detector.media
09.12.2009 14:32
Комітет захисту журналістів: У світі ув’язнено 136 журналістів

Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ) підготував доповідь, у якій підрахував кількість працівників ЗМІ, які перебувають у в'язницях в усьому світі, повідомляє Лента.ru.

 

Згідно з даними на 1 грудня 2009 року, таких виявилося 136, що на 11 чоловік більше ніж торік. Серед них значно виросла кількість фрілансерів та працівників інтернет-видань. Текст документу розміщено на сайті організації.

 

Найбільше журналістів сидить у в'язницях Китаю (24 чоловіка), Ірані (23) і на Кубі (22). До п'ятірки лідерів також увійшли Еритрея (19 в'язнів) і М'янма (дев'ятеро). Загалом у доповіді згадується 26 держав.

 

Порівняно з минулим роком збільшилася кількість в'язнів в Ірані, де більшість журналістів, які знаходяться за ґратами,  були затримані у червні відразу після виборів президента.

 

Серед країн СНД, які потрапили до списку, перераховані Узбекистан (семеро), Азербайджан (шестеро), Казахстан (один). Згадується і Росія, де є один в'язень-журналіст - головний редактор бюлетеню «Радикальна політика» Борис Стомахін, якого засудили на 5 років за розпалювання релігійної ворожнечі і публічні заклики до екстремістської діяльності.

 

У списку країн, влада яких ув'язнила журналістів, виявилися й США. Американські військові з вересня 2008 року утримують у в'язниці на базі в Багдаді фотографа Reuters Ібрагима Джассема.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY