Волинські журналісти захищають право на безперешкодний доступ до інформації

16 Квітня 2010
17057
16 Квітня 2010
15:07

Волинські журналісти захищають право на безперешкодний доступ до інформації

17057
Волинські журналісти захищають право на безперешкодний доступ до інформації

Журналісти звернулися до голови Волинської облдержадміністрації Бориса  Клімчука та голови Волинської обласної ради Анатолія Грицюка з листом-зверненням.

 

Представники ЗМІ надзвичайно стурбовані ситуацією щодо доступу до інформації у Волинській області. «Ваші неофіційні заяви про недопущення працівників ЗМІ на робочі засідання комісій суперечать Конвенції ООН про права людини та чинному законодавству України», - йдеться у зверненні.

 

Звернення було зумовлено публічними висловлюваннями голови Волинської ОДА Бориса Клімчука про те, що журналістам не варто відвідувати засідання комісій облради. В цьому питанні, за його словами, він знайшов однодумця в особі голови Волинської облради Анатолія Грицюка. Зокрема, він зазначив: «Буду старатись, щоб дістати більше грошей в область для того, щоб обласна рада, її комісії, мої заступники майбутні, начальники управлінь тихенько там посварилися дня два-три. Бажано, щоб без преси».

 

Закон України «Про інформацію» надає журналістові переважне право на отримання інформації для належного виконання професійних обов'язків. Таким чином, журналіст має право отримувати інформацію про діяльність органів місцевого самоврядування, а органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити журналістові право вільного доступу до такої інформації.

 

Органи влади та місцевого самоврядування не мають права обмежувати журналістів у доступі на сесії, прес-конференції та інші заходи, які проводить орган місцевого самоврядування. Відповідно дії, спрямовані на заборону відвідувати будь-які заходи органів влади, є нічим іншим як перешкоджанням професійній діяльності журналістів.

 

Журналісти також просять Волинську ОДА та облраду офіційно висловити позицію щодо співпраці ЗМІ та органів влади.

 

Повністю з текстом звернення можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду