Колесніков та рекламна коаліція вважають, що податок на рекламу слід скасувати

28 Серпня 2010
15203
28 Серпня 2010
14:42

Колесніков та рекламна коаліція вважають, що податок на рекламу слід скасувати

15203
Колесніков та рекламна коаліція вважають, що податок на рекламу слід скасувати

Всеукраїнська рекламна коаліція (ВРК) пропонує скасувати податок на рекламу у Податковому кодексі, черговий проект якого було опубліковано 3 серпня в «Урядовому кур'єрі».

 

«Цей податок за існуючими ставками (0,1-0,5%) не є суттєвим внеском до місцевих бюджетів. Крім того, нарахування цього податку та подання щомісячної звітності по його нарахуванню та сплаті, потребує додаткового адміністрування як з боку місцевих фіскальних органів, так і з боку його платників», - зазначає ВРК.

 

У разі ж, якщо податок буде залишено, організація рекламістів пропонує таке:

 

1) Базою оподаткування залишити вартість послуг щодо розміщення реклами (п. 1.3.1 п.1.3. ст. 3 Розділу ХІІ);
2) Застосовувати сальдовий метод сплати податку для підприємств-посередників (п.1.1.2. п.1.1. Розділу ХІІ виключити);
3) Не застосовувати авансовий метод нарахування і сплати податку ( виключити п.п.1.7.1 п.1.7. Статті 1 Розділу ХІІ);
4) Податок повинен сплачуватися за місцем реєстрації підприємства-платника, а не за місцем розміщення реклами (пункт 1.1.3. п.1.1. статті 1 Розділу ХІІ виключити) ;
5) Чітко розмежовувати, на законодавчому рівні, поняття «розміщення реклами» (розміщення рекламної інформації на носіях реклами) та «встановлення реклами» (облаштування, встановлення носіїв реклами - рекламних конструкцій).
6) Залишити чинність виданих дозволів (зокрема дозволів на розміщення рекламних носіїв, ліцензій тощо до кінця строку їх дії, а не відміняти/скасовувати їх автоматично у зв'язку з вступом в силу Податкового Кодексу.
7) Експорт послуг з території України не повинен бути базою оподаткування ПДВ (пп. «б» п.7.1. статті 7 Розділу V).
Зараз вартість послуг українських компаній для замовників-іноземців автоматично збільшується на 20% ПДВ, який не повертається державою. Це робить українські компанії неконкурентоспроможними і не дозволяє суттєво розширювати коло іноземних замовників.
Після прийняття Податкового кодексу доцільно:
- Встановити його практичне застосування з наступного кварталу після його прийняття. Це дасть можливість платникам податків вивчити положення Кодексу, податковим органам надати відповідні роз'яснення щодо виконання положень Кодексу, налаштувати бухгалтерські програми відповідно до нових правил тощо;
- На певний період (до видання відповідних офіційних податкових роз'яснень з приводу нарахування та сплати податків згідно положень Податкового Кодексу) встановити мораторій на нарахування штрафних санкцій за порушення подання звітності для платників податків.

Також ВРК пропонує залишити можливість сплати єдиного податку для послуг щодо створення реклами без розміщення реклами (розробка дизайну, створення ілюстрацій, розробка (створення) рекламних повідомлень тощо) та надання послуг у поліграфічний діяльності. «Залучення агенціями фізичних осіб (дизайнерів, художників, письменників для створення текстів) до надання певних одноразових/проектних послуг не призводить до оптимізації податків («зарплатні» податки та ПДВ). Більшість цих людей, це не «консультанти», а особи, які заробляють своєю творчою працею. Натомість виключення цих видів діяльності з переліку послуг, що можуть надаватися в межах єдиного податку, призведе до масового переходу цих осіб «в тінь», оскільки податкова звітність навіть на загальній системі оподаткування є для них складною та незрозумілою», - пояснює ВРК. Натомість пропонується підвищити ставку єдиного податку для цих видів діяльності. Підвищена ставка з урахуванням внесків до пенсійного фонду та соціальних фондів не повинна перевищувати 1 000 гривень щомісячно.

 

Також 28 вересня Борис Колесніков, віце-прем'єр з питань Євро-2012,  в інтерв'ю газеті «Дзеркало тижня» повідомив, що, на його думку, податку на рекламу бути не повинно: «Я зустрічався, наприклад, із рекламістами. Гадаю, податку на рекламу бути не повинно: доходи для бюджету копійчані, а складність адміністрування для бізнесу величезна. Замість креативу вони думають про адміністрування. Це неправильно. Має бути загальний принцип сплати податків».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», проектом Податкового кодексу пропонується розширити базу оподаткування податком на рекламу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15203
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду