Розвиток інформаційного суспільства є пріоритетом лише для трьох кандидатів у президенти

18 Грудня 2009
13024
18 Грудня 2009
17:39

Розвиток інформаційного суспільства є пріоритетом лише для трьох кандидатів у президенти

13024
Розвиток інформаційного суспільства є пріоритетом лише для трьох кандидатів у президенти

17 грудня в Києві відбувся форум «Про невідкладні заходи щодо розвитку інформаційного суспільства України», організатором якого виступила Громадська рада з питань інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Головною метою проведення заходу було обговорення нагальних питань розвитку інформаційного суспільства в Україні, викладених у презентованих раніше «Настановах кандидатам у Президенти України», разом з кандидатами, їхніми представниками, громадськими організаціями.

 

Голова редакційного комітету Громадської ради Валерій Пекар одразу ж зазначив, що «Настанови» гарантовано отримали всі кандидати в президенти.

 

Про те, що почерпнули політики з документу, доповідав Олексій Баранов з Консультативної ради з питань інформатизації при Верховній Раді України. Він проаналізував передвиборні програми всіх 18 кандидатів у президенти і розділив їх на три групи:

- ті, що не містять жодних положень, пов'язаних з ІКТ (7: програми Михайла Бродського, Олександра Пабата, Сергія Ратушняка, Петра Симоненка, Олександра Мороза, Василя Противсіха та Олега Рябоконя);

- ті, що містять хоч якесь згадування про інформацію та інформаційний розвиток (8: програми Анатолія Гриценка, Володимира Литвина, Олега Тягнибока, Віктора Януковича, Юрія Костенка, Сергія Тігіпка, Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка);

- ті, що містять положення із згадуванням необхідності розвитку інформаційного суспільства (3: програми Юлії Тимошенко, Інни Богословської та Людмили Супрун).

 

Одним із пріоритетів програми Юлії Тимошенко є якісна освіта, в тому числі - доступ дітей до користування інтернетом та забезпечення комп'ютерами.  «Одна дитина - один комп'ютер» - зазначається у програмі Людмили Супрун. «Реформування інформаційних систем» - такий пункт міститься в програмі Інни Богословської.

 

 «Якщо взяти до уваги головні пріоритети, визначені в програмах кандидатів, то кожен з них у сучасному світі має спиратися і отримувати підтримку у розвитку інформаційного середовища. Наприклад, створення системи електронного уряду - це повна прозорість його роботи: всі документи, рішення, інформація про те, як вони виконуються, запити, тощо - все є в інтернеті. Застосування інформаційно-комп'ютерних технологій є потужним механізмом підвищення ефективності діяльності у будь-якій сфері», - зазначив пан Баранов.

 

Однак, всупереч очікуванням організаторів, жоден із запрошених кандидатів у президенти України не з'явився на форум.

 

У форумі взяли участь представники галузевих асоціацій, які ще раз звернули увагу громадськості на проблеми кожної галузі, в тому числі галузі IT-технологій, телекомунікацій, телерадіомовлення: на недосконалу законодавчу базу, проблеми в регулюванні галузі, відсутність умов для стабільного розвитку.

 

«Дуже важливо, щоб нашу ініціативу сприймали не як спробу щось для себе вимагати: ми намагаємося донести до політичної еліти, що розвиток інформаційної сфери є потужним ресурсом для розвитку країни», - зазначив голова редакційного комітету Громадської ради Валерій Пекар.

Учасники форуму ухвалили резолюці, одним з пунктів якої передбачено запропонувати Верховній Раді провести в жовтні 2010 року парламентські слухання з питань розвитку інформаційного суспільства в Україні.

 

Наводимо повний текст Резолюції.

 

Довідка:
Громадська рада з питань інформаційно- комунікаційних технологій (ІКТ)
була створена 16 березня 2005 року. Рада є постійно діючим консультативно-дорадчим та ініціативним органом формування узгодженої громадської позиції та вираження консолідованих інтересів індустрії ІКТ України. Рада складається з представників недержавних організацій та авторитетних фахівців, об'єднує більш ніж 20 громадських організацій та підприємницьких асоціацій України з метою формування узгодженої громадської позиції щодо розбудови інформаційного суспільства в Україні.

 

Наталія Мамай, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду