Творча глобалізація: молоді режисери вчаться за кордоном

28 Жовтня 2009
24796
28 Жовтня 2009
13:03

Творча глобалізація: молоді режисери вчаться за кордоном

24796
Молоді кінематографісти з України дедалі частіше стають студентами іноземних кіношкіл. Й отримують знання й досвід, який допомагає українським іменам звучати серед переліку лауреатів європейських кінофестів
Творча глобалізація: молоді режисери вчаться за кордоном

Українка Дар'я Онищенко вже понад чотири роки навчається у Мюнхенській академії кіно та телебачення за спеціальністю «режисер художнього кіно». Перші фільми молодої режисери вже привернули до себе увагу на німецьких фестивалях.

 

«Все навчання в Німеччині в державних вишах безкоштовне. І це було також однією з причин, чому я вибрала саме цей ВНЗ. Мюнхенська кіношкола - дуже знаменита, в неї багато Оскарів, багато випускників були призерами міжнародних фестивалів» - наголошує режисер. Таке навчання Онищенко називає заманливою можливістю для  молодих режисерів з усього світу. «Вся освіта в Німеччині побудована дуже прагматично, тобто теоретична частина навчання дуже маленька. І студенти знімають з першого курсу і знімають багато» - ділиться Дар'я.

 

Українська стрічка - німецьким коштом

Нині Онищенко знімає стрічку під робочою назвою «Бажана дійсність». В ролях - молоді українські актори, зокрема Ганна Кузіна, і вже заслужені. А оператор Ероль Зубцевич вже досить відомий в Європі - його остання робота отримала відзнаку у Каннах. Теж живе і знімає художнє кіно в Німеччині, родом з Боснії. До Нового року стрічку планують завершити й сподіваються подати її до участі у «Берлінале».

 

«До цього проекту я завжди знімала свої стрічки в Німеччині, і це була вже мрія в останні роки зняти щось на батьківщині. І я сподіваюсь наступні роботи також знімати в Україні, адже наступний проект вже планується в Києві» - розповідає режисерка. «Бажана дійсність» - це історія про любов, яка трохи зачіпає проблему українських шахтарів. Там йдеться про умови праці на шахтах східної України. Цікаво що зйомки профінансувала Мюнхенська академія, хоча актори й продюсер - українські.

 

Серед випускників академії кіно та телебачення у Мюнхені ще є  український телевізійний режисер Олексій Маметов: «Зараз він живе та знімає в Києві. Останні його фільми - «Милий дом» та «Про любов» транслювали на вітчизняному та російському телебаченні. Знімав він їх разом з нашими німецькими операторами, теж випускниками. І це були успішні роботи» - розповідає Онищенко.

 

Творчі шляхи: Німеччина, США, Канада

Відома вже в Україні режисер Оксана Чепелик теж навчалась у Німеччині, а ще в лос-анджелеській кіношколі та у Канаді. Вона працює як мультимедійний митець з відео, кіно, перформенсом, фотографією, інсталяціями та живописом, її роботи демонстрували на міжнародних виставках. Чепелик пройшла стажування у Баухаузі Дессау. Каже, це була надзвичайно корисна науково-практично форма здобування знань.

 

«Це була нова програма Баухаузу «Колеги Баухазу» і вона вивчає урбанізм з усіма його проблемами. Коли я приїхала туди у 2000 році, містом дослідження було Ріо-де-Жанейро і фавелла Джакарезіньо». Українка зняла там фільм "Інтродукція", який був показаний на фестивалі в Оберхаузені: «Сама ж концепція інсталяції була "архітектурною": відеокамера підіймалась на висоту, з якої можна було побачити море. Це такий символічний жест звільнення, оскільки всі ці люди, які живуть в фавеллі, приїхали до міста у пошуках кращого життя».

 

Нові можливості

Чепелик підкреслює, такий досвід освіти у Німеччині розширює її можливості, як режисера. Це є і нові зустрічі, контакти, фестивалі, а то й фінансування. Адже в Україні знайти кошти не так просто. Тому й їдуть за новими знаннями і зв'язками закордон.

 

У Штатах, приміром, нині також навчаються двоє молодих режисерок з України. Це Богдана Смирнова - студентка кіношколи Нью-Йоркського університету. Вона одна з випускниць режисерського відділення кінофакультету тодішнього КДІТМ ім. Карпенко-Карого, яка 5 років тому вирушила навчатись далі за кордон. Низка її короткометражних робіт отримала відзнаки на українських та міжнародих кінофестивалях.

 

Тим часом українка Леся Калинська має диплом Нью-Йоркського університету. Перші сім картин режисери були короткометражними. Нині Леся знов фільмує - вже повнометражну стрічку «На землі останніх хрестоносців». Це фільм про воїнів, які билися на мечах, застосовуючи старовинну техніку в горах Кавказу.

 

Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - www.dw-world.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24796
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду