Тетяна Гнєдаш: Сюжетна схема «попелюшки» — найпродуктивніша

13 Серпня 2010
24445
13 Серпня 2010
13:42

Тетяна Гнєдаш: Сюжетна схема «попелюшки» — найпродуктивніша

24445
Про новий серіал «Маруся», національність слова «повага» і перспективи появи на каналі серіалу на українському матеріалі «УМ» поговорила з головним продюсером ТРК «Україна»
Тетяна Гнєдаш: Сюжетна схема «попелюшки» — найпродуктивніша

Серед вітчизняних загальнонаціональних телеканалів ТРК «Україна» за динамікою розвитку впевнено тримається попереду всіх. Новою сходинкою у розвитку телересурсу Ріната Ахметова у минулому сезоні стало власне виробництво серіалів. Навесні глядачі вже бачили «Попелюшку з причепом» - адаптацію іспанського формату компанії IMAGINA, що в оригіналі мав назву «Аїда». Серед осінніх прем'єр - ще два серіали власного виробництва. Про них ми говоримо з головним продюсером ТРК «Україна», сценаристкою Тетяною Гнєдаш.

 

- Пані Тетяно, телеканал «Україна» у новому сезоні презентує глядачам уже другий серіал власного виробництва - «Маруся». Це означає, що експеримент із першим - «Попелюшкою з причепом» - був вдалим? Ви задоволені рейтингами?

- Канал «Україна» запустив власне виробництво, і серіали - це невід'ємна і стратегічно важлива його частина. Рейтинги першого сезону «Попелюшки» були нижчими, ніж ми очікували, тож був зроблений ґрунтовний аналіз, і виробництво цього комедійного серіалу планується продовжити. «Маруся» - класична мелодрама, неймовірно пристрасна історія кохання. Перший сезон - 80 серій, вже майже відзнятий, зараз триває процес пост-продакшену.

 

- Що було первинним у роботі над «Марусею»: домовленості про спільну роботу ТРК «Україна» з російською кінокомпанією «Ру медіа» чи сценарій, у якому головна героїня - з Краснодарського краю, і події відбуваються в основному в Москві?

- Первинною була необхідність створення якісного контенту для ефіру. Головну героїню звуть Марія Руденко, вона мешкає на Кубані і, як усі її односельці, любить співати українські пісні. Компанія «Ру медіа» брала участь у жорсткому тендері. Вони перемогли тому, що запропонували нам кращі умови за співвідношенням ціна-якість. Події серіалу відбуваються переважно на Кубані, а також у Криму та Москві.

 

- Чи може статися так, що події третього серіалу власного виробництва «України» будуть відбуватися уже в Україні? Чи вітчизняним каналам не вигідно знімати серіали, які не орієнтовані на російський ринок? Хоча «інтерівські» «Свати» змогли успішно пробитися.

- Третій серіал власного виробництва з'явиться в ефірі вже цієї осені. Це ситком. Вісім серій розповідають про пригоди дружної родини, що мешкає в невеликому і дуже типовому українському місті. Серіалом уже зацікавився російський телевізійний ринок. Власне, без орієнтації на подальший продаж продукції на російські телеканали та інші території комерційне кіновиробництво не має сенсу.

 

- Чому у свої серіали ТРК «Україна» залучає мало вітчизняних акторів?

- Акторська команда «Попелюшки з причепом» наполовину складається з громадян України. У «Марусі» низку центральних ролей виконують українці. Ситком має змішаний акторський склад: українці, поляки, росіяни. У комерційному кіновиробництві існують поняття «добрий актор» і «поганий актор». І не існує жодних преференцій за національною ознакою. У протилежному випадку - це політика, яку я не сприймаю. Мені байдуже, якою мовою звучатиме слово «повага», головне - аби воно звучало.

 

- Історією сучасної Попелюшки називали ваш фільм «Доярка з Хацапетівки», минулого сезону була Попелюшка - Аіда, Маруся - теж подібний образ. Це просто тематичний збіг чи переконання, що глядачеві не вистачає фільмів, в яких живе надія на перетворення кожної жінки у принцесу? Чи ТРК «Україна» поступово готує контент для жіночого каналу, який планує запустити?

- У світі не існує цікавішої теми, аніж людські стосунки, особливо стосунки між чоловіками та жінками. Все інше - похідне. Жіночий канал, чоловічий чи сімейний - по суті, не велика різниця: скрізь найбільшим попитом користуються розповіді про стосунки з тією лише різницею, в якому жанрі відбудеться ця розповідь. Трансляція футбольного матчу, це, власне, також демонстрація стосунків, і дуже пристрасних.

 

Як сценарист можу стверджувати, що сюжетна схема «попелюшки» є найпродуктивнішою, бо вже більше тисячі років акумулює в собі повагу до жіночої статі. Цікаво спостерігати, як із часом сучасні міжстатеві кордони стають майже не помітними. Нещодавно я прочитала талановитий сценарій про «попелюшок» чоловічого роду. Це хвилююча історія боксерів, які проходять шлях складних випробувань та перетворюються у принців - переможців: приголомшливий результат. Тож уже цієї осені наші глядачі зможуть побачити це на власні очі у проекті «Ти - чемпіон». А питання щодо запуску тематичних каналів краще адресувати генеральному директору компанії Вальдемару Дзікі.

 

Валентина Самченко, газета «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24445
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
mister-x
4998 дн. тому
mister-x Шановний "городничий", нам же чесно сказили, що це "фільмографія" комерційна, а ми з Вами, очевидно, не входимо да числа тих на яких " можна заробити". Це поп - фльмографія. і для свого жанру та свого глядача вона досить якісна.
...
5021 дн. тому
Потрясающая девушка.
городничий
5024 дн. тому
Специально для "Lith" . Да, эти люди были потребителями ТВ. Они разочаровались. Худшее, что может подарить аудитории создатель. Они не виноваты, но он то знает...))) Можно ссылаться на формулы. Только не на доморощенные, а на Голливуд. Золушка - anderdog. Да и дело не в формулах, (ничё нового - Шекспир-Чехов)... Просто языковые ситуации нужно выписывать, а не халтурить))) И режиссура...)))))) актёры ни при чём. На них проще всего свалить. Видимо ГрЭсь - не Говорухин... к сожалению...((
Lith
5024 дн. тому
Да!))) И специально для Татьяны Гнедаш: просто ШИКАРНОЕ фото!
Lith
5024 дн. тому
городничий, а год назад 10 из 10 знакомых были потребителями ТВ? Или 9 из 10, а теперь остался только один? Или 8 из 10 смотрели - а сейчас не осталось никого?... Как-то туманно и нечетко с Вашими знакомыми: во всем виновата "фильмография"? p.s. но в целом "уход" от "ящика" - поддерживаю.
городничий
5025 дн. тому
Чуть не забыл)) Специально для Татьяны Гнедаш и её сценарной группы. ... Можно вывезти девушку из деревни, а вот вывести деревню из девушки нельзя...
городничий
5025 дн. тому
Доярка из Хацапетовки... Золушка с прицепом... Маруся... Мда. Парад дурновкусия и слабоумия продолжается. А что-нибудь стОящее в фильмографии есть? p.s. за последний год восемь из десяти моих знакомых перестали смотреть телевизор.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду