Комісія з журналістської етики визначила, що звільнений з ICTV Олексій Кутєпов діяв професійно

3 Грудня 2009
14780
3 Грудня 2009
16:42

Комісія з журналістської етики визначила, що звільнений з ICTV Олексій Кутєпов діяв професійно

14780
Комісія з журналістської етики визначила, що звільнений з ICTV Олексій Кутєпов діяв професійно

Комісія з журналістської етики не вбачає у діях колишнього журналіста ICTV Олексія Кутєпова ознак непрофесійності.

 

Нагадаємо, Олексій Кутєпов звернувся до Комісії з журналістської етики з проханням винести фаховий вердикт щодо професійності його дій під час розслідування незаконного видобутку піску на Жуковому острові, після якого був вбитий герой розслідування програми «Максимум в Україні» пенсіонер Олексій Гончаров.

 

«Комісія вважає, що журналіст не несе відповідальності за наслідки своєї професійної діяльності, якщо він робить її за стандартами професії. Джерело, якщо воно дієздатне, само в змозі передбачити наслідки своїх дій, і якщо воно не заперечує проти оприлюднення своїх ідентифікаційних даних, журналіст зобов'язаний їх вказувати», -  йдеться у рішенні комісії.

 

На думку експертів, у даній ситуації Кутєпов «журналіст не просто висвітлював подію, але й ініціював її розвиток (викликав міліцію, яка припинила видобуток), що він зробив для перевірки слів джерела, всебічного розслідування ситуації та для припинення злочину».

 

Також комісія рекомендувала журналістам при обговоренні подій, що мають особливу гостроту, подавати точні цитати, уникаючи їх довільної інтерпретації. Приводом до цієї рекомендації став матеріал ТК.

 

 

«Після вбивства О.Гончарова з'явилася публікація, в ліді якої говорилося про те, що "Оксана Соколова пов'язує загибель пенсіонера - героя сюжету "Максимуму в Україні" - з непрофесійними діями журналіста Олексія Кутєпова". Тобто в лід були винесені не фактичні слова О.Соколової, а те як журналістка їх зрозуміла», - йдеться в рішенні комісії .

 

Нагадаємо, матеріал який вийшов на ТК 29 травня «Журналістське розслідування з летальним кінцем» містив  точну цитату керівника служби публіцистичних програм Оксани Соколової, запис якої ТК надавала комісії. Запитання журналістки ТК стосувалося двох матеріалів Кутєпова - сюжету про корупцію в Інституті журналістики та розслідуванні подій на Жуковому острові.

 

«Те, що мені дзвонив Різун - це повна брехня, - сказала ТК Оксана Соколова. - Не знаю, що надумав Богдан, і чи слухає він чиїсь телефони. Може, він і мій телефон слухає, але тоді він має чітко знати, що жодної розмови на цю тему у мене з Різуном не було. Був неякісний матеріал Льоші Кутєпова, і була єдина вимога - зробити матеріал якісним, із залученням різних вузів, позицій та різних точок зору та чіткої аргументації. Льоша матеріалу зробити не зумів. І це була єдина претензія - до якості матеріалу. І скидати власну некомпетентність і непрофесіоналізм на власні емоції - це призводить до того результату, який я тут прочитала. Із Льошею було дуже багато матеріалів, які готувались так само складно. І це не перше наше  з Льошею тертя в процесі підготовки розслідування. І черговий результат такого підходу - це трагедія, яка сталася».

 

Повністю рішення комісії можна прочитати тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14780
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду