Київський міжнародний: дубль два (про переможців)

5 Червня 2010
27861
5 Червня 2010
12:15

Київський міжнародний: дубль два (про переможців)

27861
Переможець — Аталай Ташдікен — зняв життєву і просту історію про стосунки між братом і сестрою, які живуть у Туреччині в анатолійському селі
Київський міжнародний: дубль два (про переможців)

Другий Київський міжнародний фестиваль уже позаду. Церемонії відкриття і закриття відшуміли в помпезному Палаці культури «Україна», а основні покази проходили в районі залізничного вокзалу: кінотеатр «Баттерфляй-Ультрамарин». За минулий тиждень цього форуму міжнародне журі на чолі з режисером Отаром Іоселіані переглянуло 17 картин і розподілило трофеї таким чином:

 

- Гран-прі (20 тис. дол.) - фільму «Бабай», Туреччина (режисер Аталай Ташдікен);

 

- краща чоловіча роль - Юрій Степанов (посмертно) за роль у фільмі «Стріляй негайно!», Україна (реж. Вілен Новак);

 

- краща жіноча роль - Оксана Борбат за роль у фільмі «Вир», Литва (реж. Гітіс Лукшас);

 

- кращий сценарій - Лукаш Кошміцький та Войцех Смаржовський, «Дім зла», Польща;

 

- краща режисура - Войцех Смаржовський, Польща, «Дім зла»;

 

- краща операторська робота - Вікторас Радзявічас, «Вир», Литва.

 

Переможець - Аталай Ташдікен - зняв життєву і просту історію про стосунки між братом і сестрою, які живуть у Туреччині в анатолійському селі. «Це глибока і змістовна драма, що відбувається в глухому селі із сиротами, які залишилися під опікуванням літньої людини... Але всі герої милі, відкриті, між ними - підтримка, вони шукають вихід із самотності, з пітьми ситуації, в яку потрапила вся сім'я... Попри сумний фінал, усі члени журі були одностайні у своєму рішенні, а це рідкість на будь-якому фестивалі», - сказав Отар Іоселіані, глава журі.

 

Режисер-переможець не приховує, що на етапі зйомок було багато труднощів, адже актори - непрофесіонали, діти. Режисер признався: «Сама ця історія не вимисел, а реальність. Причому дія відбувається в тому самому місці, де народився я сам...» Творець «Бабая» пишається давньою історією своєї батьківщини. Каже, що відчуття цієї історії дає широту його сценарному пошуку: «Можна написати багато гарних сюжетів... Можливо, в цьому й причина того, що сьогодні турецьке кіно займає нові позиції? Нова генерація і турецьких глядачів, і кінематографістів солідарна в ідеї популяризації національного кінематографа. Нам є що розповісти іншому світу...»

 

Два призи журі також отримала польська картина «Дім зла» (режисер Войцех Смаржовський). На перший погляд, стрічка про реалії в польській глибинці в 80-х просто шокує своїм натуралізмом. Але поступово в ній відкриваються приховані пласти радянської системи.

 

«Це приголомшливий фільм! - каже член журі режисер Вадим Перельман. - Це картина нової хвилі, яку можна порівняти з «Фарго». Але «Дім зла» унікальніший. Ми дали призи і сценаристу, і режисеру. Ця картина про радянську владу - про пияцтво, про корупцію, про маразми...»

 

Можна перейматися запитаннями: чи є у дзеркалі Київського міжнародного хоч якесь віддзеркалення світового кінопроцесу? Поки що відповісти важко.

 

«Якщо подивитися програми великих фестивалів - Берлінського, Каннського і Венеціанського, то вони теж не вирізняються багатоманітністю, - каже Отар Іоселіані. - Вони весь час - між комерційним і авторським кінематографом... Ми взагалі втратили орієнтири - а чим, власне, є сьогодні кінематограф? Хоча справжнє кіно має бути і хорошим, і розумним, і глибоким. Тому я не засмучуюся, що Київський фестиваль, можливо, і не на рівні фестивалів Канн чи Венеції. Сьогодні вже ні Каннський, ні Венеціанський, ні Московський фестивалі не відповідають своїм колишнім високим критеріям, які були в 60-х ХХ століття. Тоді на цих форумах справді було кінематографічне свято: приїжджали Фелліні, Антоніоні, Калатозов із великою картиною «Летять журавлі», надзвичайні актори. Тому й не думайте, що сьогодні десь відбувається кінематографічне диво».

 

Катерина Константинова, тижневик «Дзеркало тижня»

 

На фото - Отар Іоселіані, світлина - «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, тижневик «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27861
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду