detector.media
02.12.2009 16:41
Чеська розвідка знала про плани Саддама Хусейна обстріляти будинок Радіо Свобода в Празі
Чеська розвідка знала про плани Саддама Хусейна обстріляти будинок Радіо Свобода в Празі
Представники чеської розвідки повідомили, що іракські бойовики планували атакувати штаб-квартиру Радіо Свобода

Представники чеської розвідки повідомили цього тижня, що у 2000 році вони розкрили наміри іракських бойовиків атакувати штаб-квартиру Радіо Свобода в центральній частині Праги.

 

Офіцери чеських спецслужб сьогодні повідомляють, що колишній іракський лідер Саддам Хусейн наказав своїм бойовикам напасти на празький штаб Радіо Свобода, і чеська розвідка довідалася про це зі своїх джерел в іракському посольстві в Празі восени 2000 року.

 

Речник чеської розвідки Ян Шуберт відзначив у розмові з журналістами, що Хусейн «дав інструкції своїй секретній службі, щоб та зруйнувала іракську редакцію Радіо Свобода в Празі, і дав на це значні фінансові ресурси». Іракська служба Радіо Свобода почала виходити в ефір із жовтня 1998 року.

 

Нинішній посол Іраку в Празі Зія ад-Даббас, який був у ті роки в опозиції до режиму Хусейна, відзначив Радіо Свобода, що владу іракського диктатора дуже лютили програми іракської редакції в Празі.

 

«Ми підтвердили інформацію про те, що режим Хусейна готував атаку на іракську службу Радіо Свобода через своїх агентів в іракському посольстві в Празі, яке було важливим осередком іракських спецслужб в Європі. Сам Саддам був дуже занепокоєний передачами цього радіо на Ірак», - каже дипломат.

 

Радіо мали обстріляти з гранатомета з сусіднього будинку

 

Згідно з інформаціями чеської розвідки, агенти іракських спецслужб привезли до Праги для нападу на Радіо Свобода гранатомет і боєприпаси до нього, автомати, гранати та іншу зброю.

 

Вони планували орендувати для нападу на приміщення Радіо квартиру на вулиці Джорджа Вашингтона навпроти будівлі Радіо Свобода, поблизу площі Святого Вацлава в центрі Праги.

 

Нинішній Президент корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джефф Ґедмін відзначив, що нова інформація про наміри атаки на Радіо є свідченням того, що авторитарні режими вороже наставлені проти незалежних засобів інформації.

 

«Я вважаю, що ця історія ще раз яскраво підтверджує: є сили, які готові на смертельні атаки, щоб лише відключити все те, що ми гарантуємо нашим слухачам, - тобто вільний і надійний потік точної інформації», - каже керівник Радіо.

 

Американські офіційні чинники відмовилися коментувати ці повідомлення чеської розвідки.

 

Самі ж чеські представники повідомили також, що вони вислали з Чехії упродовж 2000-2003 років іракського дипломата, який фотографував Радіо Свобода, і ще п'ятьох працівників іракського посольства у Празі.

 

Після падіння режиму Хусейна у квітні 2003 року нові іракські дипломати передали чеській владі запаси зброї, які були сховані у підвалі посольства для нападу на будову Радіо Свобода у центрі Праги.

 

Василь Зілгалов, «Радіо Свобода»

 

Фото - www.radiosvoboda.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY