Заява ARTICLE 19 та IMS щодо роботи преси на виборах

11 Грудня 2009
22274
11 Грудня 2009
17:52

Заява ARTICLE 19 та IMS щодо роботи преси на виборах

22274
ARTICLE 19 разом із International Media Support закликають приватні та державні ЗМІ в Україні поводитися відповідально та дотримуватися професійних й етичних стандартів журналістики в період перед та під час президентських виборів, запланованих на 17 січня 2010 року
Заява ARTICLE 19 та IMS щодо роботи преси на виборах

Це перші президентські вибори в Україні після Помаранчевої революції 2004 року. І хоча зміна влади після 2004 року призвела до менш твердого контролю у пресі та до посилення плюралістичних ЗМІ, незбалансоване висвітлювання існує й досі. Оскільки вибори наближаються, на журналістів та редакторів, за повідомленнями, що нам надходять, зростає тиск з боку власників ЗМІ та політичних гравців, а якість упереджених новин падає.

 

Інститут масової інформації в Україні проводить моніторинг чотирьох центральних друкованих ЗМІ, аналізуючи висвітлення дій кандидатів у президенти та виявляючи приклади того, що дійсно може вважатися політичною рекламою, скоріше ніж редакційним матеріалом. В жовтні 2009 року експерти знайшли 37 друкованих статей з порушеннями професійних та етичних стандартів журналістики. Ці статті було помічено у щоденних газетах «Факты и комметарии», «Сегодня» та в щоденній газеті «Экономические известия», з них 30 з 37 матеріалів вийшло лише у «Фактах и комментариях». Згідно з четвертим виданням моніторингу в журналі «Корреспондент», таких порушень не виявлено. Моніторинг за листопад також виявив 36 статей з подібними порушеннями принципів неупередженості та збалансованості матеріалів, з них 31 матеріал надрукований «Фактами и комментариями».

 

ARTICLE 19 та International Media Support підкреслюють, наскільки вибори є важливими для демократії та для відповідальності політичних партій та лідерів. ЗМІ, та зокрема, теле- та радіомовники відіграють ключову роль в поданні питань щодо реального стану справ на виборах, в інформуванні електорату щодо головних подій та у повідомленні про платформи, політику й обіцянки кандидатів виборцям. Вільні та чесні вибори можливі лише там, де електорат добре проінформований та має достатній доступ до різноманітної інформації. Плюралістичні ЗМІ забезпечують такий стан речей, коли ЗМІ подають усі точки зору та політичні погляди під час виборчої кампанії.

 

Отож, ми закликаємо українські ЗМІ, як приватні, так і засновані державою:

 

дотримуватися строгих правил неупередженості та збалансованості, зокрема, коли висвітлюються політичні партії та рішення влади, дії під час виборчого періоду. Мається на увазі, що усі кандидати на виборах повинні висвітлюватися рівною мірою, як і питання політики, яку вони захищають;

 

гарантувати, щоби українська спільнота була добре проінформованою про питання виборів, включаючи роль виборів у демократичній країні, про те, як реалізувати право голосу, про ключові виборчі питання та політичну позицію різних кандидатів, що беруть участь у виборах. Це має включати висвітлення, де є місце питанням, які ставляться кандидатам та забезпечення простору для дебатів між кандидатами;

 

надавати усім партіям та кандидатам рівний доступ до ЗМІ, задля того, щоб вони безпосередньо повідомляли суспільству про свої ідеї. Рівний доступ має на увазі чесний доступ, без ознак дискримінації, що надається згідно з об'єктивними критеріями визначення загального рівня підтримки. Це включає фактори такі, як хронометраж доступу та відсутність відшкодування.

 

забезпечити, щоби будь яке повідомлення про опитування суспільної думки та прогнозування результатів виборів супроводжувалося достатньою інформацією, щоби дозволити виборцям зрозуміти правильно їх значення.

 

Інститут масової інформації
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут масової інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22274
Читайте також
29.12.2009 11:47
Ольга Сушко, Тарас Шевченко, для «Детектор медіа»
26 646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду