На Бі-бі-сі вийде політична програма за участі націоналіста Ніка Гріффіна?

21 Жовтня 2009
14669
21 Жовтня 2009
13:48

На Бі-бі-сі вийде політична програма за участі націоналіста Ніка Гріффіна?

14669
На Бі-бі-сі вийде політична програма за участі націоналіста Ніка Гріффіна?

У Британії розгорілися дебати щодо виходу в ефірі Бі-бі-сі в четвер, 22 жовтня, телепрограми Question Time за участі лідера ультраправої Британської національної партії (БНП) Ніка Гріффіна. Про це повідомляє британська газета The Times.

 

За інформацією Бі-бі-сі, Гріфіна запросили до програми разом з міністром юстиції Великобританії Джеком Стро, членом палати лордів и та лідером Консервативної партії баронессою Варсі, представником Ліберально-демократичної партії Крісом Г`юном та драматургом Бонні Гріром.

 

Новина про те, що пан Гріфін виступить в ефірі Бі-бі-сі, не на жарт розхвилювала суспільство країни. Адже БНП тут багато хто зневажає за профашистські погляди та грубі прояви націоналізму. Партія відома антисемітськими гаслами, а також відвертою зневагою ісламу. Її статут орієнтується на такі цінності, як «біологічні расові відмінності» чи «перешкоджання небілій іміграції».

 

Чи не найактивніше своє небажання почути пана Гріффіна в ефірі Бі-бі-сі висловили місцеві антифашисти. Вони пообіцяли влаштувати під час ефіру демонстрацію біля телецентру корпорації та ще кілька мітингів поблизу її офісів у Лондоні.

 

Деякі рішуче налаштовані проти націоналістів англійські правозахисники погрожують корпорації судовими позовами.

 

Відкритого листа до генерального директора компанії Марка Томпсона надіслав міністр Об'єднаного Королівства по справах Уельса Пітер Хейн. Зокрема, він відомий активною боротьбою проти відміни режиму апартеїду в ПАР.

 

Втім, пан Томпсон підкреслив: своє рішення Бі-бі-сі не змінюватиме. Для вивчення протестів Рада Бі-бі-сі вже сформувала спеціальний комітет.

 

Досить лояльно поставився до конфлікту прем'єр-міністр Британії Гордон Браун. Його резиденція відмітила, що глава кабінету Її Величності проти запрошення представника БНП не заперечує. Пан Гордон переконаний: «Важливо, щоб суспільство знало, за що насправді виступає та чи інша партія».

 

Своє слово ще має сказати опікунська рада у складі трьох осіб, яку очолює колишній редактор програми Бі-бі-сі Newsnight Річард Тейт. Попередньо її представники рекомендують, щоб усі скарги на предмет переліку гостей Question Time протестувальники висловили Бі-бі-сі вже після виходу програми.

 

Редактори програми прогнозують, що під час ефіру на адресу Гріффіна неодмінно лунатимуть гострі запитання на предмет Холокосту чи висилки етноменшинств.

 

Зараз у офісі Бі-бі-сі у західній частині Лондона, де має відбутися вихід програми, активно посилюють охорону. Для цього задіяли близько 60-ти осіб. Яким саме чином представник БНП потрапить до офісу, і досі тримають у таємниці. Саме з цього приводу пан Гріффін хвилюється чи не найбільше. «Я не знаю, яким чином їм вдасться провести мене до офісу», - розповів він у коментарях The Times. Він каже, що якщо поліція не забезпечить охорону від натовпу «одержимих», неодмінно подаватиме в суд.

 

На відміну від лондонців, самі британські журналісти оцінюють майбітній виступ представника БНП як абсолютно правильне рішення. Зокрема, про це сказав у інтерв`ю The Times авторитетний ведучий програми Today на Radio 4 Джон Гумфріс. Він зазначив: «Чому ми маємо боятися того, що вони скажуть? Свобода слова - єдина на це рада і обов'язок Бі-бі-сі».

 

«Детектор медіа»

 

Фото - www.timesonline.co.uk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14669
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду