Нацрада винесла попередження НРКУ і 14 провайдерам

24 Грудня 2009
19406
24 Грудня 2009
11:38

Нацрада винесла попередження НРКУ і 14 провайдерам

19406
Нацрада винесла попередження НРКУ і 14 провайдерам

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 23 грудня винесла попередження Національній радіокомпанії України. Це четверте попередження НРКУ за останні вісім років (у 2001, 2007, 2008). У травні 2009 року результати перевірки компанії були взяті до відома, а керівництву вказали на необхідність дотримання умов ліцензії в частині програмної концепції, а також законодавства про рекламу.

 

Нагадаємо, що у вересні Нацрада вже розглядала результати цієї планової перевірки НРКУ, але вирішила перенести питання на пізніший час, оскільки при перевірці не врахували присутність на частоті радіо «Голос Києва» (КДР ТРК).

 

На НРКУ знову зафіксовані типові для неї порушення. Зокрема на першому каналі Українського радіо встановлене перевищення рекламних квот: у різні відрізки часу протягом години реклама займала від 15 до 19,5 хвилин. Рекламні блоки в ефірі подекуди відокремлені лише на початку, без кінцевої відбивки. Порушуються норми, які регулюють рекламу лікарських засобів, наявна спонсорська інформація з ознаками рекламної. Крім цього, перевіряльники почули в ефірі програму рекламного характеру про клініку «Екомед» без відповідної позначки.

 

На другому каналі Українського радіо зменшено обсяг культурологічних і розважальних програм, використовується позивний «Промінь», не передбачений ліцензією, в ефірі транслювалися п'ять випусків реклами ювілейного концерту Івана Поповича без позначки, що це реклама.

 

На третьому каналі Українського радіо так само бракує культурологічних і розважальних програм, передбачених ліцензією, неліцензійний позивний «Радіо Культура».

 

Віце-президент Національної радіокомпанії України Валерій Юрченко підтвердив, що є порушення. Однак, за його словами, навіть президент НРКУ нічого не може вдіяти з рекламою. Тоді члени Національної ради заявили, що будуть інформувати колегію Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення про невідповідність директора з реклами та маркетингу НРКУ Тетяни Савичевої займаній посаді.

 

Також на засідання Нацрада за результатами перевірок винесла попередження 14 провайдерам програмної послуги: ТОВ ТРК «Гурзуф ХХІ вік»(смт Гурзуф, АР Крим), ПП «Медіа-Зміїв» (м. Зміїв Харківської обл.), ПП ТРК «Техніка» (м. Вознесенськ Миколаївської обл.), ПП ТРК «Супутник» (м. Алупка, АР Крим), ПП ТРК «ТВ-Альянс» (м. Вознесенськ Миколаївської обл.), ТОВ ТРК «Сімферопольське кабельне альтернативне телебачення» (м. Сімферополь, АР Крим), ПП ТРК «Фортуна» (м. Вознесенськ Миколаївської обл.», ТОВ ТРК «Битсервіс» (м. Сімферополь, АР Крим), ТОВ ТРК «Оріон» (м. Вознесенськ Миколаївської обл.), ЗАТ ТРК «Євростудія» (м. Маріуполь Донецької обл.), ТОВ «Берізка-Телесистема» (м. Харків), ДП «ІТВ'К» (м. Сімферополь, АР Крим), ПП «Жалубак» (м. Переяслав-Хмельницький Київської обл.), ТОВ ТРК «Девком» (м. Сімферополь, АР Крим).

 

Крім того, Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензії ТОВ  Донецької регіональної виробничо-технологічної компанії «Глобус» (м. Донецьк), оскільки перевірка встановила відсутність компанії як юридичної особи і відсутність діяльності як провайдера програмної послуги.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19406
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду