«Прострочений» ювіляр

6 Серпня 2010
34423
6 Серпня 2010
16:02

«Прострочений» ювіляр

34423
«Інтер» знову покаже концерт дворічної давності, присвячений 70-річчю Леоніда Кучми
«Прострочений» ювіляр

Ще не встиг телевізійний ефір вистигнути після інтенсивного прогону «документального» фільму на честь 60-річчя Віктора Януковича, як настала черга іншого «червоного дня» календаря. 9 серпня - день народження Леоніда Кучми. Попри те, що свій 70-річний ювілей екс-президент відзначав ще два роки тому (тобто 2008-го), щоразу на початку серпня «Інтер» нагадує своїм глядачам про цю знаменну подію. Цієї суботи канал знову - вже третій рік поспіль - показуватиме концерт «70 років - політ нормальний», «де було море зірок, квітів і гостей». А поки ведучий концерту гуморист Володимир Зеленський багатозначно жартуватиме в дусі «Кучма - бог», слідчо-оперативна група у справі щодо вбивства Георгія Гонгадзе розмірковуватиме над тим, чи не влаштувати ювіляру (за версією каналу «Інтер») Леоніду Даниловичу очну ставку з Олексієм Пукачем...

 

Звісно, є спокуса пояснити появу в ефірі загальнонаціонального мовника цього продукту цензурою. Але ж минулого року цензури начебто не було. Так само як, власне, і ювілею. А концерт - був...

 

До речі, тоді генеральний директор каналу Ганна Безлюдна підвищену увагу до особи екс-президента прокоментувала так: «Леонід Кучма достойний того, аби його ювілей відзначила вся країна, адже з його іменем пов'язані цілих десять років життя України... Багато хто з нас ствердився, досяг успіху в період його президентства... Ми підготували яскравий святковий захід, що покликаний продемонструвати ставлення українців до «епохи Кучми», до незабутнього періоду становлення країни».

 

Чим умотивована поява концерту в ефірі «Інтера» цього року? Із таким запитанням ми звернулися до прес-служби каналу. На жаль, усі потенційні коментатори «слизької» теми наразі перебувають у відпустці. Але «День» не анулює своє запитання до керівництва каналу і залишає його відкритим. Отже, чим керівництво каналу мотивує повтор концерту цієї суботи? Якщо це данина одному з президентів незалежної України, то чому, в такому випадку, жодних програм не виходить напередодні днів народження Леоніда Кравчука та Віктора Ющенка? Чому канал не створює спецпрограми, приурочені до ювілеїв українських державотворців минулого, наприклад, Михайла Грушевського, Павла Скоропадського, Петра Шелеста або таких авторитетних особистостей сучасності, як дисидент Іван Дзюба або нині вже покійний філософ Сергій Кримський (який, до речі, відсвяткував своє 80-річчя цього року)?

 

Якби не цифрове телебачення, яке вже доступне частині українських телеглядачів, суспільство б і надалі вважало, що «прострочений» ювілейний концерт трирічної давності - це подія. Хоча «цифра» і не панацея від браку адекватного українського(!) телепродукту, але вона принаймні дає можливість порівнювати якість телепросторів. Ось вам, приміром, звичайне, можна сказати, побутове спостереження. Поки «Інтер» анонсує концерт-панегірик Леоніду Кучмі, на російському каналі «ТВ Центр» розповідають про Мілен Демонжо - французьку акторку (знану як леді Вінтер із «Трьох мушкетерів» та Елен із «Фантомасу», що також грала у фільмах із Жаном Маре, Мариною Владі, Аленом Делоном, Івом Монтаном), дружину сина відомого письменника Жоржа Сименона. Вона, виявляється, має українське походження. Її матір, Марія Трубникова, була родом із Харкова. Під час громадянської війни вона опинилася в Хабаровську, звідки, рятуючись від голоду, втекла до Шанхая. Там вона й зустріла француза, з яким переїхала до Ніцци. Усю цю неймовірну історію Мілен Демонжо описала в автобіографічній книзі «Лілії з Харкова» («Les Lilias de Kharkov»), що вийшла друком 1990 року.

 

Але про драматичні колізії долі українки Марії Трубникової українці не дізнаються. Не лише через те, що «Les Lilias de Kharkov» нескоро перекладуть українською мовою. І не лише через те, що ігрове кіно, безцінним сюжетом для котрого могла би слугувати хронологія життя матері Мілен Демонжо, навряд чи буде зняте найближчим часом. А й через те, що навіть бюджетна документальна програма навряд чи буде створена та показана нашим телебаченням. Навіщо, якщо українського телеглядача досі можна безпардонно та безперешкодно годувати «протухлими ідеологічними консервами» та концертами зірок президентських корпоративів?

 

Марія Томак,  «День»

 

Фото -  «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34423
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
медвед
5030 дн. тому
Щось не вловив зв"язок між Кучмою, Демонжо та цифровим форматом передачі аудіовізуальних даних... В DVB Демонжо симпатичніша за Кучму чи як?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду