5 журналістів оголосили голодування в іранський тюрмі

9 Серпня 2010
17639
9 Серпня 2010
14:19

5 журналістів оголосили голодування в іранський тюрмі

17639
5 журналістів оголосили голодування в іранський тюрмі

В'язні іранської тюрми Евін оголосили голодування, протестуючи проти нелюдяних умов, в яких їх тримають. Серед голодуючих, як найменш, п'ятеро журналістів, пише Інститут масової інформації з посиланням на Комітет захисту журналістів (CPJ) та IFEX.

 

Минулого тижня п'ять журналістів та ще одинадцять політичних в'язнів були переведеними до одиночних камер після того, як вони почали протестувати проти обмежень щодо відвідувань родичів та нелюдяних умов в цій тюрмі.  Наразі усі, хто протестує, вимагають, щоб їх повернули до звичайних камер, повідомляє «Радіо Замане». Вони скаржаться на рівень медичної допомоги та на нехтування правами ув'язнених.

 

Серед журналістів кореспондент однієї з газет, що виступає за реформи в країні, Бахман Ахмаді Амуе, та Кайван Самімі керівник щомісячної газети «Намех», яка припинила своє існування нещодавно. Вони почали голодувати 26 липня. Обох арештували в червні 2009 року після президентських виборів, що викликали масові протести.

 

Ще троє їх колег, Алі Маліхі, Кугйяр Гударзі, Мохамед Хусейн Сохрабі Рад, приєдналися до голодування наступного дня, 27 липня. Маліхі був звинуваченим у діях, спрямованих проти держави. Гударзі, кореспондент Комітету репортерів з питань захисту прав людини, був арештований в грудня 2009 року за звинуваченням в пропагування антидержавних ідей та участі в незаконних зібраннях. Рада арештували в вересні 2009 року у зв'язку з його роботою на документальним фільмом про знущаннями над ув'язненими в Кагрицакському виправничому центрі. Тоді факти зловживань в Кагрицакському центрі спричинила багато галасу, і центр були змушені закрити.

 

«Ми серйозно стурбовані станом здоров'я наших колег, які голодують вже другий тиждень. Закликаємо іранську владу звільнити усіх ув'язнених журналістів та дотримуватися свободи друку», - заявив Мохамед Абдель Дайєм, координатор програм Близького Сходу та Північної Африки CPJ.

 

Станом на 1 червня як найменш 37 журналістів перебувають за гратами в Ірані, за даними CPJ. Понад половина з них -  в Евінській тюрмі. 

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду