Нацрада хоче розібратися з рекламою в новинах на «1+1»

23 Березня 2010
21545
23 Березня 2010
13:32

Нацрада хоче розібратися з рекламою в новинах на «1+1»

21545
Нацрада хоче розібратися з рекламою в новинах на «1+1»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує розібратися з рекламними паузами під час новин на телеканалі «1+1». Про це «Детектор медіа» повідомила член Нацради Оксана Головатенко, яка готує це питання до розгляду на засіданні.

 

«Потрібно негайно внести ясність щодо переривань на коротку рекламу - те, що відбувається на "1+1". На це має бути рішення Нацради», - сказала вона.

 

Пані Головатенко нагадала, що проходив експертний семінар, присвячений цій тематиці. «Ми консультувалися з експертами. І є чітке розуміння, що внутрішнє законодавство є пріоритетним. Виходячи з нього, це порушення», - наголосила вона.

 

Коли відбудеться наступне засідання Національної ради, Оксана Головатенко не може спрогнозувати. «На сьогоднішній момент ми зібралися на погоджувальній нараді і розуміємо, що в нас немає кворуму. Коли буде засідання - може, завтра, може, післязавтра, а може й через місяць чи навіть два. Але ми плануємо зробити це якомога швидше», - додала вона.

 

Нагадаємо, телеканал «1+1» з 18 лютого запровадив так звані «преміальні блоки» реклами перед і всередині випусків новин. Попри те, що п. 4 ст. 13 закону «Про рекламу» забороняє переривати рекламою випуски новин, юристи каналу «1+1» посилалися на норми чинної для України Європейської конвенції про транскордонне телебачення, згідно з якою новини тривалістю понад 30 хвилин можуть перериватися рекламою. Як уже звертала увагу ТК ст. 28 Конвенції дає право країнам-учасницям застосувати суворіші й детальніші правила локального законодавства.

 

Довгостроковий експерт спільного проекту Ради Європи та ЄС «Сприяння європейським  стандартам в українському медійному середовищі» Ад Ван Лун на прохання ТК пояснив, що в даному разі мовники не мають посилатися на норми Конвенції з кількох причин: по-перше, згідно з Конвенцією, загальна запланована тривалість реклами має перевищувати 30 хв. («запланована» означає те, що про це глядача має попереджено в телепрограмі), і, по-друге, все одно діє примат українського законодавства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21545
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Предикат
5156 дн. тому
Денег захотели.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду