Нові обриси конфлікту довкола книгарні «Сяйво»

12 Лютого 2010
23340
12 Лютого 2010
08:59

Нові обриси конфлікту довкола книгарні «Сяйво»

23340
Новий директор книгарні «Сяйво» заявляє, що не має ніякого відношення до нещодавнього захоплення крамниці невідомими в масках. Водночас він підтвердив, що був у приміщенні у вечір нападу
Нові обриси конфлікту довкола книгарні «Сяйво»

Співробітники «Сяйва» відстоюють свою позицію. За їхніми словами, саме новий директор був ініціатором подій, що розгорнулися у книгарні у вечір 8 лютого. Новий директор усе заперечує, а чиєю ініціативою було відрядити до магазину кілька десятків невідомих у масках, не знає.



Увечері 8 лютого близько 50 невідомих чоловіків забігли до книгарні «Сяйво», що в центрі Києва, вигнали відвідувачів і заблокували вхід до приміщення. Потім взялися заварювати вікна металевими щитами і виставили співробітників книгарні на вулицю. Серед невідомих адміністрація помітила й нового директора крамниці. Він і більше половини невідомих нібито зникли, коли до «Сяйва» під'їхала міліція. Ще кілька осіб у масках залишалися у книгарні доти, доки вранці наступного дня до «Сяйва» не прибули народні депутати.



До цієї версії розвитку подій, яку розповідають співробітники книгарні, нині додалася іще одна - версія нового директора Ростислава Корнієнка, власника половини акцій ТОВ «Книгарня «Сяйво».



Ростислав Корнієнко запевняє, що крамницю ніхто не захоплював, а чиєю ініціативою було відрядити до магазину невідомих у масках, не знає. За його словами, з ним у той вечір було близько 10 осіб, зокрема юрист і кілька робітників. Їх запросив, аби оцінили технічний стан приміщення.



«Я прийшов до крамниці поговорити з колективом, узгодити питання щодо інвентаризації. Ніякої агресії не було. Коли пізніше я мав їхати до міліції давати свідчення, хоч магазин був закритий, якісь невідомі виламали двері й увірвалися у книгарню», - сказав Ростислав Корнієнко.



Книгарня зазнає збитків



Водночас нинішня адміністрація книгарні «Сяйво» запевняє, що події 8 лютого - справа рук нового керівника (щоправда співробітники магазину керівником його не вважають). Заступник директора крамниці Алла Решетнікова переконана, що невідомі увірвалися в магазин за вказівкою Корнієнка. «Він прийшов із цими чоловіками, він їх привів! І було їх не 10, а десь півсотні. Пізніше лишилося десь 15, інші утекли», - каже вона.



У «Сяйві» розповідають, що через судову тяганину книгарня щоразу зазнає значних збитків, і мало не щодня до адміністрації телефонують постачальники книжкової продукції, бо бояться, що магазин через проблеми припинить свою діяльність. «Поставки здійснюються, але те, що вони скоротились - це факт. Проте я завжди усім кажу, що ми працювали, працюємо і будемо працювати», - додає директор книгарні Алла Лазуткіна.



Звична схема для рейдерів?



Ростислав Корнієнко вважає конфлікт довкола магазину господарською суперечкою. Він каже, що книгарня «Сяйво» залишиться на своєму місці: мовляв, займатися перепрофілюванням він не збирається.



Натомість письменник Дмитро Капранов називає дії нового директора «типовою схемою рейдерського захоплення». «Такі речі випробувані вже на численних закладах культури. Так захопили кілька книгарень, видавництв - коли орендар одного дня приходив і з'ясовував, що приміщення вже не його», - зазначає письменник.



Попри парламентський мораторій на виселення книгарень, видавництв та підприємств книгорозповсюдження, у Києві вже було виселено зокрема видавничі організації «Україна» та «Либідь», закрито спеціалізовані книжкові магазини «Поезія», «Книга - поштою», «Книжковий світ» та ін.



Напередодні у Верховній Раді пообіцяли, що питання щодо «Сяйва» увійде до плану дій Тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин порушення законодавства посадовими особами Київської міської ради. Народні депутати, як і адміністрація книгарні, впевнені, що у всьому винні посадовці Київської міської ради. Перші висновки Тимчасової слідчої комісії мають оприлюднити у стінах парламенту вже 20 лютого.

 

Олена Ремовська, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олена Ремовська, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду