Поки ЦВК не зареєструє кандидатів у президенти, політична реклама є поза законом

19 Жовтня 2009
12091
19 Жовтня 2009
15:52

Поки ЦВК не зареєструє кандидатів у президенти, політична реклама є поза законом

12091
Поки ЦВК не зареєструє кандидатів у президенти, політична реклама є поза законом

Від сьогодні всю політичну рекламу мають зняти. Про це заступник глави Секретаріату Президента, представник президента в Конституційному суді України та Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук заявила під час прес-конференції, пише «Лівий берег». Зокрема Ставнійчук зазначила, що з дня старту виборчої кампанії вся політична реклама має бути знята до моменту, поки особи, які стоять за цією рекламою, не будуть зареєстровані ЦВК як кандидати в президенти України.

 

За словами Ставнійчук, всією політичною рекламою і дотриманням законодавства у цій сфері повинна займатися ЦВК. Вона також наголосила, що з етично-правової і морально-правової точок зору, реклама, яка вже була розповсюджена територією України, не може розглядатися як соціальна реклама, оскільки вона є агітаційною.

 

Юрист ІМІ Роман Головенко не переконаний, що з сьогоднішнього дня буде знято всю політичну рекламу. Це малоймовірно через те, що у нас не відпрацьована правозастосовна практика в цьому сегменті, сказав він у коментарі ТК.

 

«На жаль, у нас не визначений статус політичної реклами в довиборчий період. Але її не можна вважати й соціальною рекламою, тому що як реклама підтримує інтереси якоїсь конкретної особи, то це як мінімум комерційна реклама. У нас і Ющенко, й інші політики поширюють свою рекламу як соціальну. Хоча якщо там згадується ім'я політика, то це в будь-якому разі не може бути соціальною рекламою. Є реклама без прізвищ, наприклад: "Тільки він зможе допомогти країні". Це перший етап рекламної кампанії, а прізвище з'явиться потім. Тут формально складно буде довести, що за цю рекламу домовився якийсь конкретний політик», - сказав Головенко.

 

Оскільки замовником реклами може бути будь-яка приватна особа або підприємство, у якої не простежується формального зв'язку з якимсь політиком. За словами Головенка, ті ; замовники за невчасне зняття реклами зі щитів можуть перекласти відповідальність на рекламні агенції.

 

Роман Головенко не бачить особливого бажання у політиків судитися за порушення закону з цього приводу, тому що вони всі його порушують. «Особливої активності від ЦВК я теж не бачу, крім заяв. Заяви є, а виконання закону не простежується. Покарання, я думаю, ніякого не буде, це не є якимсь аж надто грубим порушенням, щоб через це зняли когось з перегонів».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12091
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду