Медійні організації просять ліквідувати моральну комісію (+ текст звернення)

18 Травня 2010
13900
18 Травня 2010
15:06

Медійні організації просять ліквідувати моральну комісію (+ текст звернення)

13900
Медійні організації просять ліквідувати моральну комісію (+ текст звернення)

Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), Індустріальний телевізійний комітет (ІТК), Незалежна асоціація мовників (НАМ), Інтернет асоціація України (ІНАУ) закликали парламент відмінити закон про захист суспільної моралі і розпустити НЕК. Звернення було оприлюднене під час наукової конференції «Медійний простір України: проблема державного регулювання», яка проходила 18 травня в Інституті журналістики.

 

Більшість присутніх на науковій конференції зустріли цю заяву оплесками.

Голова НЕК Василь Костицький, який теж брав участь у цьому заході, спочатку зауважив, що не готовий коментувати заяву журналістів та медіаюристів. А потім сказав, що можливо йому самому варто піти у відставку, але він переконаний, що такий орган потрібен.

 

«НЕК дуже легко перетворити на орган цензури, але ви такими заявами ризикуєте наступити на граблі, коли призначать когось іншого», - зазначив він.

 

«Детектор медіа»

 

Звернення медіа організацій

щодо ліквідації органу цензури в Україні

 

Ми, професійні організації, які представляють всю медіа спільноту України: Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), Індустріальний телевізійний комітет (ІТК), Незалежна асоціація мовників (НАМ), Інтернет асоціація України (ІНАУ), сповідуючи демократичний шлях розвитку України, наголошуємо, що одним з основних завдань держави є реалізація права громадян на доступ до різноманітної інформації та свобода вираження поглядів.

 

На наше переконання, реалізація такого права передбачає допомогу громадянам у доступі до якісної літератури, театру та кіно, забезпечення свободи вираження поглядів.

 

Саме така діяльність держави сприятиме реалізації прав та інтересів громадян і не призведе до виникнення проблем, з якими український медіа сектор змушений боротися сьогодні.

 

Ми протестуємо проти витрати державних коштів на фінансування цензури українських медіа, творів письменників, образотворчого мистецтва тощо. Під час економічної кризи особливо необхідні кошти бюджету для підтримки культури, видавництва книг та медіа. В той же час держава щорічно фінансує бюрократичний апарат НЕК, так на 2010 рік передбачено фінансування в сумі більше 4 млн.грн.

 

Ми вважаємо, що виключно Український народ є носієм моральних цінностей, і що передача такого виключного права будь-якому штучному утворенню на кшталт НЕК - це замах на базові конституційні права громадян та спроба насаджувати штучну мораль.

 

Для захисту інтересів неповнолітніх від злочинних посягань, боротьби з порнографією, з недобросовісною рекламою в Україні створено достатньо контролюючих органів: Міністерство внутрішніх справ, Держспоживзахист тощо. Закликаємо депутатів Верховної Ради України внести зміни до законодавства для заборони органу цензури, існуючого за бюджетні кошти під виглядом захисту загальноукраїнських цінностей.

 

Пропонуємо професійним об'єднанням інших галузей підтримати  вимоги щодо проведення необхідних суспільству законодавчих змін та ліквідації Національної Експертної Комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як органу цензури.

 

Прийнято на конференції «Медійний простір України: проблеми державного регулювання» 18 травня 2010 року у м. Києві.

 

Від імені організацій:

Ігор Лубченко

Олександр Антонець

Катерина Котенко

Катерина Мяснікова

Тетяна Попова

 

Це звернення є відкритим для підписання всіма професійними організаціями у галузі культури, мистецтв, книговидавництва, інших творчих об'єднань.

 

ГО «Детектор медіа»

Асоціація зовнішньої реклами України

Академія української преси

ВГО «Всеукраїнська рекламна коаліція»

 

Приєднатися

Пiдтримують:

1. Адаменко Віталій Едуардович-голова Української гільдії головних редакторів (керівників) ЗМІ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13900
Теги:
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
atos
5095 дн. тому
При"совках" редко,но попадались журналисты-моралисты. Сейчас свобода-гони чернуху,джинсу,порнуху. Унижение,оскорбление,желтизна все это в моде. Вон "ОБКОМ" закрылся от всех и ОСЛИТ под видом ОСТРИТ,тупое хамство выдается за сатиру,юмор. От Шарикова ушли не далеко. И О КАКОЙ МОРАЛИ МОЖЕТ ИТТИ РЕЧЬ,КОГДА НАМИ РУЛИТ Б А Б Л О ???
Snark
5096 дн. тому
У часописі "Критика" вміщено чудові аналітичні матеріали проти неківської цензури: http://krytyka.com/cms/upload/Okremi_statti/2010/2010-01-02/27-31-2010_1-2.pdf http://krytyka.com/cms/upload/Okremi_statti/2009/2009-11-12/07-09-2009_11-12.pdf.pdf http://krytyka.com/cms/upload/Okremi_statti/2009/2009-11-12/04-07-2009_11-12.pdf.pdf
Svetlana
5096 дн. тому
Я была почти на всём этом мероприятии случайно – тема заинтересовала. Во-первых - это была далеко не научная конференцыя и даже не дотягивала до уровня круглого стола. Хотя Ризун в начале сказал, что так надо... Не понятно почему. Во-вторых Тема хорошая, но она совсем небыла раскрыта. Выступающие, как у мения сложилось мнение, давно знали друг друга и завели тему в исключительно антинэковское русло (как это мог допустить модератор(если конечно это так не было задумано)). А ведь проблема цензуры совсем в другой плоскости – это уровень администрации президента и администрации телеканалов. Использовать НЭК как инструмент цензуры очень сложно. Во первых – они рассматривают только то что уже вышло, во вторых в новостях порнуха разве что политическая, и в третьих попробуй например Бенюка заставить голосовать так как надо… Костицкий отбивался как мог, сам без поддержки, но делал это как профессиональный юрист и преподаватель. Постоянно провоцировала его журналистка из СТБ. И вообще разговор свелся к тому во сколько лет детям разрешать заниматься сексом и кому жаловаться обиженным женщинам и рериховцам. И всё шло к завершению но прибежала под конец какая-то женщина от союза журналистов и зачитала обращение от людей которые даже небыли на «конференции». Совсем не понятно было когда всё это писалось и тем более подписывалось. Не понятно как всё это пропустил Ризун. Не понятно, почему на это старости лет Лубченко что-то подписал. Может кто-то уже в спину дышит. Жаль, что о настоящих проблемах журналистов так никто и не поговорил. А еще институт журналистики.
Sem
5096 дн. тому
А чому цього звернення немає на сайті НСЖУ і на сайті Української Асоціації Видавців Періодичної Преси ні на сайті Інтернет асоціації України ні на сайті незалежна асоціації мовників ?
Газетний
5096 дн. тому
Невже не зрозуміло що йде цілеспрямована дебілізація народу? Невже не зрозуміло хто стоїть за компанією цькування НЕК? Як же на це повівся старий Лубченко? Табачника вартувало б відправити послом в Ізраїль. Там якраз вакансія. Але, напевно, той мудрагель (дехто чогось вважає його інтелектуалом) не знає ні івриту, ні ідишу. А НЕК треба будь що зберегти, вона нікому не заважає, окрім ворогів українства..
кокотюха
5096 дн. тому
вважайте цей комент моїм підписом під цим листом, хоча зазвичай не належу до "підписантів". якщо ліквідують нек і усунуть табачника, вважайте, народ попустить.
Lom
5097 дн. тому
про лубченка чув. а шо за інші шустряки попідписали. мабуть вволю наматюкатись та .... хочуть в своїх одноденних продуктах.
Otar Dovzhenko
5097 дн. тому
Третій рік про це талдичу. Нарешті)
Микола
5097 дн. тому
Люди-люди!.. Невже не є очевидною атака телевізійного лоббі та "письменників-матюкальників" на моральні засади українства?! Не дуріть самі себе. Не підмінюйте поняття свободи слова засміченням телерадіопростору! Дивно, що Лубченко опинився у цій когорті лоббістів. Не влаштовує робота комісії - вносьте пропозиції з вдосконалення її роботи. Ви що, забули порнотелеефіри 2006-08 років?! практично на всіх загальнонаціональних телеканалах. Навіть до 23.00. То шо - така потреба в "клубничці"? Душу не продавайте, братове! Коли не свою - так тих, хто підростає!
Sem
5097 дн. тому
Яка ж це була наукова конференція, якщо не було науковців з виступами? Жодного слова по темі. Зосередились тільки на НЕК ніби більше нікого не існує. Просто розмазали Костицького а Різун дав можливість це зробити... заготовка... і чергове відволікання уваги - ніби коли НЕК не буде проблеми зникнуть
1
5097 дн. тому
наконец-то!!!!
Курок
5097 дн. тому
ДАВНО ПОРА!
тамара
5097 дн. тому
А люди! Мы тоже "ЗА"!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду