Жадан на лаврах

15 Грудня 2009
21446
15 Грудня 2009
16:51

Жадан на лаврах

21446
За послідовність у реалізації творчого шляху харківському «капіталісту» дали премію Конрада
Жадан на лаврах

Недарма харківський поет, письменник, перекладач, публіцист, любитель футболу і марихуани, фанат Марадони, анархії і капіталу Сергій Жадан на літературних вечорах регулярно і в жанрі мантри зачитує уривок із вірша «Хороші молоді поети»: «Поезія приходить сама собою, не напружуйся так. Я завжди говорив: уся справа в грамотно вибраному творчому кредо». Йому всього 35 років. Проте, з одного боку, він не такий молодий, щоб стояти в черзі за премією Антонича чи стипендією від «Смолоскипа». З другого - не такий «поважний і статечний», щоб його висували на Шевченківську премію. Між цими двома полюсами годилося б присуджувати щось середнє, якщо не за «Книгу року», то бодай «за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність змісту». Літературна премія імені Джозефа Конрада, заснована Польським інститутом у Києві, у цьому випадку потрапила «в яблучко».

 

У суботу в готелі «Опера» між трьома фіналістами - Наталкою Сняданко, Танею Малярчук і Сергієм Жаданом - таємним голосуванням вибирали лауреата премії імені Конрада, заснованої у 2007 році. Польський інститут присуджує її що два роки молодим українським письменникам до 40. Про те, хто отримає премію, офіційно не знали до моменту, коли посол Польщі в Україні Яцек Ключковський відкрив конверт із прізвищем лауреата. Журі у складі критика-публіциста Богуміли Бердиховської, генерального директора ICTV Олександра Богуцького, президента «Форуму видавців» Олександри Коваль, директора Польського інституту в Києві Єжи Онуха, літературознавця Лідії Стефановської та лауреата премії Конрада - 2007 Тараса Прохаська, не радячись один з одним, таємно проголосувало кожен за свого лауреата. Хоча всі знали, що інтуїція їх не підводить, тож треба вибирати Жадана. Лідія Стефановська у маленькому чорному платті перед нагородженням мило обіймала Сергія і щось щебетала йому на вухо. Після того як до Сергія потрапив конвертик із премією у розмірі 3 тис. євро і запрошення на стажування у Польщі на шість місяців, пані Лідія чемно покинула метушливу компанію і віддалилася з Танею Малярчук для тихої розмови. Богуміла Бердиховська ще на початку вечора автоматично зарахувала Жадана до польськолітературної родини.

 

Сняданко з Малярчук, судячи з усього, теж не були проти, що премія цього року дістанеться Жадану. Їхній час ще прийде, адже до 40 років кожна з них може отримати не одного Конрада. Адже скільки б анкет не надсилали різні інституції і наукові центри, їхні прізвища все одно потраплять у списки фіналістів. Цього разу до 31 жовтня надійшло 35 анкет. Польський інститут не оголошує прізвищ тих, кого відсіяно. Журі вибирає лауреата тільки з фіналістів, кандидати залишаються невідомими в папках у Польському інституті. Сняданко і Жадан висувалися на премію вдруге. «Ми з Наталкою сюди їздимо, як на роботу. Коли сюди приїздиш, бачиш багато друзів, з якими не так часто доводиться зустрічатись. А премія, крім усього іншого, є такою гарною нагодою для зустрічі, - вдало підмітив Жадан. - За два роки існування премії я встиг її дуже полюбити».

 

Для Тані Малярчук премія Конрада встигла стати певним знаком якості в літературі. Наталці Сняданко це нагадує зустріч випускників: «У нас не заведено так, як у Європі, коли лауреатів престижних премій масово читають, запрошують на літературні вечори, після вручення премії їхні книги першими розкуповують по всіх книгарнях. В Україні, якщо сам не напросишся почитати, тебе ніхто не знатиме. І ніяка премія тут не допоможе». Жадан погодився з колегою і зізнався: «Не буду лукавити, фінансова сторона мене тут найбільше приваблює».

 

Два роки тому Єжи Онух голосував за Тараса Прохаська. Цього разу віддав свій голос за Жадана. «Ще тоді я знав, що Сергій 100-відсотковий кандидат. Вони із Прохаськом зовсім різні: Тарас - тиха, спокійна людина, живе собі в Івано-Франківську, Жадан - у полі. Його не можна не помітити. Я робив маленьке опитування серед людей, яким довіряю, за кого голосувати. Всі відповіли, що за Жадана. Хоча мені шкода, що премія Конрада має вікові обмеження. У Польщі цього року літературну премію Engelus дали Йозефу Шкворецькому, якому виповнилося 85 років. Ми ж даємо премію молодим письменникам, які багато вже встигли і ще багато чого можуть зробити».

 

Що зміниться у житті письменників після вручення премії Конрада? Сергій із 1лютого поїде у Польщу на стипендію, де дописуватиме свій соціально-детективний роман. «За премію, яку отримав, буду відсиджуватися на лаврах слави і забуду про літературу, - жартує Жадан. - Це не такі великі гроші, щоб мати на них конкретні плани». Наталка Сняданко у поті чола працюватиме над «реалізацією творчого шляху», щоб через два роки почесно отримати Конрада. Через два тижні вона з поетом Остапом Сливинським у мережі запустить часопис «Радар». Друком він виходитиме щокварталу польською, українською і німецькою, керуватиметься з краківського Товариства «Вілла Деціуша». Таня Малярчук, як наймолодша фіналістка премії Конрада, працюватиме у кримінальній журналістиці, писатиме короткі й довгі історії, щоб через кілька років отримати своїх 3 тис. євро «за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми і ламання стереотипів та універсальність змісту».

 

Ольга Жук, газета «Україна молода»

 

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Жук, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21446
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
O.K.
5244 дн. тому
Вітаю.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду