«Золота булава»: представник Богословської захищав Поплавського, представник Тимошенко - суддів

7 Грудня 2009
32501
7 Грудня 2009
13:37

«Золота булава»: представник Богословської захищав Поплавського, представник Тимошенко - суддів

32501
Чи стане Україна правовою державою? - на це запитання відповідали учасники недільного ток-шоу
«Золота булава»: представник Богословської захищав Поплавського, представник Тимошенко - суддів

Цікаві речі можна почути іноді на телеефірах. Ось, наприклад, я завжди думала, що судові справи в Адміністративному суді вирішуються на користь того, у кого більше грошей. А виявляється, ні...

 

Сергій Шабудін, учасник телепрограми «Золота булава», суддя адміністративного суду, говорить, що справа не  в грошах. (Чи не тільки в них?) За його словами, керівництво суду намагається втрутитися в кожну третю справу і чинити тиск на суддю. І тому судді, який прислухається до побажання керівництва, дістаються почесті, грамоти, відпустки, кваліфікаційний ранг, кабінет. Шабудін, за його словами, спробував не прислухатися до побажань начальства, і у нього відібрали пропуск, заблокували вхід до суду, загалом позбавили можливості виконувати свої обов`язки.

 

Чи стане Україна правовою державою? - на це запитання відповідали учасники недільного ток-шоу «Золота булава», яке йде в неділю на Першому національному телеканалі. Нагадаємо, що в ефірі змагаються представники кандидатів у президенти, які висловлюють позиції своїх патронів з тієї або іншої проблеми. Таких програм буде декілька, в останній вручатимуть золоту булаву тому учасникові, який виявиться найбільш переконливим. На цей раз представники топ-політиків, кандидатів у президенти (всіх, окрім Віктора Януковича - у того мабуть, немає питань до вітчизняної судової системи) пояснювали цитати своїх патронів і висловлювали своє бачення ситуації в судовій владі.  

 

Від кандидата в президенти Юлії Тимошенко прийшов представник її юркоманди, нардеп Сергій Власенко. Якщо не пам`ятати його висловлювання  у справі педофілів, мила, виявляється, людина.

 

- Хто такі судді? Це наше ж суспільство. Наші брати, сестри, куми, друзі, - ділився нардеп своїми роздумами. - І поки 80 відсотків людей вважають, що найпростіший спосіб вирішити питання - це дати хабар, у країні буде корупція. Корупція в судах - проблема соціально-ментальна. Потрібно міняти систему освіти, адже зараз юристів готує навіть інститут Поплавського, потрібно проводити судову реформу. У Юлії Володимирівни є концепція реформування судової системи. А ми недавно запропонували в проекті закону публікувати фінансові звіти держслужбовців, зокрема суддів. 

 

Олена Грибановська, представниця ще одного кандидата - Інни Богословської, - заступилася за інститут Поплавського.

 

- Я - юрист і теж закінчила Інститут культури і мистецтв. Важливо не в якому ПТУ навчалася людина, а як вона вчилася, чи є у неї звичка до підвищення самоосвіти, - сказала пані Грибановська, даючи зрозуміти, що у неї така звичка є.

 

Представник Василя Противсіха Максим Дорофеєв заявив, що сто п`ятдесят будинків у Конча-Заспі належать суддям, і пообіцяв, що коли Василь Васильович переможе на президентських виборах, то всіх їх показуватимуть по телевізору.

 

Загалом, усі представники кандидатів у Президенти говорили правильні речі. Про те, що для суддів необхідний контроль за доходами-витратами, що потрібно прийняти закон про статус суддів, зняти з них недоторканність і прийняти закон про судовий устрій.

 

Був на передачі також «спеціальний гість» - добре відомий публіці майор Мельниченко, який запевнив глядачів, що у нього є докази причетності до справи Гонгадзе політиків. Як завжди, згадав не в дуже привабливому світлі Литвина.

 

Цікаві речі розповідали журналісти. Виявляється, місце судді коштує від 75 тисяч до півмільйона доларів, залежно від рівня суду. Хтось сказав, що початком боротьби з корупцією могла стати хоч би одна справа, яку було б доведено до кінця. Ну, посадили хоч би одного високого корупціонера або педофіла, і це могло би стати стартом і зрушити віру в людей у верховенство права.

 

Але більш, ніж усі ці правильніше рецепти, потішило те, що говорили прості люди. Люди не вірили в швидку перемогу права, але заявляли, що потрібно просто перестати давати хабарі. Вони розуміли, що потрібно змінювати мислення. А значить, громадянське суспільство у нас все-таки розвивається. А це перший крок для повороту до правової держави.

 

Леся Дідківська, інформаційне агентство УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Леся Дідківська, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32501
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
експерт
5252 дн. тому
Зразу видно, що Дідківська не обізнана з темою. Якщо так примітивно аналізувати програму, то краще не писати взагалі. Авторка працює в УНІАНІ прибиральницею чи кореспондентом? Не личить шановному агенству публікувати на професійному сайті такий поверховий матеріал. Л.Дідківська пукнула і подумала, що написала статтю.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду