Профільний комітет рекомендує парламенту підтримати рекомендації слухань про стан свободи слова в регіонах

31 Березня 2010
21305
31 Березня 2010
17:55

Профільний комітет рекомендує парламенту підтримати рекомендації слухань про стан свободи слова в регіонах

21305
Профільний комітет рекомендує парламенту підтримати рекомендації слухань про стан свободи слова в регіонах

Парламентський комітет з питань свободи слова та інформації рекомендує Верховній Раді підтримати проект постанови про рекомендації парламентських слухань «Про стан свободи слова у регіональних ЗМІ». Це рішення члени  комітету підтримали одноголосно під час чергового засідання комітету, що відбулося 31 березня 2010 року.

 

Комітет на прохання народного депутата Олени Кондратюк (фракція БЮТ) вирішив перенести розгляд законопроектів про внесення змін до Закону «Про рекламу», №3081 та до деяких законів України, № 5534 (обидва щодо приведення у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення). Олена Кондратюк мотивувала це тим, що ЄС прийняв нові більш ліберальні директиви щодо транскордонного мовлення, які також варто внести до цих законопроектів. Її підтримав перший заступник - виконуючий обов'язки голови комітету Андрій Шевченко, зазначивши, що якщо вітчизняне законодавство буде менш ліберальним ніж європейське, то це буде погано для медіаринку.

 

Найгострішу дискусію викликав законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо прав журналістів на збір інформації та збереження в таємниці її джерела, № 2644, зареєстрований Олександром Фельдманом. Голова профільного підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та інтернету Віктор Уколов запропонував відправити цей проект на доопрацювання, оскільки в ньому багато різночитань та недоробок. «В законі про пресу не розкриття джерел інформації прописано як обов'язок журналіста, а про ТБ і РМ як право. Як минулому журналіст я більше схиляюся, що це все ж обов'язок, але за умови, що це не перешкоджає слідству. Загалом крім прав журналістів є ще права людини», - сказав Віктор Уколов.

 

Відповідно до процедури цей законопроект потрібно було або відхиляти, або підтримувати в першому читанні. За першу пропозицію проголосувало четверо членів комітету, за другу - п'ятеро. Таким чином проект підтримано в першому читанні.

 

Крім того члени комітету вирішили відправити суб'єкту законодавчої ініціативи (Сергій Міщенко та Ганна Герман) проект № 5176 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо заборони шахрайства у ЗМІ, оскільки вже є альтернативний законопроект, прийнятий у першому читанні (автори Олена Кондратюк та Микола Баграєв).

 

Депутати одноголосно підтримали  проект постанови про організацію парламентських слухань з питань інформаційної безпеки, № 4501, внесений ще торік Юрієм Костенком, Іваном Зайцем та Ярославом Джоджиком.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду