УАВПП протестує проти подальшого обмеження реклами тютюну

13 Липня 2010
18166
13 Липня 2010
16:10

УАВПП протестує проти подальшого обмеження реклами тютюну

18166
УАВПП протестує проти подальшого обмеження реклами тютюну

Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) закликає народних депутатів не приймати законопроект №6595 від 29.09.2010 у частині, що стосується регулювання рекламної діяльності. Відповідне звернення асоціація зробила сьогодні, 13 липня.

 

Законопроект №6595 Юрія Кармазина та Тетяни Бахтеєвої пропонує запровадити ще більші обмеження реклами тютюну та алкоголю, ніж ті, що діють зараз. Зокрема, депутати хочуть поширити заборону реклами тютюну на інтернет-майданчики, що зареєстровані в зоні .ua або належать «безпосередньо громадянам України» (раніше заборони взагалі на інтернет не поширювались).

 

Також проектом уточнюється термін «спеціалізоване видання». До такого типу видань пропонується  віднести видання, «95 відсотків площі яких присвячено виробництву і торгівлі тютюновими виробами, і які розповсюджуються запечатаними в непрозорих пакетах по спеціальній підписці, оплаченій передплатниками цих видань особисто і для власного користування, або, які безоплатно розповсюджуються на спеціалізованих виставках, що присвячені виключно виробництву та торгівлі тютюновими виробами, що проводяться виключно для виробників та продавців тютюнових виробів».

 

Саме на цю норму звернено протест УАВПП. На думку асоціації, запровадження додаткових обмежень на практиці означатиме повну заборону реклами тютюну та алкоголю, що призведе до втрати доходів та відповідного зменшення податкових платежів видавничими компаніями. «Ми ще раз наголошуємо на тому, що запровадження додаткових обмежень для преси не надає відчутних результатів у вирішенні проблеми зловживання тютюном в Україні, проте завдає реальної шкоди галузі друкованих ЗМІ. А відтак - шкодить бюджету країни. Натомість впровадження здорового способу життя та свідомого вибору кожного - палити чи не палити - має здійснювати шляхом просвітницької кампанії серед населення. Зі свого боку ми готові всіляко сприяти розробці та вдосконаленню чинного законодавства про прессу», - наголошують видавці. 

 

Нагадаємо, з 1 січня 2010 року реклама алкоголю та тютюну у пресі заборонена. Її можна розміщувати лише у спеціалізованих виданнях. Що це за видання - закон не уточнював. На практиці це призвело до того, що видавництва створили спеціалізовані тематичні додатки до основних видань, що містили матеріали, присвячені темі виробництва, культури споживання алкоголю та тютюну.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду