону ідею поклав у європейську історичну скриньку саме Блер - змістивши лівих до політичного центру, зробивши заскорузлих соціалістів соціал-демократами, замінивши червоний колір на рожевий з дуже світлими відтінками.

 

Ні, ну, в Молдові міг бути президент комуністом, а на Кіпрі й нині комуніст у лідерах, але окрім назв це не має нічого спільного з класовою боротьбою і диктатурою пролетаріату! Червона ідея фактично відправлена на старому континенті в далекий маргінес - дякуючи також і Блеру.

 

Британія без Кучми!

 

За книжкою Тоні Блера я подався до магазину біля Трафальгарської площі в перший же ж день її продажу. Цікаво було, чи включив Тоні Блер спогади про українські моменти? А їх було небагато, але й немало.

 

Історія (чи не історія?) з українськими «Кольчугами» в Іраку. Розсадка за французькою, а не англійською абеткою на саміті НАТО в Празі в 2002-му, коли Блер і Буш не хотіли сидіти поруч з Кучмою. Чи запізнення Блера на саміт Україна-НАТО через два роки в Стамбулі. Тоді Буш, може, і вибачив Кучмі, а Блер, мабуть, ні.

 

Не згадав Блер у «Подорожі» і своєї подорожі до України за Ющенка і похід на Майдан Незалежності - були часи, коли Майдан показувати ВІП-гостям як місце «помаранчевої революції».

 

Але книга Блера - не спогади, не хронологія, а осмислення подій і процесів, багато з яких є акуальними й назавтра. То може, це в українських очах Україна часом постає як центр землі, а в глобальному контексті її місце, можливо, дещо менше?

 

Але мене вразило й інше. В книгарні побачив цілий стенд із сучасною британською політичною мемуаристикою.

 

Нова книга колишнього «сірого кардинала» лейбористів Пітера Мендельсона. Книга спогадів «маніпулятора преси всіх часів і народів» в команді Блера Алістера Кембелла. Свіжа книга про трирічне прем'єрcтво Гордона Брауна й інші книжки людей, які мали і мають вплив на британську політику.

 

А де, подумалось, спогади Леоніда Кравчука сторінок хоча б на 500, а не 700, як у Блера? А де мемуари Івана Драча з поденною хронологію того, як Рух вів Україну до незалежності? А де книга Бориса Тарасюка з його спогадами про процеси розподілу Чорноморського флоту і ядерного роззброєння України? Ну, не заповнить же Леонід Кучма з його «Україною - не Росією» і Володимир Горбулін з його новою книгою вакуум української політичної мемуаристики.

 

Або хоча би Блера перекласти. Там є багато чого повчитися й українським політикам. Ось мені, скажімо, запала цитата: «Найбільш важкою для діючого політика річчю є розуміння того, що більшість людей переважно не думають цілий день про політику як першорядну річ. А якщо і думають, то або із зітханням, або ж покашлюванням, або з піднятими бровами - перед тим, як вони знову повернуться до турбот про дітей, батьків, іпотеку, боса, їхніх друзів, їхнє здоров'я, секс та рок-н-рол». Може, цю цитату повісити в студіях українських телеканалів, щоб його бачили учасники політичних ток-шоу?

 

Cool Britania

 

Колись попередник Тоні Блера на прем'єрській посаді, консерватор Джон Мейджор сказав, що Британія ще півстоліття буде залишатися країною теплого пива; він помилився, бо в Британії світле пиво лаґер наступає на традиційні елі, а старий добрий чай веде війну з континентальною кавою.

 

Але Блерові вдалося розробити концепцію Cool Britannia - тобто навзамін (радше, на додаток все ж таки!) традиційній «старій добрій Англії» зробити її cool - крутою, модною, яскравою. І це оновлення йому, як чарівнику, вдалося - є якась закономірність у тому, що всесвітньо відомий Гаррі Поттер міг з'явитися тільки в Сool Britannia Тоні Блера.

 

Блер модернізував не лише лейбористів, а й цілу Британію - до тієї міри, що навіть опоненти-консерватори на чолі з далеким родичем королеви і «духовним сином» Тетчер Дейвідом Камероном вели переможну виборчу кампанію цієї весни під гаслом змін...

 

Але Британія є Британією! Якось їдучи зі кілька днів до виборів сільською дорогою в одному із «блакитних» англійських графств, які споконвіку голосують за консерваторів, побачив на чиїхось угіддях тимчасовий стенд - «Голосуйте за зміни. Голосуйте за консерваторів». І це серед стародавніх дубів, трави, овечок і традиційного пабу - себто ландшафту, який не мінявся століття так із сімнадцятого!

 

Український Блер

 

Чи існує «третій шлях» в українському контексті? Мабуть, так, і це означало б розірвати зачароване коло «Схід-Захід», коли перемагає одна частина України, а потім бере реванш інша. Або ж покласти край циклічності - національний державник Кравчук-економічний прагматик Кучма-національний державник Ющенко-економічний прагматик Янукович...

 

Тобто, українізація змінюється нарощенням економічних м'язів, і так по колу. Оце українське або-або... За українського ж Блера і армія б мала бути ситою, і в театрах - аншлаги... Щоб і корупції не було, і Голодомор пам'ятався...

Політологи краще знають, хто міг би приміряти мантію «українського Блера». Хтось скаже: Яценюк. Хтось назве: Тігіпко. Хтось вимовить: Гриценко.

 

Пролунають, напевне, й інші прізвища - і їх немало. І це вже, мабуть непогано. І український Блер міг би висунути свою концепцію Cool Ukraina - і проект цей, по суті, був би анти-совком!

 

Ростислав Хотин, «Українська правда»

 

Фото - «Українська првда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ростислав Хотин, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22078
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду