Рекламний підтекст виборчих перегонів

5 Грудня 2009
9596
5 Грудня 2009
14:42

Рекламний підтекст виборчих перегонів

9596
За даними експертів Інституту соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України, політична реклама визначає вибір щонайменше 15% українців
Рекламний підтекст виборчих перегонів

У виборах Президента України, які відбудуться 17 січня 2010 року, візьмуть участь 18 кандидатів. За плечима кожного з них стоять політичні консультанти. Вони вчать кандидатів як одягатися, що говорити під час інтерв'ю та виступів у масах. Які слогани розміщувати на білбордах, якою має бути реклама у засобах масової інформації. Остання має певний вплив на вибір громадян. За даними експертів Інституту соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України, політична реклама визначає вибір щонайменше 15% українців.

 

Старі нові пісні 

Зі  слів Артема Біденка, керівника Асоціації  зовнішньої реклами, нинішня політична  реклама мало чим відрізняється від запропонованої на попередніх президентських та парламентських виборах. Хіба що покращилися технічні показники: «Дизайнери стали краще працювати у фотошопі, фотографи роблять кращі фотосесії. Тобто стратегічно реклама мало чим змінилася», - заявив Новинарю Біденко.

 

При цьому він вказує на підручникові помилки під час розробки нинішньої політичної реклами: чорно-білі зображення, пофарбування у смужки, сумні обличчя. Якщо казати про цільову аудиторію, на яку розрахована реклама, то, як зазначає Біденко, борці за президентське крісло намагаються максимально повно охопити усе населення. І не фокусуються на певних його верствах.

 

Якщо казати про рекламні бюджети, то цього року ринок політичної реклами на зовнішніх носіях оцінюється від 180 до 300 млн грн. У 2006-2007 роках він щорічно приносив десь $30-38 млн. «(Зараз - ред.) не всі гроші йдуть «чисто», політики можуть розповідати, що у них нижчі ціни і т.д. Але реально 250 млн грн. за всю президентську кампанію є точно», - наголошує Біденко. Загалом на всю пряму рекламу витрачено понад 1 млрд. грн.

 

Про незмінність реклами деяких кандидатів в Президенти каже й Павло Фролов, завідувач лабораторії соціально-психологічних технологій Інституту соціальної і політичної психології НАН України. За його словами, найменше змінилася реклама Віктора Януковича: як була традиційною, радянською, такою й залишилася.

 

Не надто відійшов від Януковича й Сергій Тігіпко. «Жодного ноу-хау (у рекламі Тігіпка - ред.) я поки не бачу. Класична кампанія, повністю повторює кампанію Януковича (навіть програми у них однаково звучать - спочатку економіка, потім піднімемо країну), синій фон, зображення лідера», - каже Біденко.

 

А найбільш дієвою, на думку експертів, є реклама Арсенія Яценюка. «Вона є ефективною з точки зору згадування. 70% респондентів на запитання: Чию рекламу ви бачили, називали рекламу Яценюка», - каже Фролов.

 

Реклама інших кандидатів є доволі бляклою. «Змінилася реклама у Віктора Ющенка, Володимира Литвина, Юлії Тимошенко. Абсолютно ніяка реклама у Бориса Тарасюка. Якщо казати про Ющенка, раніше його реклама була лаконічна, абстрактна: підкова, знак оклику. Сьогодні його рекламують пересічні громадяни, які кажуть, що вони за Ющенка. Це певне протиставлення Юлії Тимошенко, на рекламних щитах якої - відомі люди», - пояснює Фролов.

 

Він каже, що ефект від видозміненої реклами Ющенка незначний. Бо відомі люди - це реальні особистості, яких люди знають і на яких можуть орієнтуватися. Натомість незнайомці можуть бути віртуальними. «Де гарантія, що вони взагалі існують? Рейтинг Віктора Ющенка ми знаємо. Питання, де вони знаходять таких людей і таку масову підтримку?» - каже Фролов. Але одразу зауважує, що телереклама Ющенка більш переконлива за рахунок його інтонації, змісту.

 

Спостережливе око помітить постійну трансформацію реклами Володимира Литвина. «Реклама, як і імідж політика, повинні фокусуватися на певній константі. У 2005 році - «МИ» у зеленому колі, у 2007-му - «Країні потрібен Литвин», а зараз той самий Литвин, але сумний на жовтому фоні. Це не правильно. Якщо існує стала константа, з алкоголіка можна зробити спортсмена», - аналізує рекламні зміни Литвина Біденко.  

 

Рекламні  маніпуляції

Більшість із 18 кандидатів зібрали великі групи перевірених політтехнологів. Одні приїхали з Москви, інші - з Вашінгтону. Втім, як зауважують спеціалісти, вони не мають великого впливу на кінцевий рекламний продукт. Ці люди визначають стратегічні напрями, а решту виконують вітчизняні спеціалісти.

 

Всяка реклама розробляється з метою  впливу на людину, у даному разі - впливу на електорат. Біденко заперечує застосовування якихось психологічних технік у цьогорічній політичній рекламі кандидатів в президенти. Навіть більше - на його думку, підсвідомість людини фіксує не лише картинку на щиті, а й імідж політика: те, як він спілкується, що пропонує у своїй програмі. «Сказати, що реклама це те, звідки люди беруть інформацію, невірно. Люди більше черпають інформацію з новин, аналітики», - наголошує Біденко.  

 

Фролов з ним погоджується, але зауважує, що деякі психологічні технології (наприклад семантика слова) все ж таки мають вплив, особливо тоді, коли людині байдуже кого обирати. Експерт наводить приклад президентських виборів 1994 року: «Запитуємо бабусю в селі, за кого вона буде голосувати. Жінка каже: «За Кучму - ні, бо вже знаю, Кравчука теж не хочу. Лановий і Лазаренко, не знаю, не чула. Буду за Лазаренка. Дуже гарно звучить», - розповідає Фролов. За його словами, відсоток таких людей завжди є. Але через заполітизованість нашого суспільства істотно вплинути на електорат за допомогою психотехнік неможливо. «Вони додадуть максимум 1%, але не більше», - зауважує Фролов.

 

Спеціалісти зазначають, що здебільшого політична реклама українців дратує. Причина - негативне ставлення суспільства до влади, політиків. Адже рейтинг довіри суспільства до влади не те, що на нулі, а зі знаком мінус. Чого не скажеш про інститути церкви та армії, яким громадяни довіряють найбільше. За даними «ФОМ - Україна», Президент України  Віктор Ющенко залишається першим у списку антирейтингу кандидатів у  президенти України - 36,6% опитаних. Друге місце у рейтингу посіла Тимошенко - 34, 9% опитаних. Далі йдуть Янукович (20,7%), Яценюк (5,3%), Симоненко (4%), Противсіх (3,9%). А в рейтингу довіри на першому місці опинився Янукович - 33% опитаних. Далі йдуть  Тимошенко - 13,1%, Тігіпко - 7,4%, Яценюк - 4,5 %, Симоненко - 3,2%. «Рейтинг мобілізує  прихильників тих чи інших кандидатів, але не впливає на визначення, за кого голосувати. Особливо це помітно у регіонах Західної України», - пояснює Фролов.

 

Незважаючи на роздратування, чимало людей уже визначилися зі своїм кандидатом. «Кількість людей, які голосують за кандидата, бо вважають його найменшим злом серед інших, зросла порівняно з 2004 роком. Раніше їх було 25%, зараз - понад третина», - зазначає Фролов. Його колеги додають, що поруч з відчуттям роздратування, є політична реклама, яка викликає тривогу і навіть оптимізм. У першому випадку, це - телереклама Януковича про погане життя українців. У другому - за рахунок білого кольору виграє реклама Юлії Тимошенко. На думку Біденка, білий колір справляє оптимістичне враження. Аналогічні емоції викликає реклама Тігіпка.

 

Нещодавно цей банкір - спортивний та усміхнений - з'явився на обкладинці глянцу для чоловіків Men`s Healht. «Подібний хід не є новим, і повністю лягає в стратегію Тігіпка показувати себе спортивним меном, який подобається жінкам, - зазначає Біденко. - Він уже давно позиціонує себе в такому ракурсі - дає «обнажонку», розказує, як ходить в спортзал. І цей журнал лягає в його стратегію. Навіть більше, саме Тігіпко лідирує серед політиків з використання ЗМІ для реклами свого образу», - каже керівник Асоціації  зовнішньої реклами.

 

Кандидат  психологічних наук Лариса Дідковська вважає, що усі політичні технології, в тому числі і реклама, ґрунтуються на маніпуляціях. Але маніпуляції є чесні і не дуже. При чесній маніпуляції виграють обидві сторони. «Я тобі гречку, а ти мене вибереш в мери. Але в бабці хоч гречка залишилася», - наводить відомий приклад політичних маніпуляцій Дідковська.

 

Голос народу

Пересічні українці, загартовані непростими реаліями, до красномовних слоганів кандидатів в президенти, як і до їхньої реклами загалом, ставляться по-філософськи. Столичного мистецтвознавця Анастасію Кохан політична реклама доводить до сміху. «Вони думають, що ми зовсім тупі і не розуміємо, звідки політики беруть гроші на рекламу. І чим більше реклами, тим більше витратився кандидат. Тим більше довелося відмити і додрукувати грошей. А коли бачиш, що вони змінюють прізвища, щоб звернути на себе увагу, то живота можна від сміху надірвати», - каже Кохан.

 

При цьому вона із сумом зауважує, що на мешканців невеликих міст і сіл «смішна» політична реклама вплине. Оскільки вони, на відміну від жителів великих міст, ще реагують на всякий «бруд». «І багато кандидатів працюють над тим, щоб вплинути на думку жителів периферії», - пояснює свою думку Кохан. 

 

Смішить політична реклама і Олександра Студеняка із Закарпаття. «Почую кожного»? Звичайно смішить. Так може казати людина, котра у своїй попередній діяльності переймалася проблемами середньостатистичного українця. В діяльності Януковича я щось такого не помічав. Тому я не вірю, що він раптом змінився», - розповідає Новинарю Студеняк. На його думку, реклама кандидатів немає нічого спільного з реальними рисами самих кандидатів. «Вони рекламують ті риси, котрі хочуть бачити у них виборці, а не ті, котрі у них є насправді», - зауважує Студеняк. І додає, що реклама Яценюка справила на нього негативне враження.

 

Олександр з Чернівців, який не захотів назвати  свого прізвища, каже, що бігборди й газетки з політичною рекламою його дратують. «А на банери в інтернеті давно не звертаю уваги. Пам'ятаю, коли був телевізор, сильно дратувала телевізійна реклама. Волів би її ніколи не бачити. Певно так і проголосую - проти всіх, але не за Василя Противсіх. Країна й так без лідера», - робить висновок Олександр.  

 

За даними «ФОМ-Україна», 18% виборців подобається реклама Януковича, 15% - Тимошенко, 8% - Яценюка, 5% - Тігіпка, по 1% - Тягнибока, Богословської, Литвина та Ющенка. При цьому не подобається реклама кандидатів у такому співвідношенні: Янукович - 19%, Яценюк - 18%, Тимошенко - 17%, Ющенко - 4%, Литвин - 3%, Тігіпко - 2%, Богословська - 1%.

 

Ольга Жила, інтернет-видання «Новинар»

 

Фото - «Новинар»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Жила, «Новинар»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9596
Читайте також
11.11.2009 12:57
Артем Біденко, «Українська правда»
27 120
23.10.2009 15:11
Ксенія Мелешко, «Главред»
28 204
21.10.2009 12:02
Іван Капсамун, «День»
29 568
16.10.2009 17:06
Отар Доженко, для «Известий в Украине»
26 776
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
micka
5266 дн. тому
та і ті фрази, які більш менш грамотно написані в юща все одно дуже кострубаті - і запамятати важко, і потрорити як слоган не вдасться. за що платять гроші - не зрозуміло. а потім ті дауни будуть розказувати, що вони рекламували самого президента. НЕК мала би дивитися саме сюди - щоб помилки не захльостували нашу свідомість, а не шукати пальці в чужих анусах))
micka
5266 дн. тому
"Дизайнери стали краще працювати у фотошопі, фотографи роблять кращі фотосесії"... От тільки копірайтеи як були дауни, так даунами і залишилися, нехай і під вивісками транснаціональних мережевих рекламних агентств((( Останній перл - на бігборді Ющенка, де написано приблизно таке "Ющенко відстоює (щось там)..." Ну, відстоюють у нас дещо у відстійнику, а елементарно грамотний копірайтер мав би написати: "обстоює". в розмовній мові на це звичайно можна закрити очі, але навіщо свою дурість чіпляти на бігборди і ототожнювати з нею і Президента, і всю його піар-команду???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду