Депутат Ландік хоче змусити Нацраду розширити перелік іноземних телепрограм

19 Січня 2010
18958
19 Січня 2010
17:34

Депутат Ландік хоче змусити Нацраду розширити перелік іноземних телепрограм

18958
Депутат Ландік хоче змусити Нацраду розширити перелік іноземних телепрограм

19 січня 2010 року в парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін  та доповнень до деяких законів України», № 5534 щодо приведення у відповідність з Європейською конвенцією про транскордонне телебачення. Автор проекту народний депутат Володимир Ландік (фракція Партії регіонів) має намір привести у відповідність закони України «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення та радіомовлення» у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у частині прийому та розповсюдження іноземних телерадіопрограм.

 

Законопроект передбачає введення норми, яка чітко визначає в законі порядок встановлення обмежень на ретрансляцію і перегляд громадянами іноземних програм на території України відповідно до приписів Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

 

Автор законопроекту прогнозує, що прийняття цього законопроекту створить умови для поглиблення принципів вільного обміну інформацією, інтеграції нашої держави до загальноєвропейського інформаційного простору, відкриття нових додаткових можливостей для активізації діяльності вітчизняних телевізійних організацій в міжнародному обміні програмами та їх спільному виробництві. Законопроект також сприятиме вирішенню ряду спірних питань. Принципово важливими є положення, які запобігають можливим зловживанням органів державної влади в питаннях визначення невідповідності змісту іноземної програми, яка транслюється або ретранслюється організаціями чи технічними засобами, що не знаходяться під юрисдикцією однієї зі сторін, яка ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення та реалізації права тимчасового зупинення ретрансляції програм.

 

«1 липня 2009 року набула чинності Європейська конвенція про транскордонне телебачення, яка стосується телевізійних програмних послуг, що здійснюються через трансляцію. Відповідно до  цієї Конвенції, Україна, зокрема, зобов'язалася забезпечити свободу самовираження й інформації, згідно основоположних свобод і прав людини, та гарантувала свободу прийому й ретрансляції на своїй території іноземних програм, які відповідають умовам Конвенції», - зазначає Володимир Ландік у пояснювальній записці.

 

Водночас, зауважує пан Ландік, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення продовжує застосовувати обмежувальні переліки іноземних програм, дозволених до ретрансляції та перегляду громадянами на території України. На даний час таких дозволених Національною радою з питань телебачення і радіомовлення іноземних програм 109.

 

Як відомо, 15 травня Окружний адміністративний суд міста Києва визнав неправомірними рішення Нацради, які встановлюють «рекомендовані списки» зарубіжних мовників (рішення Нацради № 1738 від 01.10.2008 р. і № 2347 від 23.12.2008 р). Нацрада оскаржує це судове рішення в Апеляційному адміністративному суді м. Києва.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18958
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
007
5187 дн. тому
Давно надо было выкорчевать рассадник коррупции и обогащения, связанный с этими перечнями. Прекрасно все знают какие усилия и с кем именно надо приложить для того, чтобы телеканал чудесным образом попал в заветный перечень. Сели, придумали для себя список и стригут теперь купоны, а то что "а ля Совесткий союз" никого не смущает.
Dmitry
5216 дн. тому
Странно, что регионалы начали двигать европейские нормы. Обычно самые страшные радетели за Европу БЮТ и Нашеукраинцы.. Но радует, радует.. Может, лет через 10 и мы в Европе будем?
ку-ку
5216 дн. тому
Наконец то ! Первый удар по глупости и беспределу всяческих нацрад. Жизнь и здравый смысл возьмут своё.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду