Правозахисники закликають підписати петицію про визволення журналістів в Ірані

16 Березня 2010
13819
16 Березня 2010
15:57

Правозахисники закликають підписати петицію про визволення журналістів в Ірані

13819
Правозахисники закликають підписати петицію про визволення журналістів в Ірані

Петицію на підтримку іранських журналістів, яких тримають за гратами вже підписали Комітет захисту журналістів (CPJ), Міжнародна федерація журналістів (IFJ), ARTICLE 19, Міжнародна асоціація видавців, Репортери без кордонів (RSF), Американський Національний прес-клуб, Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Щонайменше 60 журналістів та письменників тримають за гратами через їх професійну діяльність. З червня минулого року влада жорстокішим чином придушує усякий прояв дисидентства. В Ірані за гратами перебуває найбільше дисидентів, ніж деінде в світі: як найменше 60 політичних в'язнів, 47 з них журналістів. Більшість  позбавлених волі тримають в одиночному ув'язненні, до деяких з них застосовують тортури.   

 

Петицію (текст якої дивись нижче) надішлють аятолі 20 березня, в день іранського Нового року. Консультантом цієї акції став Мазьяр Бахарі, кореспондент Newsweek, якого тримали за гратами упродовж 118 діб минулого року та били майже щодня. «Я знаю, що моїм тюремним наглядачам в Ірані було відомо про глибину міжнародного занепокоєння. Ми маємо започаткувати подібну акцію протесту в інтересах понад 60 журналістів, письменників та блогерів, які перебувають у тюрмі сьогодні. Додавши своє прізвище до цієї петиції, ви допоможете нам дати їм зрозуміти, що люди у всьому світі спостерігають за тим, що відбувається в Ірані».     



Кампанія «Наше суспільство буде вільним» має на меті нагадати діючим лідерам Ірану обіцянку аятоли Руоли Хомейні, яку він дав напередодні Революції 1979 року. В 1978 році він сказав «майбутнє наше суспільство буде вільним суспільством, та усі засоби пригноблювання, жорстокості та насильства будуть знищені».  

 

У тексті петиції  зазначено:

 


Ваше Святосте, Аятола Сайєд Алі Хаменеї,



Ми звертаємося до Вас та вимагаємо звільнити усіх письменників, журналістів та блоггерів, яких наразі в Ірані тримають у тюрмі через їх професійну діяльність.

Щонайменше 60 журналістів та письменників тримають за гратами, що є порушенням свободи висловлення, яку гарантує конституція Ісламської республіки Іран та міжнародне право. Це найбільша кількість професіоналів у сфері ЗМІ, яких в один період часу було ув'язнено за останні десять років, порівняно з будь якою країною світу.


В 1978 році ваш попередник, аятола Хоменеї, сказав: «Наше майбутнє суспільство буде вільним суспільством, та ми знищимо усі види пригноблювання, жорстокості та насильства».


Ми просимо Вас бути вірним обітниці аятоли Хоменеї та принципам Іранської Конституції та звільнити усіх письменників, журналістів та блоггерів, яких наразі тримають за гратами через те, що вони висвітлювали події та висловлювали свої погляди в Ірані.

 

Підписати петицію аятолі Сайєду Алі Хаменеї можна тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду