Україну представлятиме Мирослав Слабошпицький

10 Лютого 2010
26765
10 Лютого 2010
12:08

Україну представлятиме Мирослав Слабошпицький

26765
11 лютого відкривається 60-й Міжнародний Берлінський кінофестиваль
Україну представлятиме Мирослав Слабошпицький

Як данина багатій історії кіно Німеччини в рамках 60-го Міжнародного фестивалю в Берліні, відбудеться урочистий показ кінематографічного раритету - повернеться на екран оригінальна версія стрічки Фріца Ланґа «Метрополіс» (1927). Цей класичний німий фільм відзначає 83 роки виходу на екран оригінальної версії, яку невдовзі після світової прем'єри було піддано редакції, а купирувані фрагменти довгі десятиріччя вважалися втраченими. Проте навіть у такому «некомплектному» варіанті «Метрополіс» був визнаний ЮНЕСКО документом світової кіноспадщини. Завдяки сенсаційній знахідці 16-мм негатива картини в Буенос-Айресі та його подальшої реставрації Фрідріх-Вільгельм-Мурнау-центром, реконструйований варіант фільму тепер на 30 хвилин довший за той, що був відомий до 2001 року. Відновлений «Метрополіс» демонструватиметься біля Бранденбурзьких воріт наступного дня після відкриття фестивалю, 12 лютого.

 

До ювілею Берлінського Міжнародного у світ вийшли унікальні видання, підготовлені Музеєм кіно й Кінематекою Німеччини. Це фотоальбом «Berlinale», де у світлинах відображена історія шести десятиріч фестивалю, а також своєрідний «путівник» по фестивалю, укомплектований колекцією DVD-копій фільмів із тих, які брали участь у офіційній програмі фестивалю, починаючи з 1951 року. Книга з фотолітописом «Берлінале» й видання, доповнене DVD, стали доступні вже з 9 січня. Їхній вихід ніби передує початку фестивалю з солідним порядковим номером, допомагаючи його гостям і оглядачам заздалегідь зануритися в неповторну атмосферу цього дійства, точніше вловити його смислові акценти.

 

Осердя будь-якого кінофестивалю - це конкурсні програми. Крім основного змагання Competition, у рамках офіційної програми Berlinale традиційно проходять конкурси короткометражних фільмів «Berlinale Shorts», «Покоління», програма «Перспективи німецького кіно», «Панорама», а також «Форум» нового кіно і, звісно ж, «Ретроспектива».

 

Для участі в основних змаганнях 60-го Berlinale вже відібрано 26 стрічок. Серед них - фільми з Аргентини, Австрії, Данії, Німеччини, Франції, Великої Британії, Японії, Норвегії, Китаю, Румунії, Росії, Швеції та США. Здебільшого це світові або міжнародні прем'єри.

 

До міжнародного журі, яке цього року очолить один із найвпливовіших діячів Нового німецького кіно режисер Вернер Херцоґ, увійдуть: режисер і сценарист з Італії Франческа Коменчіні; один із найвідоміших сучасних письменників Африки Нуруддін Фарах; актриса театру й кіно з Німеччини Карнелія Фробоєс; іспанський продюсер Маріа Моралес, у творчому доробку якого близько півсотні фільмів, серед яких і фільми, презентовані Берлінале (саме Маріа Моралес продюсирував фільм «Молоко скорботи», що завоював «Золотого Ведмедя» 2009 року); оскароносна актриса Рене Зелвеґер, стрічки за участю якої також неодноразово демонструвалися в офіційних програмах Берлінале («Чикаго», «Холодна гора»); китайська актриса Ю Нан (котра зіграла головну роль у фільмі «Заміжжя Туї», що виборов «Золотого Ведмедя» 2007 року).

 

На суд команди арбітрів буде представлена конкурсна програма, яка відзначається розмаїттям стилів і жанрів представлених фільмів, широкою географією країн-виробників, захопливим сусідством знаменитих імен і дебютантів. У змаганні за головний приз фестивалю - «Золотого Берлінського Ведмедя» - родинна драма «Жінка, ствол і локшина» представника китайської «нової хвилі» Чжана Імоу є сусідами з драмою «Підводний човен» Томаса Вітенберґа, одного з авторів маніфесту «Догми», що стала данським рімейком «нової хвилі французького кіно». Тут же фільм «Гусениця» ветерана японського кіноавангарду Кодзі Вакамацу й американський байопік «Стогін» про кумира бітників Алена ґінзберґа, створений творчим тандемом Роба Епштейна і Джефрі Фрідмана. Жанрову різноманітність американських конкурсних стрічок доповнюють драма «ґрінберґ» (режисер Ноа Баумбах, США) і комедія американсько-французького спільного виробництва «Діти в порядку» Лізи Холоденко з Джуліаною Мур, Анет Бенінг і Марком Рафало в головних ролях, а також фільм спільного виробництва США - Великої Британії «Убивця всередині мене» від режисера скандально відомої екранізації «Елементарних часток» Майкла Вінтерботома.

 

Відразу три країни (Францію, Німеччину та Велику Британію) представляє нова робота Романа Поланського «Письменник-привид», яку режисер закінчив, перебуваючи під домашнім арештом, в очікуванні можливої екстрадиції до США. Францію у змаганнях презентує «Мамонт» режисерів Бенуа Делепіна й ґюстава де Керверна. Німеччина як виробник або співвиробник фігурує у кількох конкурсних фільмах, серед них: «Мисливець» Рафі Пітс (Німеччина - Іран), «Грабіжник» Беньяміна Хайзенберґа (Австрія -Німеччина), «Мед» Семіха Капланоґлу (Туреччина -Німеччина).

 

Вперше за останні п'ять років у основному конкурсі Берлінале бере участь російський фільм - стрічка, провокаційно названа з навмисною стилістичною неточністю: «Как я провел этим летом» молодого й напористого режисера Олексія Попогребського.

 

Не обійшлося без участі у змаганні фільму від румунської кінематографії, що переживає останніми роками бурхливий підйом, - «Якби я хотів свистіти, то свистів би» (режисер Флоріан Сербан, Румунія - Швеція).

 

Не новачок на берлінському кіномарафоні й представник молодого покоління китайського авторського кіно Вань Чуанань, який уже брав участь у змаганні 2007 року з фільмом «Заміжжя Туї» та виграв «Золотого Ведмедя». У своїй новій стрічці «Разом нарізно» режисер розповідає історію великого кохання, що розвивається на тлі трагедії розділення країни. Світовою прем'єрою конкурсного фільму «Разом нарізно» Ваня Чуананя відкриється 60-й Berlinale.

 

Не менш значною виглядає позаконкурсна програма, в рамках якої відбудеться світова прем'єра трилера «Острів проклятих» Мартіна Скорсезе, режисера, чиє ім'я давно стало стійким кінобрендом. У головних ролях - Еван Макґреґор і Пірс Броснан. На закритті фестивалю 21 лютого буде показано фільм «Про її брата» 78-річного класика японського кіно Йодзі Ямади.

 

Україна буде представлена в конкурсній програмі короткометражних фільмів «Berlinale Shorts» фільмом режисера Мирослава Слабошпицького «Глухота». Ця 11-хвилинна соціальна драма присвячена епізоду з життя вихованців інтернату для глухонімих. 2009 року Мирослав уже пробував свої сили у змаганнях «короткого метра» з фільмом «Діагноз». У конкурсі ювілейного фестивалю конкуренцію українському фільму складуть роботи кінематографісти з Румунії, Хорватії, Перу, Південної Африки, Італії, Кореї. Всього в цій категорії змагатимуться 25 учасників із 15 країн, які були відібрані з 2600 претендентів. Тому сам факт участі в конкурсі - безперечне досягнення нашого співвітчизника.

 

Ірина Зубавіна, спеціально для газети «День»    

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Зубавіна, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26765
Читайте також
27.02.2010 11:16
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»
25 908
16.02.2010 11:56
Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»
31 332
15.02.2010 15:47
Андрей Плахов, газета «Коммерсантъ»
27 734
13.02.2010 13:40
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»
24 652
12.02.2010 13:08
Аксинья Курина, «Українська правда. Життя»
24 100
11.02.2010 13:19
Сільке Бартлік, Данило Білик, «Німецька хвиля»
35 875
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду