detector.media
19.10.2009 15:52
Поки ЦВК не зареєструє кандидатів у президенти, політична реклама є поза законом

Від сьогодні всю політичну рекламу мають зняти. Про це заступник глави Секретаріату Президента, представник президента в Конституційному суді України та Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук заявила під час прес-конференції, пише «Лівий берег». Зокрема Ставнійчук зазначила, що з дня старту виборчої кампанії вся політична реклама має бути знята до моменту, поки особи, які стоять за цією рекламою, не будуть зареєстровані ЦВК як кандидати в президенти України.

 

За словами Ставнійчук, всією політичною рекламою і дотриманням законодавства у цій сфері повинна займатися ЦВК. Вона також наголосила, що з етично-правової і морально-правової точок зору, реклама, яка вже була розповсюджена територією України, не може розглядатися як соціальна реклама, оскільки вона є агітаційною.

 

Юрист ІМІ Роман Головенко не переконаний, що з сьогоднішнього дня буде знято всю політичну рекламу. Це малоймовірно через те, що у нас не відпрацьована правозастосовна практика в цьому сегменті, сказав він у коментарі ТК.

 

«На жаль, у нас не визначений статус політичної реклами в довиборчий період. Але її не можна вважати й соціальною рекламою, тому що як реклама підтримує інтереси якоїсь конкретної особи, то це як мінімум комерційна реклама. У нас і Ющенко, й інші політики поширюють свою рекламу як соціальну. Хоча якщо там згадується ім'я політика, то це в будь-якому разі не може бути соціальною рекламою. Є реклама без прізвищ, наприклад: "Тільки він зможе допомогти країні". Це перший етап рекламної кампанії, а прізвище з'явиться потім. Тут формально складно буде довести, що за цю рекламу домовився якийсь конкретний політик», - сказав Головенко.

 

Оскільки замовником реклами може бути будь-яка приватна особа або підприємство, у якої не простежується формального зв'язку з якимсь політиком. За словами Головенка, ті ; замовники за невчасне зняття реклами зі щитів можуть перекласти відповідальність на рекламні агенції.

 

Роман Головенко не бачить особливого бажання у політиків судитися за порушення закону з цього приводу, тому що вони всі його порушують. «Особливої активності від ЦВК я теж не бачу, крім заяв. Заяви є, а виконання закону не простежується. Покарання, я думаю, ніякого не буде, це не є якимсь аж надто грубим порушенням, щоб через це зняли когось з перегонів».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY