«Стоп цензурі!» передбачає національний страйк

16 Серпня 2010
37129
16 Серпня 2010
10:24

«Стоп цензурі!» передбачає національний страйк

37129
Громадський рух «Стоп цензурі!», який об’єднав журналістів у боротьбі за свободу слова, попередив, що може закликати журналістів до загальнонаціонального страйку.
«Стоп цензурі!» передбачає національний страйк

Це станеться у випадку, якщо влада не виконає рекомендацій міжнародних журналістських організацій та не дотримуватиметься міжнародних зобов'язань у сфері захисту вільних медіа.

 

У суботу, 14 серпня, три телеканали - ТВі, Чорноморська телерадіокомпанія (Сімферополь) та «5 Канал» провели попереджувальний ефірний страйк. З 19.00 до 20.00 на екрані лишався надпис українською та англійською мовами: «Попереджувальний страйк трьох телеканалів на захист свободи слова в Україні».

 

У відкритому листі активісти руху «Стоп цензурі!» нагадують про Клацнути рекомендації «Репортерів без кордонів», Міжнародного інституту преси, інших міжнародних інституцій, відомих громадських та політичних діячів щодо наявного конфлікту інтересів та неможливості сумісництва керівником СБУ Валерієм Хорошковським посад в силовому відомстві і в найбільшому медіахолдингу, який контролює значний обсяг телевізійного ефіру в країні.

 

 

Судова суперечка навколо П'ятого і ТВі триває

 

16 серпня Апеляційний адміністративний суд Києва має розглядати питання про позбавлення телеканалів ТВі та 5 каналі ліцензій за позовом компаній, підконтрольних Валерію Хорошковському.

 

Директор ТВі Клацнути Микола Княжицький твердить, що у разі судового рішення не на користь ТВі, каналу доведеться виключити більше десятка телепередавачів по всій країні. Пан Княжицький нагадав, що у ТВі вкладені значні іноземні інвестиції, і незаконне, на його думку, позбавлення телеканалу ліцензії потягне за собою позови до міжнародних судів.

 

У червні цього року окружний адміністративний суд Києва задовольнив позовні вимоги контрольованих Хорошковським телеканалів групи «Інтер» до Нацради з телебачення і радіомовлення і скасував результати січневого конкурсу на вільні частоти, головними переможцями якого були ТВі і 5 канал.

 

Однак, про незаконність отримання цих частот заявляв не лише Валерій Хорошковський. Зокрема, колишній голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко ще у червні в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав, що конкурс був не правочинним, оскільки не мав кворуму, а також проводився всупереч забороні суду на його проведення. Він сказав, що деякі канали після цього відмовилися від наданих частот, розуміючи, що отримали їх незаконно.

 

«Очевидно, вони правильно розуміють ситуацію, що найчесніше було б по відношенню до всієї медіа-спільноти все ж таки визнати, що цей конкурс був плодом якихось адміністративних авантюр, і провести нормальний конкурс по цих частотах», - вважає Віталій Шевченко.

 

 

Віктор Янукович: я дивлюся «П'ятий» і хочу, щоб в Україні було більше нових незалежних каналів

 

Президент Віктор Янукович кілька днів тому у відповідь на заяву Міжнародного інституту преси сказав, що не допустить цензури в Україні. «Ще раз заявляю - процес розвитку і розширення свободи преси в Україні є незворотнім. І я ніколи не допущу повернення до цензури чи будь-яких інших методів тиску на журналістів», - заявив Віктор Янукович.

 

За його словами, факти, які наводяться Клацнути в листі Міжнародного інституту преси, «були детально розслідувані і по них зроблені серйозні висновки», - додав він.

 

«Стосовно рішення суду щодо телеканалів ТVi і 5-ий, то я як громадянин і як гарант Конституції не маю права впливати на суди. І думаю, що журналісти тут, як ніхто, повинні підтримати мої принципові позиції. Разом з тим, я завжди казав, що зроблю все можливе для того, щоб 5 канал продовжував мовити. Я сам часто дивлюся його передачі, зустрічаюся з журналістами П'ятого», - сказав президент.

 

Янукович також заявив, що він зацікавлений в тому, щоб в Україні було якнайбільше нових незалежних каналів, «в тому числі це стосується й ТВi». «Але, повторюю, я не втручаюся в їх господарську діяльність. І тим паче не втручаюся в роботу судів», - наголосив він.

 

Бі-бі-сі

Фото -  Бі-бі-сі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37129
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду