Супермаркет позивається до газети «Лица» на 325 тис. грн, а проти редактора хочуть порушити кримінальну справу

20 Серпня 2010
14714
20 Серпня 2010
11:35

Супермаркет позивається до газети «Лица» на 325 тис. грн, а проти редактора хочуть порушити кримінальну справу

14714
Супермаркет позивається до газети «Лица» на 325 тис. грн, а проти редактора хочуть порушити кримінальну справу

ТОВ «АТБ-маркет» позивається до дніпропетровської  газети «Лица» на суму 325 тисяч 800 гривень. Про це йдеться у позовній заяві, поданій до Господарського суду Дніпропетровської області.

 

Предметом позову є статті Любові Каптєлой «О степени вседозволенности (Размышления в День независимости)» від 26 серпня 2009 та «Последователи дона Корлеоне или Открытое письмо в УСБУ в Днепропетровской области» від 16 вересня 2009 року, які, на думку позивача, містять про нього неправдиві відомості.

 

Зокрема, з приводу першої публікації в позивній заяві йдеться про такі уривки: у процесі будівництва магазину на пр. Героїв біля будинків №1 та 3 «...людей,защищавших свой двор "травили" собаками», а при будівництві на території парка Писаржевського «...ногами футболили кости ранее захороненных здесь людей». В іншому уривку представник позивача пані Руденко привселюдно висловила думку, що «...законы - это как игра. Их можно учитывать, а можно и нет», а автор матеріалу зазначила: «Сказать такое публично может  только человек абсолютно уверенный в том, что правоохранительные органы и суды куплены им на корню, а потому любые его действия останутся безнаказанными», і далі: «...а граждане, с которыми коррупционной власти, сидящей на зарплате у корпорации "АТБ-маркет", придется считаться».

 

Щодо другої публікації, то, на думку позивача, у ній були подані такі негативні відомості про діяльність супермаркету: магазин АТБ збудований з численними порушенням законодавства, функціонує незаконно, а також інформація про те, що коли автор матеріалу пришла на будівельний майданчик, на них намагались здійснити наїзд автомашиною та  обсипали гарячим асфальтом робітники АТБ. Оскаржується в суді і такий уривок матеріалу «Т. е. после анализа поданных нами жалоб, полученных и не полученных нами ответов, действующих законов Украины, действующего до сих пор запрета суда у меня сложилась такая схема: организованная преступная группировка: корпорация "АТБ-маркет" плюс продажные органы власти».

 

На думку позивача, видання розповсюдило «неперевірені, суб'єктивні, недостовірні, а часом, - і відверто наклепницькі відомості». В позовній заяві йдеться про те, що  позивачу завдана матеріальна шкода: «Оскільки його ділова репутація у значній мірі залежить від думки громадськості, адже основним видом діяльності позивача є торгівля продуктами харчування, побутовими товарами, які споживаються, у тому числі, і населенням міста Дніпропетровська».

 

Таким чином позивач просить стягнути з газети «у якості компенсації шкоди діловій репутації» 100 тисяч, а також «збитки у розмірі 225 тисяч 800 гривень».

 

Як розповіла ТК головний редактор видання Олена Гарагуц,  з приводу цих публікацій АТБ позивається до газети вдруге. Попередній позов не містив вимог щодо грошового відшкодування - у ньому йшлося лише про спростування інформації.

 

Тоді суд прийняв рішення на користь супермаркету і в першій інстанції, і в апеляції. А касаційну скаргу представники газети подали запізно. Після цього держвиконавець вимагав згідно з рішенням суду публікацію спростування. Однак, за словами пані Гарагуци, редакція повідомила йому, що це не можливо, оскільки ані суд, ані позивач не надали текст спростування. Редактор просила держвиконавця звернутися до господарського суду з цього приводу, але замість судових роз'яснень видання оштрафували на суму 680 гривень.

 

За її словами, після цього вона написала скаргу до райвідділу держвиконавчої служби з проханням скасувати постанову про накладання штрафу. «18 серпня я отримала  постанову, що на мене наклали штраф у розмірі 1 тисяча 360 гривень. Більше того, у ній йдеться: "направити подання до органів прокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності Гарагуц О.О. за невиконання рішення суду" щодо публікації спростування», - зазначає вона. За її словами, кримінальну справу держвиконавець також хоче порушити проти автора спірних матеріалів.

 

У коментарі ТК Олена Гарагуц зазначила, що «категорично незгодна» з аргументацією позивача, оскільки у редакції є низка документів, які підтверджують достовірність інформації, викладеної у статтях. Зокрема, твердження щодо того, що магазин АТБ збудований з численними порушеннями законодавства, ґрунтується на відповідях на інформаційні запити з різних інстанцій. Наприклад, відповіді від департаменту пожежної безпеки, архітектурно-будівничої інспекції, архітектурно-планувального управління міської ради, ВАТ «Дніпрогаз». Усі ці документи видання планує представити у суді.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду