Про сторічну Попелюшку і повернення Сталіна

9 Квітня 2010
28559
9 Квітня 2010
18:57

Про сторічну Попелюшку і повернення Сталіна

28559
На вітчизняному ТБ — чергова порція «розфарбованих» радянських фільмів
Про сторічну Попелюшку і повернення Сталіна

Для телеканалу СТБ показ радянської кінокласики уже кілька років поспіль - правило: то «Золота колекція «Мосфільму», то «Ленфільму», то проект «Невідома версія», в якому після показу «Кавказької полонянки», «Королеви бензоколонки» чи комедії «За двома зайцями» демонструють пізнавальні фільми про фільми. Новий етап - показ із наступного тижня «Кольорових версій». У рамках цього проекту чотири суботи поспіль на СТБ можна буде переглянути прем'єрні для українського ТБ - відреставровані й кольоризовані - довоєнні комедії «Волга-Волга» і «Веселі хлоп'ята», казку «Попелюшка» та картину «У бій ідуть одні старики», яку на День Перемоги минулого року показав канал «Україна».

 

«Сімнадцять миттєвостей весни» в кольорі вперше показали у Росії на однойменному каналі, який, власне, і став замовником оновлення. Через кілька днів на російському Першому каналі і нашій «Україні» демонстрували «розфарбованих» Смуглянку і Кузнєчика Василя Бикова. Відтоді уважного глядача не здивуєш кольоризованою радянською кінокласикою. Минулоріч кіноепопею про «кольорового» Штірліца можна було переглянути уже на нашому ICTV. Росіянам під цьогорічну ялинку Перший канал «приніс» оновлену «Попелюшку» Євгена Шварца, до Дня святого Валентина - «Волгу-Волгу» Григорія Алєксандрова. Останній фільм показав і білоруський канал ОНТ.

 

Перші кольоризовані радянські кіноластівки відразу обросли політикою: ветерани, для яких Штірліц і льотчики з картини «У бій ідуть одні старики» більше, ніж просто кіногерої, почали виражати невдоволення, а комуністи Санкт-Петербурга і Ленінградської області навіть подали позов до суду про відшкодування компенсації за завдану моральну шкоду. У Києві виник родинно-комерційний скандал - донька Леоніда Бикова заявила про порушення авторських прав на кінострічку свого батька. Напевне тому наступні кольо­ризовані фільми на замовлення російського Першого каналу - то казка, то комедії ще довоєнного чи повоєнного часу.

 

Одна з причин кольоризації, про яку офіційно заявляють її замовники, - збереження кіношедеврів, які з часом стають не придатними для телепоказу. Якщо взяти, наприклад, «Попелюшку», то у 1947 році навіть у стено­грамі прийому фільму йдеться про погану якість картини та її технічні огріхи. Між іншим, казку вже реставрували у 1967 році. «У тій копії залишились практично всі недоліки негативу. Звук був жахливим. Зараз його виділили, всі голоси вичистили (ХХІ ж бо століття, фантастичні технічні можливості). Навіть можна відновити втрачений кадр», - сказав в одному з інтерв'ю автор ідеї кольорової «Попелюшки», директор студії «Ленфільм-відео» Юрій Іванов. На кольоризацію «Попелюшки» (виконавиці ролі якої Яніні Жеймо минулого року виповнилося б, до речі, 100 років) витратили близько мільйона доларів - суму, за яку можна зняти малобюджетний фільм.

 

До речі, глядачі кольоризованої комедії «Волга-Волга» побачать дещо інший фільм, аніж показували у чорно-білому варіанті. Це буде оригінальна версія 1938 року, яку «порізали» за часів Хрущова, забравши кадри про Сталіна. І хочеться сподіватися, що зняття купюр - це не політична позиція російського державного Першого каналу стосовно окремих діячів, а дійсно відновлення історичної правди.

 

«Попелюшку» кольоризувала компанія «Крупний план», три інші картини - Granding Dimension Pictures. Відповідно, права на кілька показів СТБ купував в однієї й іншої компанії», - повідомили «УМ» у прес-службі каналу.

 

Валентина Самченко, газета «Україна молода»

 

 

Ілюстрація - газета «Україна молода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28559
Теги:
Читайте також
26.11.2010 10:30
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
45 160
27.04.2010 08:46
Олександр Народецький, «Радіо Свобода»
14 911
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5137 дн. тому
СТБ - "Совєцьке ТелеБачення". Якщо ви: - живете в Україні, а й досі не відчуваєте в своєму серці не те, що любові, але навіть елементарної шани і поваги до цієї землі; - без кінця ностальгуєте за Радянським Союзом і прагнете його відновлення; - вважаєте своєю Батьківщиною не Україну, а те, що колись називалося "необъятной родиной"; якщо вам: - чуже все українське і, натомість, ви тужите за "старими добрими" совєцькими часами, прагнучи їхнього повернення; - остогидлі демократичні цінності сучасної України, а до вподоби совкова епоха зі всіма її проявами.. – ...дивіться СТБ! Найсовковіше телебачення в Україні! Бо там ледь не в кожній програмі - відтворення радянської атмосфери та стирання української ідентичності. Про доблесну боротьбу радянської міліції зі злочинністю в СРСР розповість російська програма "Слідство вели" з Леонідом Каневським. У передачах для домогосподарок ви почуєте історії з життя відомих політиків, кіноакторів, співаків радянської епохи. В науково-пізнавальних телепроектах на кшталт "В пошуках істини" вам розкажуть про життєві долі та трудову біографію радянських пролетарських поетів і письменників, керівників НКВД та визначних слідчих-катів карального відомства, а також військовоначальників-м'ясників й "видатних" діячів ВКП (б)! Паралельно з цим ви дізнаєтесь від авторів програми, що національний синьо-жовтий прапор – абсолютно не український, бо походить він з однієї з провінцій Австро-Угорщини і свого часу опинився в наших краях лише внаслідок певних політичних обставин. А навздогін тут проведуть паралелі між українським прапором і кольорами штандартів відповідних частин німецького Вермахту та переконливо пояснять, що в будь-якому разі синя смуга згори і жовта знизу, а не навпаки – це символ приреченості держави, її нещасної долі та неодмінної поразки. Зануренню в більшовицьку епоху також сприятимуть регулярні покази і безкінечні повтори художніх стрічок на зразок "Невловимих месників" та "Народженої революцією" – доблесні чекісти завжди будуть з вами поруч у передачах, документальному та ігровому кіно. Та й чи може бути інакшою редакційна політика СТБ і програмне наповнення ефіру телеканалу, коли його очолює тов. Мустафін - член медведчуківської СДПУ (о), яка на минулих президентських виборах виступала в єдиному Блоці Лівих разом з найреакційнішими, найагресивнішими антиукраїнськими силами – КПУ Петра Симоненка та Союзом Лівих Сил Василя Волги, агітуючи за обрання президентом України лідера комуністів.Отже, якщо ви зневажаєте Україну і будучи "хохлом" в душі прагнете перетворення на малоросів всіх українців, а з тим і України на УРСР, то СТБ Олексія Мустафіна – одного з яскравих представників української колабораційної журналістики і ревного захисника радянського духу на вітчизняному ТБ, провідника антиукраїнської політики КПУ-СДПУ (о) і СЛС у вітчизняному телеефірі, – ваш канал. Слава КПСС – СТБ слава!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду