Журналіста «Новой газеты» затримали та допитали у справі про погром у Хімках

9 Серпня 2010
17770
9 Серпня 2010
12:28

Журналіста «Новой газеты» затримали та допитали у справі про погром у Хімках

17770
Журналіста «Новой газеты» затримали та допитали у справі про погром у Хімках

Співробітники МВС Росії затримали кореспондента «Новой газеты» Олександра Литого і допитали його у справі про напад на адміністрацію Хімок. Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на «КоммерсантЪ FM».

 

Коли саме було затримано кореспондента відділу політики «Новой» Олександра Литого, не уточнюється. За словами офіційного представника газети Надії Просенкової, Литой не має ніякого відношення до подій 29 липня, оскільки в цей час знаходився у відпустці в Україні.

 

Як сповістив сам Литой в ефірі радіостанції «Эхо Москвы», міліціонери зняли його з потяга : «Я повертався з відпочинку, і мене зняли з потяга в Тулі "Москва-Севастополь". В потяг зайшли люди в міліціонерській формі і попросили мене з ними проїхати. Зараз я їду в чорному мерседесі з чотирма людьми. Вони кажуть, що ми їдемо в Хімки, на вулицю Гоголя, будинок 2, де мене хочуть допитати з приводу хімкинських подій. Хто я - підозрюваний чи свідок - поки що невідомо», - говорить Литой. Також він зазначив, що 28 липня перебував у Харкові і ніяких повісток по цій справі не отримував.

 

Зазначимо, що Олександр Литой не перший журналіст «Новой газеты», якого було затримано у зв'язку з погромами в Хімках. 31 липня міліціонери затримали та допитали фотокореспондента «Новой» - Ніку Максимюк.

 

Крім того, раніше по цій справі були затримані кореспонденти видання «Газета.Ру» Олександр Артем'єв та Ілля Азар, а також редактор сайту Besttoday.ru і блогер Віталій Шушкевич, який виклав на YouTube відеозапис Хімкинського погрому. Всіх затриманих, за винятком останнього, після допиту відпустили. Місце знаходження Шушкевича, поки невідомо. 

 

Крім того, після публікації 4 серпня газетою «КомерсантЪ» інтерв'ю з імовірним організатором погрому в Хімках до редакції прибули співробітники міліції і зажадали надати їм вміст робочої електронної пошти журналіста Олега Кашина. Раніше, 2 серпня, з редакції «Коммерсанта» були вилучені фотографії, зроблені під час погрому 28 липня.

 

Нагадаємо, 28 липня в Хімки на електричці з Москви прибула група невідомих чисельністю, за різними даними, від 90 до 500 чоловік. Вони розгромили будівлю міської адміністрації і залишили на її стінах написи, пройшли натовпом вулицями міста та повернулися до Москви. Усі ці дії тривали три хвилини.

 

Погром вчинили на захист Хімкинського лісу від вирубки: тут, через зелений масив, планують прокласти дублер Ленінградського шосе. До протестів проти рішення влади приєдналися екологи та громадські організації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17770
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Qcumber
5012 дн. тому
От те, про що писав Борис Бахтєєв (http://www.telekritika.ua/column/2010-03-04/51454): російські власні назви потрібно відмінювати в українському стилі. Тобто не "Новой газеты", а "Нової газети". Ми ж не говоримо, приміром, "Eurosport's журналіст" або щось таке.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду