Нащадки художниці Марїі Примаченко позиваються до НТКУ

21 Травня 2010
19617
21 Травня 2010
16:31

Нащадки художниці Марїі Примаченко позиваються до НТКУ

19617
Нащадки художниці Марїі Примаченко позиваються до НТКУ

Відбулося попереднє судове засідання  у справі «нащадки художниці Марії Примаченко проти НТКУ». Про це ТК повідомив адвокат позивачів Дмитро Коломойцев. Справа слухається у Шевченківському районному суді міста Києва

 

Як ідеться в позовній заяві, при проведенні Міжнародного конкурсу дитячої пісні «Євробачення-2009» (зокрема, при оформленні рекламних матеріалів (як на носіях зовнішньої реклами так і в телевізійній рекламі), на квитках, на планшетах, які використовували ведучі шоу, блокнотах, візитівках тощо, на телевізійних заставках під час самого шоу, в якості зображень на екранах при оформленні сцени), а також при проведенні національного відбору на Міжнародний конкурс дитячої пісні «Євробачення-2009» (при оформленні сцени, а також у заставці (із каруселлю) під час самого шоу (що можна було побачити, зокрема, в ефірі Першого національного 14.06.2009 р.) було неправомірно використано та пристосовано (адаптовано) для цілей НТКУ фрагменти таких творів Марії Примаченко: «Звір зубрій» (1983), «Летить Галка через балку...» (1972), «Коник-горбоник над землею літає» (1989), «Птах та риба» (1936-1937), «Довгошия звірина чухається, не думає, що зима буде» (1977), «Дівчина з козаком на прогулянці» (1982), «Молодий левик» (1979), «Дорогі космонавти, дарую вам червоні маки» (1983) та ін.

 

 

 

 

 

Проте, як уточнюють позивачі, станом на сьогоднішній день єдиними та повноправними правовласниками авторських прав на твори Марії Примаченко є лише три особи: невістка Примаченко Катерина Григорівна, а також онуки Примаченко Іван Федорович та Примаченко Петро Федорович.  

 

Позивачі вимагають компенсацію за порушення авторських прав в розмірі 8 690 000 (вісім мільйонів шістсот дев'яносто тисяч) гривень 00 коп. та відшкодування моральної шкоди в розмірі 1 300 000 (один мільйон триста тисяч) гривень 00 коп. кожному.

 

Заступник генерального директора НТКУ з юридичних питань  Євген Буцан зазначив ТК, що наразі вважає некоректним давати коментар, оскільки справа тільки почала розглядатися у суді.

 

«Я буду коментувати рішення суду», - сказав пан Буцан.

 

У судовому засіданні оголошено перерву до 31 травня 2010 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19617
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дима
5080 дн. тому
по-моему, это признак того, что у нашей страны есть шанс все-таки стать цивилизованным европейским государством
a lot of
5081 дн. тому
полностью на стороне наследников. нечего попирать права. что за страна и отношения? есть закон об авторском праве? есть права? есть законные наследники? так чего тут начали спорить - жлобство или не жлобство? завидуете, что ваша бабушка не умела так рисовать? нечего тырить
Lith
5081 дн. тому
Через сколько лет по закону творческое наследие начинает считаться общественным достоянием? 50? 100? Значит надо успеть благодарным но бездарным потомкам выжать ВСЁ из такого шанса - "выехать" на результатах труда предка. Хотя, по-хорошему: художнице сделали рекламу. Я вот, например, увы, не в курсе, кто такая Примаченко. Советую ответчикам посчитать по рыночным расценкам как "прямую рекламу" все вышеуказанные элементы оформления эфира (хронометраж, wgrp, количество роликов, прайм-оффпрайм, ну вы сами с усами и в курсе) и впаять "нащадкам" счет. Ненавижу паразитов, живущих за счет других...
Авангард
5081 дн. тому
Все правильно, молодцы. Может научат цивилизованным отношениям эту контору. А не научат, так проучат.
b_cat
5082 дн. тому
А со стороны НТКУ не жлобство картины "воровать"? можно популяризировать творчество соблюдая при этом закон об авторских правах. или на евровидении бабло не отмывается?
зритель
5082 дн. тому
абсолютно согласен! появилась возможность ничего не делая срубить бабло... еще интересно, в чем же заключался тот самый "моральный ущерб" ?
//
5082 дн. тому
Какое жлобство со стороны нащадкыв. Тупо заработать хотят. Не в порнографии же картины использовали... Гордились бы, что творчество великой художницы Примаченко помнят, ценят и популяризуют в мире благодаря таким конкурсам, как Евровидение.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду