Після 200-тисячного позову міліції газета «Нова Ера» припинила діяльність

8 Лютого 2010
20086
8 Лютого 2010
13:02

Після 200-тисячного позову міліції газета «Нова Ера» припинила діяльність

20086
Після 200-тисячного позову міліції газета «Нова Ера» припинила діяльність

Тернопільська газета «Нова Ера» припинила свою діяльність через 200-тисячний позов керівників ДАЇ Тернопільської області за передрукований матеріал з інтернет-видання «ХайВей». Суд ухвалив рішення на користь позивачів. Видання закриють, залишивши його співробітників без засобів до існування. Про це йдеться в оприлюдненому на сайті відкритому зверненні колективу до громадськості «Міліція і суди у змові, або Як на Тернопільщині нищать свободу слова».

 

Улітку 2009 року в газеті «Нова Ера» було опубліковано матеріал під заголовком «Корупція в обласній ДАІ». Основою цієї публікації послужило розміщене на сайті «ХайВей» 11 липня 2009 року відкрите Звернення на адресу Президента України Ющенка В.А. і міністра МВС України Луценка Ю.В. працівників УДАІ УМВС України в Тернопільській області. У ньому було викладено ряд фактів про корупційні діяння керівництва УДАІ УМВС у Тернопільській області.

 

Після цієї публікації керівники обласної міліції та ДАІ Віталій Максимов та Олег Кав'юк подали в суд на газету «Нова Ера» за образу честі та гідності, відповідно, оцінивши її по сто тисяч гривень кожен.

 

Суд не взяв до уваги заперечення газети про те, що поширена інформація була передрукована з інтернет-видання «ХайВей» з посиланням на нього, відхилив заявлене адвокатом газети клопотання про допит свідків, і прийняв рішення на користь міліціонерів.

 

Також суд не врахував надану можливість позивачам щодо позасудового спростування опублікованої про них інформації в наступному номері видання.

 

Не погоджуючись з цим рішенням суду, «Нова Ера» 1 жовтня 2009 року подала заяву про апеляційне оскарження в Апеляційний суд Тернопільської області.

 

Розгляд апеляційної скарги, призначений на 24 грудня 2009 року, відклали на 14 січня 2010 року через неявку позивачів у судове засідання. На судове засідання апеляційного суду 14 січня представник газети не зміг прибути, проте він завчасно подав клопотання про відкладення розгляду апеляційної скарги. Але цього разу суд розглянув справу та виніс ухвалу, якою відмовив у задоволенні нашої апеляційної скарги, а рішення Тернопільського міськрайонного суду залишив без змін. Суд задовольнив позови двох представників обласного ДАІ частково, присудивши їм по 35 тисяч гривень.

 

3 лютого судова виконавча служба почала описувати майно, яке було в приміщенні редакції газети «Нова Ера».

 

«Переконані, що всі дії правоохоронних та судових органів з самого початку були спрямовані на те, щоб звести рахунки з виданням, яке не захотіло "танцювати під їхню дудку", а на відміну від багатьох інших ЗМІ, наважилось викрити корупціонерів.

 

Спільні неправомірні дії міліції та суддів призвели до того, що газета змушена припинити свою діяльність, а семеро працівників видання залишаються без засобів до існування.

 

Адже місцевий суд проігнорував ще й постанову Пленуму Верховного Суду України, про те, що визначений розмір грошового відшкодування не повинен призводити до припинення діяльності засобів масової інформації чи іншого обмеження свободи їх діяльності», - йдеться у відкритому зверненні колективу газети «Нова Ера».

 

Журналісти тернопільської газети планують звернутися за захистом до Верховного Суду України та до Європейського Суду з позовом проти держави Україна, яка не забезпечує свободи преси.

 

Інформаційно-аналітичний тижневик «Нова Ера» засновано в 2006 році. Головний редактор - Анна Артим.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду