Таку Україну я люблю!

16 Жовтня 2009
44410
16 Жовтня 2009
10:28

Таку Україну я люблю!

44410
Таку Україну я люблю!

ТК отримала листа, у якому викладач з 23-річним стажем ділиться враженнями від шоу «Я люблю Україну» на «1+1». Публікуємо його в рубриці «Очима глядача».

 

У суботу-неділю була зачарована розважальним патріотичним гумор-шоу «Я люблю Україну» на телеканалі «1+1». Сама собі здивувалася, бо як фаховий філолог, викладач вишу критично ставлюся до масової культури. Підсумувала свої враження: було весело, було смішно, було динамічно, пізнавально, і, нарешті, я була горда тим, що на українському телеканалі з'явився такий нестандартний і вдалий проект.

 

Чому весело й смішно? Тому що ніхто не обмежував учасників шоу у висловлюваннях, жартах, імпровізаціях, мові: Дмитрові Коляденку спрогнозували пам'ятник не на коні, а на столі; на честь актриси Ольги Сумської назвали цілу область в Україні; Потап нахабно обізвав свою партнерку, а в шоу - капітана команди-суперника - «коровою Настею»; на що Настя козла, що прикрашав інтер'єр студії, пообіцяла кликати Потапом. Абсолютно геніальною була імпровізація з яблуком сорту «Слава победителю» у виконанні того ж таки Потапа, який з усіх сил прагнув перемогти у змаганні.

 

Динамічність програми зумовлена ритмом, у якому ставилися завдання і запитання, швидкою реакцією гравців, енергією запалу молодих членів команди, що струменіє до всіх учасників шоу і телеглядачів, миттєвою імпровізацією на будь-яке запитання: «гірко» (поцілунки) з призовим авто «Запорожець», що має тюнінг «позашляховика»; вишукані реверанси продюсера Ігоря Ліхути; бешкетливі асоціативні ряди в коментарях капітанів команд щодо прізвищ видатних українців (Драч - від «грач», Гулак-Артемовський - від «Гулаг», Панас Мирний - від «труд, мир, май», Лисенко - від «зачіска», Шолом-Алейхем - чоловік і жінка).

 

Приємно було відзначити під час програми, що я, глядач, знаю синонім до слова «димар» («бовдур»), знаю найглибше озеро України (Світязь), першого виконавця пісні «Я піду в далекі гори» (Івасюка) тощо. Із сумом для себе зауважила, що не впізнаю певних областей і річок України за схематичним зображенням на мапі; складність викликало завдання витлумачити значення слів «гутник», «загуменковий», «пейоративний».

 

Чому це, на мій погляд, нестандартний і вдалий проект? Тому що він виконаний не в класичній манері, а має постмодерний характер: є міксом багатьох складових (гри, імпровізації, конкурсу ерудитів, пісенного конкурсу, політичного ток-шоу, конкурсу капітанів, змагання команд тощо), але підпорядкований важливій та актуальній проблемі: вихованню патріотичних почуттів українців.

 

На перший погляд, шоу чітко поділено на дві команди - синю і жовту («синяки» й «жовтки», алюзія до кольорів державного прапора України). Але надалі ця чіткість розмивається: серед учасників гри - актори, спортсмени, телеведучі, співаки, продюсери, танцівники, травесті-діва. Запитання і завдання - з усіх видів знань: музика, історія, мова, література, географія, геральдика, кулінарія. Глядачі не лише вболівають, а й підказують, допомагають вирішувати складні завдання.

 

Програма має дещо хаотичний, різоматичний характер, де стрижнева думка не тисне, не впадає в око одразу. Учасники шоу не мають чітко визначеної оригінальної ролі, вони є певними прототипами: домогосподарки (Дмитро Коляденко у хустинці); україночки (Монро); уболівальника київського «Динамо» (Євген Паперний); капітани команд легко «печуть» російською мовою. Пародійність, вторинність образів, симуляція образів типових українців надає шоу іронічної легкості.

 

І, нарешті, марно шукати одноосібного автора цього шоу: ми бачимо тут відгомін інтелектуального ток-шоу «Найрозумніший», музичного проекту «Вгадай мелодію», танцювального шоу «Танці з зірками» та ін. Отже, свідомо утворена хаотичність ігрового гумор-шоу, його пародійний характер, стилізація форм інших телепроектів надає цій програмі ознак постмодерного явища.

 

Еклектичний характер має мова проекту: тут і українська літературна мова (треба поцінувати фаховий рівень мовлення молодої телеведучої Лідії Таран, котра, проте, в емоційному запалі іноді зривається на «йолки-палки»), і російська, і розмовна, і сленг, і вульгаризми, і рекламно-футбольний слоган: «Жовта бляха у Наташі - перемога буде наша!». Однак те, що саме ведуча програми послуговується українською мовою, ненав'язливо розставляє пріоритети й акценти.

 

Еклектики додає вбрання учасників гри: хтось у вишиванці, хтось у джинсах, хтось у гламурній рожевій сорочці. Та й вік учасників різний: юна актриса Катя Кузнєцова та досвідчений продюсер Ігор Ліхута (чи відомий актор Євген Паперний) мають однакові права як члени команди. Вдало обіграно соціальні моменти: у різних командах задіяні колишній (Дмитро Коляденко) і нинішній (Дмитро Дікусар) чоловіки співачки Ірини Білик; колишнє подружжя Ольга Сумська та Євген Паперний; класична українська естрадна співачка Алла Кудлай є суперницею травесті-діви з голлівудським прицілом Монро. Для чого таке розмаїття? Для того, щоб показати, якими різними є українці (як, власне, всі народи світу), і саме в цьому їхня справжня сила і цінність.

 

Саме завдяки цьому гумор-шоу ми бачимо талановитих, юних і досвідчених, розумних і веселих, винахідливих і надійних українців. Не масу, не електорат, не уніфіковане населення, а команду особистостей. Мене, телеглядача, переповнює гордість за те, що в Україні зуміли зробити нестандартне, незашорене, веселе, іронічне шоу й утілили образ Вітчизни як рух, боротьбу-змагання команди обдарованих людей.

 

Мети досягнуто: таку Україну я люблю.

 

Довідка

 

Ніна Головченко - заступник завідувача, доцент кафедри видавничої справи та редагування Університету «Україна» (Київ), загальний педагогічний стаж - 23 роки. Сфера зацікавлень - зокрема, застосування теоретичних знань про художній стиль до аналізу різних явищ і видів сучасної культури в адаптованій для масового споживача (читача, глядача, слухача) формі.

 

Фото - i.tv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ніна Головченко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
44410
Читайте також
02.10.2009 17:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
79 688
Коментарі
23
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
П
4119 дн. тому
Ніна Головченко - дурепа і стерво!
Я патріотка і люблю свою країну!
5297 дн. тому
Я вважаю що це класне шоу.Тільки таких телевидущих і таких дружніх команд та навіть таких позитивних шоу-програм не вистачає нам в країні... Дуже корисна для всіх, пізнавальна та цікава програма.
Мадам
5301 дн. тому
Прям одни интеллектуалы собрались. Будто в других странах нету мистера Бина или Шоу Бенни Хилла.
Сторож дитсадка Поліграфич
5304 дн. тому
"Зібров // 16.10.2009 15:21:14 Довідка: університет "Україна" відррізняється від "ніверситету Паплавського" тим, що у прахвєсора Мішкі Паплавського вчаться інваліди духовності, а в університеті "Україна" - інваліди з фізичними вадами". - A вчать їх теж інваліди - з вадами інтелекту?
ЛВ
5304 дн. тому
Щойно подивилася "інтелектуальне" шоу "Я люблю Україну", з якого дізналася, що "в Україні 46 мільйонів бульбашок, які вважають себе людьми".
Медуза-Горгонер
5304 дн. тому
По поводу "думкы бильшости глядачив" - поосторожнее. Шоу силами колхозников и для колхозников, которым кто-то внушил, что они избранные. До Германии 30-х - рукой подать. Националистический шабаш. Странно было там видеть нескольких вполне вменяемых людей. От этой ведущей тошнило еще на Новом.
Компост
5304 дн. тому
А чо, у Насти плохой станок? Нормальный такой станок.
Ну й справи
5305 дн. тому
А жарт Потапа - Настя Каменских - еще тот станок - это тоже понравилось?
Ключовий момент
5306 дн. тому
Шоу - супер!!! І навіть, якщо стаття замовлена, то в ній думка більшості глядачів. Молодці творці!!! Раді за колег з конкуруючого каналу. Наснаги, невичерпної фантазії сценаристам, довголіття програмі, і щоб Доля завжди радувала і зростала!!!
rozumny
5306 дн. тому
Людина має право на свій погляд. Мені також сподобалось це шоу.
Зібров
5306 дн. тому
Довідка: університет "Україна" відррізняється від "ніверситету Паплавського" тим, що у прахвєсора Мішкі Паплавського вчаться інваліди духовності, а в університеті "Україна" - інваліди з фізичними вадами.
ingvar
5306 дн. тому
,,Мети досягнуто:таку УкраЇну я люблю."Так что она,конкретно,любит?Приколистов,которые имели ввиду то,чему она посвятила жизнь?Ни фига не понял:в чем повод для патриотизма?
nina
5306 дн. тому
стопудово заказняк! как же тут привыкли: если хорошая статья в адрес плюсов появляется на телекритике раз в пятилетку, то стопудово заказняк! смиритесь с мыслью: many peple, many minds ;)
двачик
5306 дн. тому
нинада путать, у брыника не статья, а креатив.
нефілолог
5306 дн. тому
Дивно, що "фаховий філолог, викладач вишу" не знає лінгвістичного терміна "пейоративний". А загалом стаття справляє враження замовної відповіді на статтю М.Бриниха.
Софи
5306 дн. тому
Хоть кто-то на этом сайте назвал вещи своими именами, а не стал мерять юмористическую программу с брейн-рингом.
Дитилин
5306 дн. тому
Ой, какая вакханалия в коментах. Это те, кто пару недель назад на суржиковую пародию на текст так плакали от восторгов.
ден
5306 дн. тому
))) так это сам Ткаченко под псевдонимом написал)) а вы к учительнице пристали)))
ггг
5306 дн. тому
ыыы, капец, плАчу...
зритель
5306 дн. тому
Что вы на педагога накинулись! Ну,понравилась зрителю передача, получил человек удовольствие от просмотра, написал об этом, сайт опубликовал, видимо, не так часто в ТК письма приходят))), что же тут плохого. Нет, бл..ь ,надо в привычной манере совковых сетевиков обос..ть автора и его вкус. Не добро это не хорошо, не умнО.
АВТОР НЕ В СЕБЕ??
5306 дн. тому
"""Сфера зацікавлень - зокрема, застосування теоретичних знань про художній стиль до аналізу різних явищ і видів сучасної культури в адаптованій для масового споживача (читача, глядача, слухача) формі."""""" БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ НЕТ. Автор привык к АДАПТИРОВАННЫМ форматам. Ко ВСПОМОГАТЕЛЬНЫМ методикам (это в специализированных учебных заведениях для детей с замедленным восприятием действительности - в просторечьи - интернатах для дебилов).
мимо
5306 дн. тому
Читала "Собачье сердце" и как филолог была зачарована Шариковым: какой прогресс! Какая эволюция личности! А первые слова! Абырвалг! Это не примитивное "ма-ма" или "ба-ба" - это АББРЕВИАТУРА! А какой сложный (с точки зрения меня, доцента кафедры выдавнычоъ справы со стажем 23 роки) - набор фонем! Вы только вслушайтесь" Абырвалг" - это музыка сфер! Нестандартное, незашоренное, веселое, ироничное существо Шариков как движение, бррьба-соревнование как одаренная личность. как наше светлое завтра, как моральный эталон, как икона чистоты, как.... (дальше по тексту потока сознания Нины Головченко - судя по всему талантливого доцента). =========================== ПОСТСКРИПТУМ. Ключ к пониманию рецензии госпожи Головченко лежит в последнем предложении ее удивительного с точки зрения адекватности восприятия опуса: "Сфера зацікавлень - зокрема, застосування теоретичних знань про художній стиль до аналізу різних явищ і видів сучасної культури в адаптованій для масового споживача (читача, глядача, слухача) формі." Очевидно мозг госпожаи Гоовченко адаптировался окончательно.
13
5306 дн. тому
это капец:) викладач, видимо, не заметил всех лингвистических боков в исполнении Лидии Таран
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду