НЕК ініціює норму в законі «Про телебачення і радіомовлення» про заборону використання матюків

20 Листопада 2009
11513
20 Листопада 2009
12:09

НЕК ініціює норму в законі «Про телебачення і радіомовлення» про заборону використання матюків

11513
НЕК ініціює норму в законі «Про телебачення і радіомовлення» про заборону використання матюків

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі на засіданні 19 листопада розглянула питання поширення нецензурної і брутальної лексики в інтернеті та ЗМІ. Члени комісії ухвалили рішення запропонувати Кабінету Міністрів доповнити закон «Про телебачення і радіомовлення» забороною використання нецензурних слів і внести відповідні зміни до Кодексу про адміністративні порушення, а також запропонувати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення в ліцензійних умовах для ТРК прописати обов'язкову умову - недопущення використання нецензурної і брутальної лексики.

 

Нині закон «Про телебачення і радіомовлення» містить ст. 6, ч. 2, яка не допускає використання телерадіоорганізацій в тому числі для трансляції програм, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків. А також ст. 62, яка захищає суспільну мораль і права неповнолітніх і юнацтва.

 

Доповнити закон забороною нецензурщини запропонував Державний комітет телебачення та радіомовлення. Інша пропозиція Держкомтелерадіо стосувалася доповнення закону «Про захист суспільної моралі» терміном «ненормативна лексика».

 

«Про "ненормативну лексику" зараз говорити передчасно. Чи будемо ми вводити такий термін, ми зможемо відповісти після того, як робоча група опрацює це питання із залученням правників і лінгвістів», - сказав голова НЕК Василь Костицький у відповідь на запитання ТК, чи буде комісія розробляти цей термін.

 

Як пояснив пан Костицький, новий проект закону «Про захист суспільної моралі», підготовлений комісією і відправлений на погодження з міністерствами і відомствами, містить ст. 10, котра визначає використання нецензурних і брутальних слів порушенням закону, що потягне за собою санкції.

 

На брифінгу Василь Костицький наголосив, що комісія розглядає використання нецензурних слів у радіо-, телеефірі, друкованих ЗМІ як неповагу до споживачів продукції і як неповагу до суспільства в цілому. «Ми свого часу прийняли звернення до ЗМІ з проханням врахувати щонайменше вимоги законодавства, яке не допускає використання нецензурної і брутальної лексики в ЗМІ. Однак ми розуміємо, що відповідальність не поширюється на журналістів у тих випадках, коли слова в прямому ефірі вживають запрошені особи».

 

Цього разу комісія вирішила повторно звернутися до телеканалів з нагадуванням про табу на нецензурщину. На засіданні НЕК звучала, зокрема, назва шоу Нового каналу «Фабрика зірок», котре потрапило у моніторинг експертів комісії. За словами пана Костицького, комісія насамперед звернеться до Держкомтелерадіо і каналів, які підписали хартію про партнерство з НЕК, а також до непідписантів - «Інтера» і НТН.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11513
Читайте також
08.12.2009 07:02
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 167
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Крузенштерн
5289 дн. тому
НЕК генерит новости покруче Перис Хилтон с Ксенией Собчак. Это ж настоящие Динозавры Постмодерна.
Крузенштерн
5289 дн. тому
НЕК генерит новости покруче Перис Хилтон с Ксенией Собчак. Это ж настоящие Динозавры Постмодерна.
Otar Dovzhenko
5289 дн. тому
Нарешті можна буде матюкатись не просто так, а ПРИНЦИПОВО.
кокотюха
5289 дн. тому
(п-і-і-і-п) НЕК і особисто (п-і-і-іп) Василь Васильович (пі-і-іп) Костицький (пі-і-ііііііііііііііііііі-п)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду