«На спільнім шляху»: вистава про українців і кримських татар

8 Червня 2010
19845
8 Червня 2010
15:41

«На спільнім шляху»: вистава про українців і кримських татар

19845
Театральний проект, що пропагує взаємну повагу й дружбу між кримськими татарами й українцями, презентували у Києві. Виставу «На спільному шляху» показали в понеділок у столичному Будинку актора
«На спільнім шляху»: вистава про українців і кримських татар

 «Сучасна Україна з сучасним кримськотатарським народом, який завдяки своїй мужній боротьбі нарешті повертається на свої землі, мають унікальний шанс використати всі ті уроки, які надала історія і сьогодні врятувати кожен себе, рятуючи один одного», - цими словами одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова починається театральна вистава «На спільнім шляху/Бир Ёлу». Презентував її Театр української героїки «Пам'ять» під керівництвом Галини Яблонської. Автор п'єси - Кирило Булкін - радіожурналіст, актор і співак. Далі дійство про українсько-кримськотатарські відносини покажуть у шести містах Криму. 

 

Сучасність, історія, фентезі

 

У центрі уваги незвичної вистави - історичні відносини українського і кримськотатарського народів, які представлені глядачеві через особисте сприйняття головної героїні - студентки Таврійського університету Оксани. Водночас жанр вистави - драма-фентезі з історичними екскурсами і документальним відео. Хоча дія на сцені відбувається у 2007 році, в неї фантастичним чином вплітаються події історичні - від 17-го століття до 60-х років 20-го століття.

 

У постановці роль козака Мамая виконує сам автор п'єси. Взагалі ж на сцені з'являються різні історичні постаті. Такі, як Іван Сірко чи правозахисник Петро Григоренко. Рефат Чубаров каже, що для нього це - величезний біль, що Україна майже незнає Петра Григоренка, правозахисника, який опікувався долею кримських татар.

 

Політичні відео

 

Незвичною п'єсу можна назвати через поєднання театру й журналістику: у сценічну дію вкраплені кадри документального відео - інтерв'ю експертів, громадських та політичних діячів. «Це дуже актуально сьогодні, коли є реальні загрози щодо суверенітету української держави, щодо розвитку кримської землі і долі кримських татар. Історія цих двох не тільки народів-сусідів, але й братніх народів говорить про те, що в цьому світі можна зберегти себе тільки тоді, коли ти оберігаєш свого сусіда» - звучить зі сцени у відеофрагменті голос Чубарова. Також глядач бачить і Мустафу Джемілєва, Гульнару Бекірову, Олексу Гайворонського, Віталія Пономарьова.

 

Спілкуючись з аудиторіє після прем'єри в українській столиці артистка Галина Яблонська розповіла, що чи не завдячує життям кримському татарину, який допоміг їй втекти з нацистського полону, з потягу, що вирушав до концтабору Аушвіц. «Думаю, що вистава спрямована на свідому адиторію і людей, які поділяють ці події. Ті, хто не бачить у цій виставі чи відносинах двох народів позитиву - ці люди не прийдуть» - переконаний один з глядачів вистави, колишній заступник голови Бахчисарайського району Айдер Халілов. Він з нетерпінням очікує, якою буде реакція на показ вистави в Криму.

 

Ольга  Веснянка, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - «Німецька хвиля»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19845
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга Недавня
5076 дн. тому
Дякую О.Веснянці за висвітлення цікавої ;) події А це - доповнення до її відгуку: http://narxivn.wordpress.com/2010/06/09/na_spilnim_shliahu/
avtimn
5076 дн. тому
Агов, панове журналісти! Що ви так переполошилися, неначе на вас спустили зграю скажених собак. Це тільки квітоньки. І в цьому є суттєва частка вашої професійної провини. Вже більше 7 років кричу вголос, та жоден журналіст не почув. Ну не є кримські татари "козацького роду". А також караїми, кримчаки. І на відміну від українських поляків, росіян, угорців, євреїів, молдава і пр., і пр., і пр. (які також ніяким чином довести і показати, що вони "браття козацького роду" не можуть), територія України - це їх історична територія. І всі це знають, але "безмолствуют". Маємо не гімн вільної держави, а реквієм незалежності (за текстом), і знову повна мовчанка з боку і незалежнимх журналістів, і з боку ЗМІ. Якщо четверта влада байдужа до питань, які турбують суспільство, то чому вона дивується та обурюється, коли перші три влади плюють на її потреби та вимоги? Де логіка? Чекаю на конкретні відповіді, бо болотної трясовини вже найвся досхочу. У свободу слова грати - Сенсу, що від писку. Правду кинуть знов за грати, Зась мені й відписку. і так усі 7 років!
погляд
5077 дн. тому
А ось фото з прем"єри: http://photo.online.ua/kbulkin/albums/46/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду