Нацрада оголосила конкурс на мовлення на цифрових частотах у Києві

30 Грудня 2009
19429
30 Грудня 2009
17:22

Нацрада оголосила конкурс на мовлення на цифрових частотах у Києві

19429
Нацрада оголосила конкурс на мовлення на цифрових частотах у Києві

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 30 грудня ухвалила рішення про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням трьох цифрових телеканалів у Києві.

 

Йдеться про три мультиплекси, провайдерами яких є учасники так званого «цифрового експерименту»: 41 ТВК (провайдер ДП «Ера-продакшн», потужність передавача 1,3 кВт, стандарт HD), 43 ТВК (провайдер ТОВ «ТРК "Експрес-Інформ"», потужність передавача 0,5 кВт, стандарт DVB-T) і 64 ТВК (провайдер ТОВ «Гамма-Консалтинг», потужність передавачів 1,5 кВт, 1,2 кВт, стандарт DVB-T).

 

Учасником експерименту на 51 ТВК був провайдер ТОВ «Українська цифрова телемережа», однак конкурс на місця в цьому мультиплексі Нацрада не оголосила, оскільки УЦТМ є також провайдером загальнонаціонального мультиплексу МХ-4 і розбудовує мережу для 10 каналів.

 

Як пояснив член Нацради Ігор Курус, сьогодні провайдери на цих телеканалах мають ліцензії, а мовники працюють «в напівлегальному стані». «Раніше ми дозволили провайдерам заключати тимчасові угоди з мовниками на поширення сигналу. Експеримент закінчився, і ми повинні підвести все під дію законодавства. Закон вимагає, щоб мовлення здійснювалося тільки на підставі ліцензії», - уточнив він.

 

На засіданні пан Курус запропонував, щоб конкурс оголошували не на 9-10 місць у мультиплексі, а на 8, щоб залишалася ширина смуг для якісного сигналу. Відтак, за його прогнозом, у Києві може з'явитися 17-18 ефірних цифрових каналів.

 

Ліцензії мовникам видаватимуться на 7 років. Ліцензійний збір і конкурсна гарантія розраховуватимуться за нині чинною методикою, хоча член Нацради Віктор Понеділко пропонував врахувати, що з 1 січня набуває чинності закон про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення», який суттєво зменшує збір. Конкурсна гарантія становить, за словами Ігоря Куруса, орієнтовно 5 тисяч гривень.

 

Нагадаємо, наприкінці 2005 року Нацрада оголосила конкурс на експериментальне цифрове мовлення на 41-му, 43, 51 та 64 телеканалах у м. Києві. У березні 2006 року були визначені переможці, які отримали право транслювати по чотири цифрові телепрограми:

ДП «Ера-продакшн» на 41 ТВК: «Ера»/Перший національний, К1, «Київ» та К2;

ТОВ «ТРК "Експрес-Інформ"» на 43 ТВК: 5 канал, «7», «MTV-Україна» та «Мегаспорт»;

ТОВ «УЦТМ» на 51 ТВК: КДТРК, ТОНІС, «1+1» та «Гравіс»;

ТОВ «Гамма-Консалтинг» на 64 ТВК: «Гамма», ICTV, Новий та М1.

 

Ліцензії провайдерам видали терміном до 20 квітня 2016 року, кількість та перелік програм, які вони ретранслюють, можуть змінюватися згідно з рішенням Національної ради.

 

Після рішення Нацради у квітні 2008 року, що перехід на «цифру» відбуватиметься тільки в стандарті MPEG-4, Нацрада попросила провайдерів експерименту дати свої пропозиції щодо реорганізації мовлення і переходу на нові стандарти. У жовтні 2008 року «Ера-продакшн» запропонувала Нацраді оголосити на власній 41 ТВК у Києві (потужність передавача 1,3 кВт) конкурс на мовлення в стандарті високої чіткості (high definition, HD). 28 жовтня 2009 року Нацрада не визначила переможців HD через брак заявок і оголосила повторний конкурс.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19429
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду