У Сараєві відкрився 16-й міжнародний кінофестиваль

2 Серпня 2010
30479
2 Серпня 2010
12:57

У Сараєві відкрився 16-й міжнародний кінофестиваль

30479
У Сараєві відкрився 16-ий міжнародний кінофестиваль. Традиція, започаткована в 1995-му, воєнному році, не обірвалась, а навпаки, набирає сили і привертає до себе увагу як фахівців, так і простих шанувальників кіно. Сараєвський кінофестиваль найбільший на Балканах, він представляє передусім кіномистецтво Боснії, Хорватії, Румунії, Чорногорії, Сербії, Болгарії, Македонії, Словенії й Косова, а також низки інших європейський країн.
У Сараєві відкрився 16-й міжнародний кінофестиваль

Сараєво - столиця Боснії й Герцеговини, місто, в якому нині живе півмільйона населення. Перед балканською війною в 1995 році їх було на майже 50 тисяч більше. Саме тоді, серед вибухів і страхіть війни в Сараєві була започаткована мирна традиція - проводити міжнародні фестивалі, які б об'єднували людей і вчили їх порозумінню.

 

Сараєво завойовує собі місце під світовим кінонебом не тільки широкою програмою стрічок (цьогорічна програма нараховує 201 фільм із 52 країн світу). Сараєво - це нині місце активного спілкування кінопродюсерів, режисерів, акторів із різних регіонів Балкан і Східної Європи. Головне - хотіти переступити через кривди, подорожувати і шукати однодумців, вважає одна з гостей фестивалю, боснійка.

 

«Сараєво дає зараз набагато більше можливостей, ніж 15 років тому, - каже вона. - Наприклад, Сараєвський кінофестиваль, а також гарні краєвиди моря, якщо поїхати далі до Хорватії. Тобто Сараєво відрізняється від того, яким було 3 чи 5 років тому. Тому що люди зараз інші. Вони можуть поїхати до якоїсь із ближчих країн, зустрітися там із людьми. І тоді вони розуміють, наскільки безглуздим є цей націоналізм».

 

Фестивальні стрічки і нагороди

 

На першому кінофестивалі було представлено 50 стрічок, через 15 років їх учетверо більше і фільми досить цікаві, наголосив на відкритті відомий актор із Боснії й Герцеговини Ермін Браво. Наприклад, фільм «Покинутий» боснійського режисера Адіса Бакрача, що розповідає про долю хлопчика, який шукає своє місце в розбитому війною світі. Ця стрічка є прикладом того, як знайшли спільну творчу мову кіномитці з Боснії й Герцеговини, Сербії, Хорватії й Франції.

 

Відзначають вагу міжнародного діалогу на Балканах і кінокритики. Один із них зауважив: «У цьому фільмі, ви знаєте, це боснійська стрічка, тобто, там боснійці все говорять про себе. А якщо дивитись із Сербії, то серби все тільки про себе і собі творять славу. А Хорватія створила фільм про ці дві сторони. Це є зразком поєднання сторін, яке зростає з року в рік».

 

Минулого року Сараєвський фестиваль відвідало понад 100 тисяч гостей, цього року їх чекають ще більше. Переможця чекає одна з головних нагород фестивалю - «Серце Сараєво», заснована Радою Європи.

 

Оксана Пеленська, «Радіо Свобода»

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Пеленська, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30479
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду