В Італії скандал через фальшиві інтерв’ю зі знаменитостями

11 Травня 2010
27067
11 Травня 2010
12:13

В Італії скандал через фальшиві інтерв’ю зі знаменитостями

27067
Серед «жертв» - нобелівський лауреат Ґюнтер Ґрас
В Італії скандал через фальшиві інтерв’ю зі знаменитостями

Протягом десяти років один римський журналіст публікував у місцевих газетах інтерв'ю зі знаменитостями, зокрема із нобелівськими лауреатами. Тепер з'ясувалося, що серед інтерв'ю чимало фальшивок.

 

Протягом років Томмазо Дебенедетті, вільний журналіст з Рима, вважався королем «складних» інтерв'ю. Для нього не було проблемою надати газетам думки радянського політика Михайла Горбачова, американського письменника Гора Відала або німецького Нобелівського лауреата Ґюнтера Ґраса. Але... принаймні частина з них «супер-інтерв'ю» виявились фальшивими. Виплило на поверхню це випадково: розмовляючи з американським письменником Філіпом Ротом, італійська кореспондентка Паола Дзануттіні спитала, чому він так погано ставиться до президента країни Барака Обами. Адже в інтерв'ю, опублікованому Дебенедетті, Рот нібито назвав главу США «несимпатичним, непереконливим типом». Для Рота це був грім серед ясного неба. Тоді за справу взялась американська журналістка Юдіт Турман, яка нині проводить своє розслідування.

 

Ніхто і не перевіряв

 

На сьогодні вона з'ясувала, що ані Ґюнтер Ґрас, ані Гор Відал,  ні ще з півдесятка знаменитостей ніколи не бачили італійського репортера і не розмовляли з ним. Однак сам Дебенедетті через це, здається, мало переймається. Він зник з поля зору на певний час, але коли з'явився заявив, що провини не визнає. Журналіст каже, що співбесідники його просто не пам'ятають.

 

Більше того: Дебенедетті йде в наступ й заявляє, що він є «бомбою у серці ЗМІ». І що він таким чином викриває пороки системи: адже за всі ці роки, стверджує Дебенедетті, жоден редактор не спитав у нього аудіозапис або принаймні місце проведення інтерв'ю. Він заперечує, що це могло бути просто через довіру (батько журналіста, Антоніо Дебенедетті, є відомим італійським літератором).

 

«У нього манія величі»

 

Один з видавців, з яким співпрацював журналіст-містифіктор, зазначає, що вражений викриттям. І припускає, що Дебенедетті робив це не через гроші, адже гонорари є низьким, а через власну манію величі.

 

Мар'яна Яворська, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - «Німецька хвиля»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Мар'яна Яворська, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27067
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду