Чеська розвідка знала про плани Саддама Хусейна обстріляти будинок Радіо Свобода в Празі

2 Грудня 2009
15899
2 Грудня 2009
16:41

Чеська розвідка знала про плани Саддама Хусейна обстріляти будинок Радіо Свобода в Празі

15899
Представники чеської розвідки повідомили, що іракські бойовики планували атакувати штаб-квартиру Радіо Свобода
Чеська розвідка знала про плани Саддама Хусейна обстріляти будинок Радіо Свобода в Празі

Представники чеської розвідки повідомили цього тижня, що у 2000 році вони розкрили наміри іракських бойовиків атакувати штаб-квартиру Радіо Свобода в центральній частині Праги.

 

Офіцери чеських спецслужб сьогодні повідомляють, що колишній іракський лідер Саддам Хусейн наказав своїм бойовикам напасти на празький штаб Радіо Свобода, і чеська розвідка довідалася про це зі своїх джерел в іракському посольстві в Празі восени 2000 року.

 

Речник чеської розвідки Ян Шуберт відзначив у розмові з журналістами, що Хусейн «дав інструкції своїй секретній службі, щоб та зруйнувала іракську редакцію Радіо Свобода в Празі, і дав на це значні фінансові ресурси». Іракська служба Радіо Свобода почала виходити в ефір із жовтня 1998 року.

 

Нинішній посол Іраку в Празі Зія ад-Даббас, який був у ті роки в опозиції до режиму Хусейна, відзначив Радіо Свобода, що владу іракського диктатора дуже лютили програми іракської редакції в Празі.

 

«Ми підтвердили інформацію про те, що режим Хусейна готував атаку на іракську службу Радіо Свобода через своїх агентів в іракському посольстві в Празі, яке було важливим осередком іракських спецслужб в Європі. Сам Саддам був дуже занепокоєний передачами цього радіо на Ірак», - каже дипломат.

 

Радіо мали обстріляти з гранатомета з сусіднього будинку

 

Згідно з інформаціями чеської розвідки, агенти іракських спецслужб привезли до Праги для нападу на Радіо Свобода гранатомет і боєприпаси до нього, автомати, гранати та іншу зброю.

 

Вони планували орендувати для нападу на приміщення Радіо квартиру на вулиці Джорджа Вашингтона навпроти будівлі Радіо Свобода, поблизу площі Святого Вацлава в центрі Праги.

 

Нинішній Президент корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джефф Ґедмін відзначив, що нова інформація про наміри атаки на Радіо є свідченням того, що авторитарні режими вороже наставлені проти незалежних засобів інформації.

 

«Я вважаю, що ця історія ще раз яскраво підтверджує: є сили, які готові на смертельні атаки, щоб лише відключити все те, що ми гарантуємо нашим слухачам, - тобто вільний і надійний потік точної інформації», - каже керівник Радіо.

 

Американські офіційні чинники відмовилися коментувати ці повідомлення чеської розвідки.

 

Самі ж чеські представники повідомили також, що вони вислали з Чехії упродовж 2000-2003 років іракського дипломата, який фотографував Радіо Свобода, і ще п'ятьох працівників іракського посольства у Празі.

 

Після падіння режиму Хусейна у квітні 2003 року нові іракські дипломати передали чеській владі запаси зброї, які були сховані у підвалі посольства для нападу на будову Радіо Свобода у центрі Праги.

 

Василь Зілгалов, «Радіо Свобода»

 

Фото - www.radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15899
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду