Олександр Лещенко: Ми хочемо підняти танцювальне мистецтво в Україні на світовий рівень

17 Листопада 2009
29095
17 Листопада 2009
12:38

Олександр Лещенко: Ми хочемо підняти танцювальне мистецтво в Україні на світовий рівень

29095
Що залишилося «за кадром» теле-паркету — розповідає партнер гімнастки Анни Безсонової
Олександр Лещенко: Ми хочемо підняти танцювальне мистецтво в Україні на світовий рівень

Щосуботи численна армія шанувальників танців уважно стежить за перипетіями змагань «Танцюю для тебе» на каналі «1+1». Кожен уболіває за свою пару, яка мужньо бореться за здійснення дитячих мрій, але коли ведучі оголошують пару Лещенко - Безсонова, біля телевізора збираються всі домочадці (адже саме ці танцюристи завжди показують щось цікаве, оригінальне, несподіване). Пара ввійшла до трійки лідерів (за оцінками журі вона зайняла друге місце). Хто все ж переможе: Олександр Нікітін - Катерина Тришина, Анна Безсонова - Олександр Лещенко чи «дуелянти зі стажем» Руслан Гончаров - Тетяна Токар? Це вирішать телеглядачі, віддавши голоси своїм улюбленцям. Що залишилося «за кадром» теле-паркету - розповідає партнер гімнастки Анни Безсонової.

 

- Олександре, як ви вирішили стати танцюристом? Адже хлопчики частіше хочуть стати футболістами, а чому ви обрали танці?

- Про танці в дитинстві я не мріяв: займався карате з семи років. А в 11 років пішов спробувати потанцювати. І затягло. Хоча тоді не розумів, наскільки серйозним виявиться для мене це захоплення!

 

- Ви - керівник балету. Якими, на ваш погляд, якостями має володіти керівник колективу?

- Ми керуємо балетом разом із Ліною Верес. Мені виповнилося 17, і подзвонила Ліна, запропонувавши співпрацю (вона тоді починала створювати новий колектив і запропонувала мені стати головним хореографом-постановником). І я не роздумуючи погодився! Дуже хотілося робити щось своє, втілювати свої ідеї, думки на сцені. Нам пощастило, зібралася класна команда: дуже хороші танцюристи й наші друзі, які загорілися спільною ідеєю. Свій колектив ми назвали «Форсайт», зробили програму, а перші наші гастролі відбулися в Німеччині (вони пройшли дуже вдало).

 

- «Танцюю для тебе» - це ваш другий телепроект. Чому ви вирішили випробувати свої сили як танцюрист на ТБ - для самореклами та для самовдосконалення?

- Для мене «Танцюють всі!» був першим проектом, у якому я пробував свої сили як танцюрист. Коли я потрапив на СТБ, то спочатку й не розумів, що це може дати, адже подібного телезмагання в Україні ще не було. Ми не знали, яким у кінцевому варіанті буде цей ТБ-проект, чи сподобається людям. Хоча рівень виявився дуже високий. У «Танцюю для тебе» на каналі «1+1» усе інакше. Тут ти не лише за себе думаєш, але й відчуваєш відповідальність за свою команду і за здійснення дитячої мрії. Тут розумієш, що дитину підвести не можна!

 

- Олександре, а що вам дає участь у програмі «Танцюю для тебе»?

- Мабуть, насамперед, нові емоції. Ми з Анною Безсоновою танцюємо за мрію талановитого хлопчика-акробата Давида. А ще в цьому шоу я можу реалізуватися не тільки як танцюрист, але і як хореограф. Ідей багато. Спершу я боявся, що оскільки цей сезон проходить під назвою «Битва хореографів», то ставитимуть танці нам інші постановники. Але організатори шоу дозволили мені самому втілювати свої ідеї та хореографію на теле-паркеті. Я дуже радий співпрацювати з Дмитром Дікусаром. Ми швидко з ним порозумілися, і під його керівництвом спільно творимо. Діма - відкрита і приємна людина, однак на тренуваннях спуску нам не дає. Я гадаю, в його руках ми з Анею станемо хорошими бальниками. Ще мені дуже подобається те, що в цьому сезоні можна суміщати різні стилі сучасної хореографії. Це набагато цікавіше і для нас - танцюристів, і для глядачів!

 

- Яким ви бачите своє майбутнє - так би мовити, найближча програма-максимум і мінімум?

- Творчих ідей у мене багато! Програма-мінімум - робота з балетом «Форсайт» і його розвиток. Ми хочемо розвивати танцювальне мистецтво в Україні. Підняти його на світовий рівень, щоб до нас їздили вчитися, з повагою ставилися в усьому світі, як нині ставляться, наприклад, до слов'янського балету! А ще хочу збудувати замок. Великий справжній із прилеглою територією, де житиме сім'я «Форсайт», де знаходитиметься танцювальна школа, де ми розвиватимемо й виховуватимемо талановитих танцюристів. До речі, школу вже маємо, в ній викладають артисти балету «Форсайт». Ми працюємо в різних стилях сучасної хореографії і своїх студійців розвиваємо всебічно. Сьогодні танцювати не лише модно, але й корисно для фізичного та душевного здоров'я, а ще танці додають людині віри в себе, у власні сили!

 

- Ви збираєтеся зробити своє шоу?

- Обов'язково, але це буде несподіванкою. Наш найближчий проект - новорічне шоу, яке ми готуємо для німецьких глядачів (казку «Снігова Королева» представимо у Бремені). Але ми думаємо і про українського глядача і йому також щось цікаве підготуємо.

 

- Олександре, танці - це не лише красиве мистецтво, але і небезпечне через травми...

- Так, травми бувають, але не обов'язково серйозні (хоча біль у спині та колінах буває частенько, або просто болить усе тіло). Від цього нікуди не дінешся. Я ламав чотири пальці на нозі і сподіваюся, це був мій найсерйозніший перелом. А нещодавно на цьому телешоу отримав травму ока (випадково під час репетиції Аня нігтем пошкодила мені рогівку ока). Це непорівнянне з травмою тіла. Ти просто не бачиш на одне око, а хочеш за звичкою, але не виходить, а ще око ріже й пече. Мушу зізнатися, що це були неприємні спогади. Але вже все позаду, і я знову танцюю.

 

- Дмитро Дікусар сказав, що для танцюриста сидіти вдома - «неможлива річ». Як вам сиділося вдома, коли доводилося берегти око?

- Оскільки треба було бути постійно в темряві, довелося багато спати. Читати, дивитися телевізор, писати було не можна! У лікарні мені принесли ноутбук, і я слухав музику. Саме там народилася ідея нашого з Анею «Єгипетського танцю». Я разів зі 100 прослухав музику Максіме Родрігеза, і народилася ідея танцюючи ламати декорації.

 

- В минулому сезоні «Танцюю для тебе» перемогла не найсильніша пара, а найбільш непроста дитяча історія. Чи не вважаєте ви, що потрібно розділити шоу для танців і шоу дитячих історій?

- Це непросте питання. Може й так, проте все ж проект має дуже шляхетні наміри. Тим більше, я певен, що незалежно від того, хто переможе, всі мрії дітей збудуться. Знайдуться люди, які захочуть допомогти. Діти не можуть нікого залишити байдужими!

 

Коментар

За словами відомого акробата Анатолія Залевського, Давид Антонян - найперспективніший повітряний гімнаст в Україні. Серед циркових Давида називають диво-дитиною або Небесним хлопчиком. Незважаючи на вік, хлопчик має нелюдську силу. Він може 70 разів підтягнутися на турніку, виконати вправу «прес в складочку» 1020 разів. Давид - єдина дитина, яка не має меж фізичних можливостей: під час репетицій хлопчик не знає, що таке втома і виконує трюк, незалежно від його складності. «Тату, мені наснився сон, що я найкращий гімнаст у світі», - часто каже хлопчик своєму батьку. «Цирк - це моє життя», - говорить Давид. Його мрія - побувати на виставі відомого Цирку дю Солей, створити спільний номер із акробатом Залевським.

 

 Світлана Цибаньова, газета «День»

 

Фото - www.day.kiev.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Цибаньова, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29095
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду