В Інтернеті буде адреса «укр»?

26 Листопада 2009
12361
26 Листопада 2009
14:08

В Інтернеті буде адреса «укр»?

12361
Фахівці з питань інтернету майже переконані у схвальній відповіді
В Інтернеті буде адреса «укр»?

Одна з уповноважених українським урядом організація подала заявку із проханням дозволити, аби адреси українських інтернет-сайтів закінчувалися на «укр». Фахівці з питань інтернету майже переконані у схвальній відповіді.

 

Президент «Центру інтернет-імен України» Олексій Пташний вважає, що новий домен «укр» дасть більше можливостей українським користувачам всесвітньої мережі.

 

Роман Лебедь передовсім попросив його пояснити, що таке доменне ім'я?

 

Олексій Пташний: Доменне ім'я дозволяє за іменем, зрозумілим людині, - не за номером, цифрами, не якимись страшними адресами, знайти комп»ютер в мережі інтернет. Всі ми звикли використовувати доменні імена в назвах адрес сайтів і електронних скриньок - для цього їх використовують найчастіше. А також для будь-якої іншої адресації в мережі інтернет.

 

«В Україні далеко не більшість, а радше маленька частина людей володіє англійською мовою і не спроможна правильно написати адресу сайту латинськими літерами. Природньо, що для простої людини набагато зрозуміліше було б писати адреси своєю мовою»
Олексій Пташиний

 

Бі-Бі-Сі: В Україні вже є доменне ім'я «ua». Чи створить «укр» якісь додаткові можливості?

 

Олексій Пташний: Звісно. Річ у тім, що протягом кількох останніх десятків років комп»ютери з кожним роком ставали ближчими і зрозумілішими простим людям - не професіоналам у цій сфері. Всі ми також знаємо, що в Україні далеко не більшість, а радше маленька частина людей володіє англійською мовою і не спроможна правильно написати адресу сайту латинськими літерами. Природньо, що для простої людини набагато зрозуміліше було б писати адреси своєю мовою.

 

Бі-Бі-Сі: Чи означає це, що тепер фактично кожен український сайт матиме дві адреси. Наприклад, «bbc.ua» для користувачів за кордоном і "бібісі.укр" для тих, хто не знає англійської?

 

Олексій Пташний: Це, звісно, не обов ' язково. Але головна мета людей, чи організацій, які розміщують ресурси в інтернеті, в тому, аби якогома більше людей могли цим ресурсом скористатися. І звісно, якщо є очікування, що на сайт будуть заходити в основному користувачі з України, то є сенс мати поряд із латинським іменем ім'я в зоні «укр».

 

Бі-Бі-Сі: Чи не створить це, на вашу думку, поля для додаткових спекуляцій, коли, приміром, хтось скупить усі імена із закінченням "укр", а потім перепродуватиме їх тим, кому вони насправді потрібні?

 

Олексій Пташний: Ви маєте на увазі так-званих кібер-сквотерів. В принципі ця проблема є не лише в кириличному домені, але й у звичайних. Є стандартні способи боротьби із цим явищем. Наприклад, особлива процедура запуску домену, коли право реєстрації спершу надається власникам торгових марок і решти авторських прав.

 

Роман Лебедь, Українська служба Бі-бі-сі

 

Іоюстрація - Бі-бі-сі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Роман Лебедь, Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12361
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду