Княжицький: Україна на шляху до «бананової» республіки

16 Серпня 2010
21202
16 Серпня 2010
17:39

Княжицький: Україна на шляху до «бананової» республіки

21202
Апеляційний суд Києва, що в понеділок мав розглянути справу про позбавлення 5-го телеканалу та ТВі ліцензій на частоти, які вони одержали раніше за рішенням Національної ради з питань телебачення і раідомовлення, відклав засідання до 26 серпня
Княжицький: Україна на шляху до «бананової» республіки

Позов про «незаконне отримання частот» подали до суду компанії, підконтрольні Валерію Хорошковському - голові Служби Безпеки України і фактичному власнику телеканалу Інтер.

 

У день, на який було призначено судове засідання, Бі-Бі-Сі запитала генерального директора телеканалу ТВІ Миколу Княжицького про його прогнози, чи оголосить 16 серпня Апеляційний суд остаточне рішення і що воно означатиме для двох українських телеканалів.

 

Микола Княжицький: За тією інформацією, що в мене є, на суд чинився значний тиск для того, щоб це було. Але станеться так чи ні, я не знаю, тому що все вирішує суд. Якщо станеться так, що Апеляційний суд визнає абсолютно незаконне з точки зору нашої та 5 каналу рішення Київського Адміністративного суду, то в такому разі нам (ТВі) доведеться припинити мовлення на більшості території України, де ми вже вийшли в ефір. Від цього ми понесемо дуже значні збитки. Буде дуже проблематично запустити ті нові програми, які ми запланували запустити з відомими журналістами Віталієм Портніковим, Романом Скрипіним, Артемом Шевченком та багатьма іншими нашими колегами, які почали працювати зараз разом з нами. Врешті-решт нам буде складніше доводити до наших глядачів різні точки зору саме так, як намагається робити наш канал, оскільки наш канал - один з небагатьох справді незалежних від великих олігархічних груп телеканалів в Україні.

 

Бі-Бі-Сі: То, на вашу думку, йдеться не про якісь комерційні інтереси, а все-таки про цензуру?

Микола Княжицький: Я в цьому переконаний абсолютно, оскільки компанії, які з нами судяться, за словами голови Служби Безпеки України Валерія Хорошковського, належать саме йому. Він використовував СБУ саме для того, щоб діставати з державних органів інформацію у цій справі. За мною велося стеження невідомими людьми, і я підозрюю, що це теж справа Служби Безпеки України. Ці компанії не мають жодого законного права з нами судитися, тому що жодні їхні права не порушені. Тому я вважаю, що ці компанії просто використовуються для того, аби фактично закрити нам рот.

 

Бі-Бі-Сі: У боротьбі за збереження частот ви зверталися вже за захистом до президента Віктора Януковича. Він вже свою позицію оголосив. Сказав, що не допустить цензури, любить дивитися 5 канал і підтримує ТВі. На що ви сподіваєтесь: що президент якось вплине на Валерія Хорошковського? Якої реакції ви очікуєте?

Конфлікт інтересів, який має пан Хорошковський, - це якраз свідчення того, що Україна рухається скоріше до «бананової» авторитарної республіки, аніж просто до авторитарної.

 

Микола Княжицький: Реакції на мій лист до пана президента, на жаль, не було. Те, про що ви зараз говорите - це реакція Януковича на лист Міжнародного інституту преси з Відня. Я все ж таки сподіваюсь, що буде певна реакція на мій лист, що пан Янукович зрозуміє, що робити ті кроки, які би підштовхували Україну навіть не до авторитарної, а до «бананової» республіки, було би не варто. Такий конфлікт інтересів, який має пан Хорошковський, - це якраз свідчення того, що Україна рухається скоріше до «бананової» авторитарної республіки, аніж просто до авторитарної.

 

Бі-Бі-Сі: Громадянський рух «Стоп цензурі» оголосив, що у разі, як влада не виконуватиме рекомендацій міжнародних організацій у питанні свободи слова, він закличе журналістів до загальноукраїнського страйку. Ви вірите у те, що багато журналістів по всій Україні відгукнуться на цей заклик, а не послухають власників своїх каналів, наприклад?

Микола Княжицький: Я в це вірю, тому що у людей є громадянська позиція. А ця справа стосується не лише каналів. Ми маємо свідчення великої кількості порушення прав журналістів з боку силових відомств. Ми бачимо, що ані у справі журналіста Кутракова з Нового каналу, ані у справі журналіста Андрушка з СТБ, ані у справах інших журналістів, які так чи інакше незаконно постраждали від дій силовиків на очах всієї країни, жодної реакції влади не було. Ті, хто фактично ображав чи бив журналістів, як працювали, так і продовжують працювати на своїх посадах. І такі випадки ми читаємо в пресі щодня все нові і нові. Звичайно, що журналісти, які вже звикли бути вільними громадянами і хотіли б жити у європейській країні, мені здається, цього не допустять.

 

Роман Лебедь, радіо Бі-бі-сі

Фото - Бі-бі-сі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Роман Лебедь, Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21202
Читайте також
01.09.2010 10:06
Вікторія Кобиляцька, Валерій Костюкевич, Лариса Осадчук, Микола Семена, Тетяна Ільницька, «День»
57 719
26.08.2010 11:52
Микола Княжицький, «Українська правда»
45 837
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду