Тарас Шевченко: Роз’яснення комітету ВР щодо спеціалізованих ЗМІ – суперлобістське

16 Лютого 2010
18126
16 Лютого 2010
15:40

Тарас Шевченко: Роз’яснення комітету ВР щодо спеціалізованих ЗМІ – суперлобістське

18126
Тарас Шевченко: Роз’яснення комітету ВР щодо спеціалізованих ЗМІ – суперлобістське

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко вважає роз'яснення голови  комітету з питань свободи слова та інформації Ганни Герман щодо спеціалізованих ЗМІ «суперлобістським».

 

«Впевнений, що воно не могло з'явитися без зовнішнього впливу. Слова у роз'ясненні  "та/або спеціальної тематичної спрямованості (висвітлення питань виробництва, обігу та споживання алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів)" означають, що газета може у кожному номері писати по одній статті про алкоголь чи тютюн  - і буде вважатися спеціалізованою», - аргументує він свою думку.

 

А найважливіше, на його погляд, те, що комітет робить наголос на свідоцтво про реєстрацію як на підставу для розміщення реклами алкоголю й тютюну: «Справа в тому, що Мін'юст в принципі не має права контролювати зміст видання - він лише реєструє те, що вкаже заявник. Контроль над спеціалізованістю має провадити не реєстровий орган, а той, що контролює законність реклами, тобто Держспоживстандарт».

 

Нагадаємо, з 1 лютого реклама тютюнових виробів та алкогольних напоїв у пресі заборонена, за винятком спеціалізованих видань. У зв'язку з тим, що тлумачення терміну «спеціалізоване видання» у відповідній статті закону відсутнє, комітет ВР з питань свободи слова та інформації надав Мін'юсту своє роз'яснення щодо критеріїв та підстав для реєстрації або перереєстрації ЗМІ як спеціалізованих.

 

Із текстом роз'яснення можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18126
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
гість
5182 дн. тому
зветься рекламістами, які шукають дірки в законі, щоб його не дотримуватися. Бо така трактовка є нічим іншим як нехтуванням духу закону.
//
5182 дн. тому
Причем тут лоббирование? Где тут тот самый "узкий круг заинтересованных лиц", который определяет характер продвижения документа? Тут в чистом виде давно ставший уже нормой цинизм по отношению к духу закона.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду