Комітет захисту журналістів: У світі ув’язнено 136 журналістів

9 Грудня 2009
8241
9 Грудня 2009
14:32

Комітет захисту журналістів: У світі ув’язнено 136 журналістів

8241
Комітет захисту журналістів: У світі ув’язнено 136 журналістів

Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ) підготував доповідь, у якій підрахував кількість працівників ЗМІ, які перебувають у в'язницях в усьому світі, повідомляє Лента.ru.

 

Згідно з даними на 1 грудня 2009 року, таких виявилося 136, що на 11 чоловік більше ніж торік. Серед них значно виросла кількість фрілансерів та працівників інтернет-видань. Текст документу розміщено на сайті організації.

 

Найбільше журналістів сидить у в'язницях Китаю (24 чоловіка), Ірані (23) і на Кубі (22). До п'ятірки лідерів також увійшли Еритрея (19 в'язнів) і М'янма (дев'ятеро). Загалом у доповіді згадується 26 держав.

 

Порівняно з минулим роком збільшилася кількість в'язнів в Ірані, де більшість журналістів, які знаходяться за ґратами,  були затримані у червні відразу після виборів президента.

 

Серед країн СНД, які потрапили до списку, перераховані Узбекистан (семеро), Азербайджан (шестеро), Казахстан (один). Згадується і Росія, де є один в'язень-журналіст - головний редактор бюлетеню «Радикальна політика» Борис Стомахін, якого засудили на 5 років за розпалювання релігійної ворожнечі і публічні заклики до екстремістської діяльності.

 

У списку країн, влада яких ув'язнила журналістів, виявилися й США. Американські військові з вересня 2008 року утримують у в'язниці на базі в Багдаді фотографа Reuters Ібрагима Джассема.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8241
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Саша
5258 дн. тому
Кодекс журналіста потрібно створити, за порушення якого необхідно карати нечестного, або продажного журналіста. Надто часто журналісти безвідповідально вводять в оману своїх читачів/глядачів/слухачів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду